Kommunen.dk
MENU

Venstre i Aalborg imod ny styreform

Venstrefolk i Aalborg vil bevare kommunens ret til at vælge styreform. De frygter tab af politisk indflydelse, hvis regeringen afskaffer magistratsstyret i de større byer. Venstre på Christiansborg forsvarer lovændringen.

Venstre i Aalborg imod ny styreform

Venstrefolk i Aalborg vil bevare kommunens ret til at vælge styreform. De frygter tab af politisk indflydelse, hvis regeringen afskaffer magistratsstyret i de større byer. Venstre på Christiansborg forsvarer lovændringen.

Aalborgs styreform passer fint, som den er nu, mener både borgmesteren og oppositionens rådmænd. Men det kan være en saga blot allerede efter næste valg, nu hvor regeringen planlægger et lovforslag, der skal indføre enhedsstyring i de fem kommuner med magistratssystem eller mellemformsystem. Dermed vil de tider være forbi, hvor der er rådmands­pladser til oppositionen i ­byrådet.

”Venstre her i Aalborg mener nu, vi burde have valget selv,” siger rådmand for ældre og handicap Tina French Nielsen, der altså ligger på linje med sin socialdemokratiske borgmester og ikke sine partifæller i Folketinget. 

Sophie Løhde, hvorfor er det så nødvendigt, at I skal sidde inde på Borgen og vælge styreform på kommunernes vegne?

"Fordi vi synes, at uanset om det er Christiansborg eller landets store kommuner, så er det vigtigt, at det er klart, hvem der kan holdes ansvarlig for de politiske resultater. Både når det går godt, og når det går skidt. Det er den primære grund til forslaget,” svarer Venstres kommunalordfører. 

Hun peger også på hensyn til effektivitet og loyalitet, når en borgmester eller rådmand fra et mindretal skal varetage flertallets beslutninger, som vedkommende ikke går ind for.

”Det virker nu som om, at de forsøger at løse københavnske problemer i Aalborg,” mener Tina French Nielsen, som tvivler på, at magten bliver så meget mere gennemskuelig. 

”Aalborg er så stor en kommune, at det bliver svært for en almindelig udvalgsformand at få overblik, og så kan det ende med, at kommunen er styret af embedsmænd og ikke politikere.”

Færre brede løsninger

Man kunne jo også sige, at det er vældig nyttigt for dig som borgerlig, at du har kunnet bevare noget magt i en af landets rødeste kommuner?

”Nu regner jeg da med, at vi vinder næste valg,” svarer Tina French Nielsen. 

”Men uanset hvem der er i opposition, bliver det et problem for hele Aalborg, når sådan et ’the winner takes it all’-system betyder færre brede løsninger og et mindretal uden indflydelse. Vi gik jo ind i lokalpolitik for at gøre en forskel,” siger hun. 

Sophie Løhde kan godt forstå, hvis der er en vis modstand fra nuværende mindretalspolitikere. 

”Men vi vil sørge for, at der kommer en form for mindretalsbeskyttelse. For vi anerkender jo, at der er forskel på at agere kritisk opposition i en kommune med 40.000 indbyggere og byer som København og Århus,” siger hun. 

Hun er dog tilbageholdende med at sige, hvad den mindretalsbeskyttelse kunne gå ud på. Det vil først stå klart, efter den arbejdsgruppe, som regeringen har nedsat på området, er blevet færdig. Lovforslaget fra indenrigs- og sundhedsministeren ventes at komme til februar.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR