Vandsektorloven tvinger vandværk til at oprette kassekredit
Vandsektorloven tvinger vandværk til at oprette kassekredit
Solrød Vandværk skal omlægge vandledninger for knapt fem mio. kr.. Det sker, fordi den nye jernbane mellem København og Ringsted tager noget af den jord, vandværket ellers har haft ledninger i. Og det er der i sig selv ikke noget problem i. Men de penge skal nu lånes i banken, fordi forsyningen er blevet pålagt at betale sin opsparing tilbage til forbrugerne. Det er en konsekvens af vandsektorloven. Og det vil koste forbrugerne dyrt, at investeringen nu bliver låneomkostninger. Vandværket vurderer, at det vil betyde en stigning i vandprisen på op til 50 pct.
- Vandsektorloven tvinger os til at påføre vores forbrugere ekstraomkostninger i form af renter og afdrag. For første gang i Solrød Vandværks 78-årige historie skal vi efter sommerferien bede vores bank om en kassekredit, siger driftschef i Solrød Vandværk Hans Odder.
Solrød Vandværk er et ud af i alt knapt 130 private vandværker, som blev omfattet af vandsektorloven i 2009.
Løft os ud af loven
Vandsektorloven skulle ellers gøre vandet billigere for forbrugerne, men ifølge Foreningen af Vandværker i Danmark, FVD, er konsekvensen den stik modsatte. Loven medfører markant dyrere vand i forbrugernes haner over i de kommende år og kommer til at koste de omkring 800.000 danskere, som får vand fra private vandværker, mio. af kroner. Og driftschefen i Solrød er ikke i tvivl om, hvad han mener, politikerne bør gøre ved sagen.
- Jeg synes, at de 129 forsyninger skal løftes ud af loven, så forbrugerne og kommunalbestyrelserne kan regulere dem, som de har gjort så ganske udmærket indtil nu, siger Hans Odder.
Det synspunkt bakkes op af Liberal Alliances miljøordfører Villum Christensen, som i går var på besøg på Solrød Vandværk. Liberal Alliance står som eneste parti uden for aften om vandsektorloven, og Villum Christensen lægger ikke fingrene imellem, da han bliver spurgt til lovens konsekvenser.
- Det er simpelthen rædselsfuldt, at det er muligt at lave sådan noget makværk. Og det værste er, at selv om alle – på tværs af partierne – godt kan se, at det ikke går, så skal vi alligevel vente et helt år på en evaluering, selv om alle nu kan se, at det er bindegalt. Det er umådeligt trist, siger Liberal Alliances miljøordfører.
Giver ingen mening
Evalueringen af loven går i gang i 2013, men den agter Villum Christensen ikke at vente på.
- Hvis alle er enige, så laver vi hurtigst muligt et beslutningsforslag, som giver mulighed for at i hvert fald de private kan trække sig ud. Det giver ingen mening at vente, når alle kan se, at det er galt. Det kan kun gå for langsomt.
Men selv om der på Christiansborg er udbredt enighed om, at vandsektorloven ikke har virket efter hensigten i forhold til de private vandværker, så er der ikke udsigt til, at Villum Christensen får opbakning til en hasteændring.
For Per Clausen er der ingen tvivl om, at loven har medført et unødvendigt bureaukrati, som har været meget belastende for især de mindre vandværker, og Enhedslistens miljøordfører havde da også personligt gerne set, at man havde fundet en løsning blandt forligsparterne tidligere:
- Men vi må konstatere, at det ikke kunne lade sig gøre at skabe enighed. Så hvis vi skal finde en fornuftig løsning, som også er langtidsholdbar, så tror jeg, at det kan være klogt at tage evalueringen med, siger Per Clausen.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.