Kommunen.dk
MENU

Vestager: Kalkulationsrenten er ikke glemt

Kalkulationsrenten står i vejen for grøn energi, mener Dansk Fjernvarme. Det er en prioriteret sag på dagsordenen, siger minister 

Vestager: Kalkulationsrenten er ikke glemt

Kalkulationsrenten står i vejen for grøn energi, mener Dansk Fjernvarme. Det er en prioriteret sag på dagsordenen, siger minister 

En af de øverste sager på Dansk Fjernvarmes liste er kalkulationsrentens niveau.

- Kalkulationsrenten er en af forhindringerne i omstillingen til 100 pct. vedvarende energi-baseret el og opvarmning, og det er måske det vigtigste sted at sætte ind. De har meget andet at se til i finansministeriet, men hvis man har et overordnet politisk mål, så må man også indrette systemerne på en måde, så man kan nå dem, sagde formand for Dansk Fjernvarme Uffe Bro til dk-teknik, lige før han gik på scenen for at skyde Dansk Fjernvarmes 54. landsmøde i gang.

Den danske kalkulationsrente ligger i øjeblikket på 5 pct. og det er væsentligt højere end bl.a. det niveau, EU opererer med. Groft sagt er en høj rente med til at favorisere de investeringer, som har store gevinster på kort sigt og lave omkostninger, mens en lavere rente giver mulighed for mere langsigtede investeringer, men uden et umiddelbart stort afkast.

Skal opprioriteres
Rentesænkningen er skrevet ind i regeringsgrundlaget og var af mange forventet effektueret allerede i foråret 2012.

- Vi ved imidlertid godt, at alt i regeringsgrundlaget ikke kan eller skal gennemføres det første år, men det, der står om kalkulationsrenten, skal vel nødvendigvis heller ikke gennemføres som det sidste, sagde Uffe Bro, som på onsdag skal diskutere netop kalkulationsrenten med finansminister Bjarne Corydon (S). Her vil Uffe Bro opfordre finansministeren til at prioritere løsningen af den sag op i forhold til de mange andre områder, regeringen ønsker at ændre på.

Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) var en af de første talere på landsmødet, der i år havde samlet omkring 1800 deltagere fra hele landet i Tivoli Congress Center.

Vi er godt i gang
Efter ministeren forlod talerstolen spurgte dk-teknik hende, hvor på regeringens dagsorden de efterlyste tiltag, som fx en sænket kalkulationsrente, ligger.

- De ligger ret højt på dagsordenen. I landene rundt omkring os har de arbejdet lige præcis med det her. Grunden til, at det tager noget tid, er, at vi diskuterer forholdet mellem, at renten er meget lav nu, og hvad man skal lægge ind, når man ser langt fremad. Kalkulationsrenten skal gøre, at det er de rigtige - og også de langsigtede projekter-, der bliver rentable, sagde økonomi- og indenrigsministeren og fortsatte:

- Det er så den diskussion, der foregår i øjeblikket, og vi er faktisk godt i gang med det. Og Uffe (Bro, red.) har ret i at lige som at man ikke kan forvente at alt i regeringsgrundlaget bliver virkelighed fra den første dag, så er det heller ikke nødvendigvis alt, der skal vente til den sidste. Vi vil også gerne af sted med det – vi skal bare have fundet den rigtige balance og det rigtige niveau, sluttede Margrethe Vestager.

 

Fakta
Kalkulationsrenten eller diskonteringsrenten, som den også kaldes, er den faktor, der i samfundsøkonomiske beregninger afgør, hvor stor vægt fremtidige gevinster tillægges ved en investering i eksempelvis motorveje, vindmøller og naturgenopretning.

Kalkulationsrenten eller diskonteringsrenten bliver dermed afgørende, når der i kommuner og stat skal træffes valg mellem forskellige projekter, hvor gevinst og udgifter falder på forskellige tidspunkter: Jo højere en rente, desto lavere værdi tillægges fremtidige gevinster og udgifter, end udgifter og gevinster på kortere sigt.

En høj rente styrker dermed argumentet for investeringer, der har lave omkostninger, men store gevinster på kort sigt.
Det danske niveau på fem pct. er betydeligt højere end i lande som Tyskland og Sverige samt det niveau EU opererer med.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR