“Vi mangler en fælles forståelse for, hvad kunst og kultur er”
“Vi mangler en fælles forståelse for, hvad kunst og kultur er”
Når man snakker om festivalkoncerter, musicals og kunstmuséer er der tale om et gennengående tema - nemlig kunst og kultur. Fodboldbaner, dans på plejehjem og morgensang på skolerne er måske noget af de ting vi i mindre grad forbinder med kultur.
Kulturmødets nye direktør, Trine Bang, mener, at vi mangler en fælles forståelse for, hvilken rolle kunsten og kulturen spiller i vores samfund. Den er nemlig meget mere end blot store kulturinstitutioner og kulturelle begivenheder.
Sammen med Region Nordjylland og Morsø Kommune står Trine Bang i spidsen for det årlige Kulturmøde, som i næste uge løber af stablen. Her mødes politikere, kunstnere, mediefolk og kultur-interesserede borgere for at debattere, hvor vi skal hen med kunsten og kulturen - og hvad den egentlig har af betydning for vores samfund.
Når man spørger folk, om kultur er vigtigt, så tror nogle, at det handler om at give støttekroner til opera eller Det Kongelige Teater. Men det handler om meget mere end det - det handler om værdier og historie i vores samfund.
Kulturens værdi
Formålet med Kulturmødet er at få taget temperaturen på kulturdebatten og samle alle de folk, der er med til at skabe kulturliv i Danmark. Der bliver derved talt på kryds og tværs for at finde ud af, hvad kunst og kultur betyder for os som samfund.
- Når man spørger folk, om kultur er vigtigt, så antager mange automatisk, at det handler om at give støttekroner til opera eller Det Kongelige Teater. Men det handler om meget mere end det - det handler om værdier, historie og fællesskaber i vores samfund og modet til at tænke nyt. Et kulturmøde er interessant og vigtigt, fordi vi får styrket det her sprog for, hvad kunsten og kulturen er, og hvad den kan, fortæller Trine Bang og tilføjer:
- Med Kulturmødet ønsker vi i høj grad at få talt kulturen og kunsten op som noget andet og mere end det, der alene foregår på teatre og koncertscener. At kunst og kultur er en kraft, som også spiller en aktiv rolle i det samfund vi er en del af.
Hun peger på, at hvis man fik talt mere om kunsten og kulturens værdi i den politiske debat og i den kulturelle mediedækning, så ville det smitte af i vores forståelse for den værdi, kulturen og kunsten har i samfundet.
Det er netop en af de ting, der bliver sat fokus på årets Kulturmøde på Mors.
- Der er hele tiden kulturpolitik i gang i kommunerne, og der er større kulturpolitiske diskussioner i gang i vores samfund - alt lige fra ny museumslov til medieforlig. På Kulturmødet skal vi diskutere i bund, opsnuse ny viden fra hinanden og pege fremad mod nye tendenser, siger Trine Bang.
Strøm til mange områder
Med debatterne på Kulturmødet håber Trine Bang også på, at der bliver skabt mere bevidsthed om, hvad kunsten og kulturen reelt har af betydning for vores hverdag og samfund. At det ikke kun omhandler den slags kunst og kultur, der kan tages og føles på.
- Vi skal have en forståelse for, at kulturen og kunsten ikke kun er for kunstnerne og de dedikerede kulturforbrugere. Kulturen er et tandhjul i samfundsmotoren, siger Trine Bang og fortsætter:
- Kulturen sætter strøm til mange områder, og kan ikke bare sådan sorteres fra. Det er ikke en glasur, vi kan smøre på, når vi har råd til det. Den er konstant ude og arbejde i vores samfund på tværs af områder.
Trine Bang fremhæver blandt andet kulturprojekter, hvor kunsten får lov til at træde ind i sundhedsvæsenet med projekter, hvor eksempelvis demente borgere bliver bevæget ved at høre musik fra deres ungdom.
- Kunsten og kulturen har også har en rolle, når det handler om at bygge bro mellem brancher, for byudvikling og når vi taler om sundhed og velfærd for mennesker i alle samfundslag. Det er der mange undersøgelser, der peger på. Det har en betydning når vi enten synger sammen eller danser eller deler kulturelle oplevelser. Vi får en øget livskvalitet og oplever fællesskaber – også med mennesker, der ikke ligner os selv, understreger hun.
I nye retninger
Selvom kunsten og kulturen oftest bliver fremhævet som det der danner baggrund for vores værdier i samfundet, så kan det netop også sende os i nye retninger, fordi den får os til at blive nysgerrige og stille kritiske spørgsmål - og ikke mindst styrker den vores evne til at samarbejde, mener Trine Bang.
- Kunsten og kulturen har også en kraft, der kan sparke os i nye retninger, fordi vi bliver givet et rum, hvor vi kan reflektere og se verden fra flere vinkler. Det er interessant når vi skal forholde os til mødet med nye mennesker, nye medier, nye samfundssituationer og nye brancher forklarer hun.
Her fremhæver Trine Bang et projekt fra sidste år i Region Midtjylland, hvor syv museer gik sammen om en udstilling om de syv dødssynder, så hver museum havde deres egen udstilling om en af de syv dødssyndere.
- Her havde vi syv museer, som før projektet mest tænkte i egenudstilling, egenkommunikation og egen publikomsradius, som pludselig gik sammen om at samarbejde om forretningsmodel og kommunikationsindsats. Publikumstallet steg voldsomt på alle syv muséer, fordi publikum følte de var en del af en større udstilling, fortæller hun.
Ifølge Trine Bang er sådan nogle cases interessante at diskutere:
- For der kommer ikke nødvendigvis flere støttekroner til kulturen, så det handler om at tænke ud af boksen og overveje, hvordan vi så kan udvikle os gennem samarbejde på kryds og tværs.
Trine Bang
- Blev ansat som direktør i december og tiltrådte 1. februar i år.
- Hun kom fra en stilling som programkoordinator for Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017, et job hun fik i 2014.
- Fra 2009 til 2014 var hun først programredaktør og derefter festivalchef for Århundredets Festival under Folkeuniversitetet i Aarhus.
- Hun er cand.mag. i religionsvidenskab fra Aarhus Universitet og har også læst international virksomhedskommunikation og mellemøststudier på Syddansk Universitet.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.