Kommunen.dk
MENU

“Vi har aldrig været så langt fra en aftale"

Knap en måned inden en ny overenskomstaftale skal være på plads, har de praktiserende læger henvendt  sig til Christiansborg i protest imod regionernes krav. Regionerne tilskriver det forhandlings-taktik

“Vi har aldrig været så langt fra en aftale"

Knap en måned inden en ny overenskomstaftale skal være på plads, har de praktiserende læger henvendt  sig til Christiansborg i protest imod regionernes krav. Regionerne tilskriver det forhandlings-taktik

Regionerne vil kontrollere de praktiserende sundhedsaktører og give ufinansierede ekstra-opgaver. Sådan lyder kritikken fra de praktiserende lægers organisation (PLO), der i samarbejde med syv andre fagorganisationer, har sendt et brev til Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg, hvor de opfordrer politikerne til at gå ind i diskussionen om opgavefordelingen og aflønningen i sundhedssektoren.

- Det oplæg, som regionernes løn- og takstnævn er kommet med til vores overenskomstforhandlinger virker både meget truende og meget lidt konstruktivt. Vi håber at gøre politikerne i folketinget opmærksomme på, at den måde, som regionerne forvalter den her opgave på ikke er hensigtsmæssig, siger formand for PLO, Henrik Dibbern og fortsætter:

- Jeg har aldrig før stået i en situation, hvor vi har været så langt fra en aftale, som vi er nu.

Kvalitetsforringelser
Henrik Dibbern peger blandt andet på regionernes ønsker om at mindske organisationernes indflydelse i regionernes planlægning, kontrol og sanktioner mod de enkelte læger, som afgørende knaster i forhold til at få aftalen på plads.

- Hvis vi ikke har indflydelse på lægernes arbejdsforhold kan vi heller ikke repræsentere dem. Hvis regionerne i sidste ende fuldstændig kan bestemme vilkårene svarer det til at have en kontrakt hvor kunden kan bestemme alle forhold om varens mængde og pris, siger han.

Brevet til Sundheds- og Forebyggelsesudvalget henviser desuden til en rapport fra Rigsrevisionen, der lægger op til en større økonomisk styring med almen praksis. Sådanne tiltag vil dog ifølge de otte organisationer - der foruden PLO tæller blandt andre Tandlægeforeningen, Danske Fysioterapeuter og Dansk Psykologforening - medføre forringelser i kvalitet og produktivitet.

Ro i regionerne
Danske Regioner er dog ikke i tvivl om, at forhandlingerne nok skal falde på plads trods de hårde ord.

- Det er som det plejer at være. Retorikken er altid kørt meget op inden en forhandling, og det betyder ikke, at vi ikke kommer til at få en aftale, siger formand for Regionernes Lønnings- og Takstnævn Jens Stenbæk (V), som dog erkender, at kravene til lægerne er hårdere end tidligere, fordi der ikke er nye penge at dele ud af.

- Og så har vi jo heller aldrig før stået med så hård en kritik fra Rigsrevisionen for ikke at kunne dokumentere, hvad skatteborgernes penge bliver brugt til, tilføjer han.

Jens Stenbæk er desuden uforstående overfor organisationernes brev til Sundheds- og Forebyggelsesudvalget.

- Det er lidt utraditionelt, at man henvender sig til lovgiverne. Det her er noget, vi godt kan klare selv, siger han.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR