Kommunen.dk
MENU

“Velfærdsmassakre er blevet en slidt traver”

Hvis kommuner stikker for meget ud, må centralmagten gribe ind, mener Hans Kristian Skibby (DF), der tager afstand fra populistisk snak om massakrerede og udsultede kommuner.

“Velfærdsmassakre er blevet en slidt traver”

Hvis kommuner stikker for meget ud, må centralmagten gribe ind, mener Hans Kristian Skibby (DF), der tager afstand fra populistisk snak om massakrerede og udsultede kommuner.

Blå bog: Hans Kristian Skibby (DF)
Hans Kristian Skibby, 41 år og gift med Linda Olesen. ­Sammen har de tre drenge.
Uddannet på handelsskole.
Arbejdet som speditør, logistikchef og lagerchef.
Medlem af Tørring-Uldums byråd 1998-2006. Fra 2007 medlem af Hedensteds byråd, hvor han i år blev viceborgmester.
Medlem af KL’s udvalg for teknik og forsyning fra 2002-2005.
Stillede første gang op til Folketinget i Vejlekredsen, men skiftede i 2004 til Horsenskredsen. Kom i Folketinget i 2005 og blev genvalgt i 2007.
Han er i dag Dansk Folkepartis kommunal- og beredskabsordfører og formand for Folketingets Kommunaludvalg.

”Der skal være ret til forskellighed, men ikke ret til spekulation,” siger Hans Kristian Skibby, kommunalordfører i Dansk Folkeparti, da Kommunen møder ham til en snak om partiets kommunalpolitiske ståsted. Og selvom samtlige partier slår på, at de ønsker et stærkt decentralt styre, så sætter Dansk ­Folkeparti hjertesagerne øverst:

”Da det kom frem, at nogle kommuner tog næsten tre gange mere for maden til de ældre som andre, var vi nødt til at gribe ind og sikre et max-loft. Den var for eksempel helt gal i Egedal, hvor døgntaksten var eksploderet og blev ved at stige. Og her siger vi altså, at friheden ikke skal have lov til at drive rov på bestemte gruppers økonomi.”

Men hvorfor var det ikke en kamp, man måtte tage internt i Egedal Kommune?

”Fordi vi fik mange henvendelser fra borgere, der spurgte, hvorfor de skulle betale dobbelt så meget som i nabokommunen. Og der skal være noget tilbage af pensionisternes rådighedsbeløb, når plejehjemsplads og ældrebolig er betalt,” siger Hans Kristian Skibby og peger på, at Folketingets kiggen kommunerne over skulderen ikke er anderledes, end når EU kræver, at Danmark retter ind. 

Samme budskab fremgår af partiets arbejdsprogram, hvor der står, at man er klar til at ændre på, hvilke serviceopgaver kommunerne i fremtiden skal have ansvar for, hvis der bliver for uens serviceniveau kommunerne i mellem.

Udover arbejdet i Folketinget sidder Hans Kristian Skibby også i byrådet i Hedensted Kommune, hvor han er viceborgmester og medlem af økonomiudvalget. Hans lokalpolitiske karriere rækker helt tilbage til 1998 i Tørring-Uldums byråd. Og det er atypisk for en DF’er, for partiet har siden stiftelsen i 1995 ikke haft stort held med at forankre sig lokalpolitisk. Dog skete der fremskred ved sidste kommunalvalg, hvor flere af Dansk Folkepartis folketingspolitikerne stillede op til byrådene, og det betyder, at partiet i dag kun mangler repræsentation i fire kommunalbestyrelser: Fanø, Ærø, Læsø og Samsø.

Styr på økonomien
I Hedensted Kommune har Hans Christian Skibbys mærkesag i flere år været at få styr på økonomien. Kommunen har siden reformen i 2007 været hårdt ramt af udligningssystemet og på grænsen til at blive sat under Indenrigsministeriets administration. Men selvom Hans Kristian Skibby udmærket kender til kommunale budgetter, der ikke vil gå op, så rokker det ikke ved hans makropolitiske ståsted:

“Jeg kan faktisk godt blive småsur, når ellers fornuftige politikere siger, at Danmark er blevet massakreret. ”

”Grundlæggende har vi et meget velfungerende system. Kommunerne har ret store vækstrammer, og jeg kan faktisk godt blive småsur, når ellers fornuftige politikere siger, at Danmark er blevet massakreret. Altså, ordet velfærdsmassakre er blevet en slidt traver,” siger den meget smilende mand i den lyse lilla skjorte.

Og Hans Kristian Skibby var da også blandt fortalerne for at indføre økonomiske sanktioner overfor kommuner, der brød budgetaftalen, da loven første gang blev vedtaget i 2008. For budgetter er bestemt en sag, som han går op i:

”En ting, vi har slået meget til lyd for, er, at hvis aftalesystemet ikke bliver bedre til at ramme, hvor budgetter holder sig nogenlunde til regnskabet, så mener vi, at kommunerne må dele sig ind i nogle forhandlingsgrupper. Så må østkysten melde sig ind i en, og købstæderne og universitetsbyerne må lave deres egen gruppe, der forhandler med regeringen, for det fungerer jo virkelig ikke i dag,” siger Hans Kristian Skibby og peger på, at der har været budgetskred næsten hvert år de seneste 15 år.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR