Unge kan måle deres hashforbrug med kommunal app
Unge kan måle deres hashforbrug med kommunal app
Hvor meget hash ryger jeg egentlig - og har jeg et problem?
Unge, som er usikre på, om deres forbrug af hash har taget overhånd, kan nu få svar ved hjælp af deres smartphone. Med 50.000 kroner i støtte fra Helsingør Kommunes innovationspulje har Helsingør Rusmiddelcenter udviklet mobilapplikationen 'Hashtrack', som unge kan bruge til at måle deres indtag af hash.
- Langt de fleste unge, som ryger hash og som vi vil synes ryger for meget, vil på et eller andet tidspunkt i deres forløb være bekymrede over, om de mon har et for stort forbrug. Hvis det er tilstrækkelig kendt, at der findes den her app, så vil der også være nogle, der kan bruge den til at holde styr på, hvor meget de ryger, siger Flemming Licht, projektleder i HelsingUng ved Helsingør Rusmiddelcenter.
En øjenåbner
I app'en kan man taste ind, hvor meget hash man har indtaget, og kategorisere sin nuværende sindstilstand. Efterfølgende bliver oplysningerne lavet om til statistik og data, og tanken er, at konklusionerne skal være en øjenåbner for unge, som har et stort hashforbrug.
- Når vi godt ved, at vi drikker lidt for meget, spiser lidt for meget slik eller ryger lidt for meget hash, så har vi en tendens til at bagatellisere det og sige, 'jeg gør det ikke så meget'. Men i virkeligheden er 'ikke så meget' måske hver dag, siger Flemming Licht.
Han regner med, at rusmiddelcenteret kan komme i kontakt med flere unge gennem app'en, end de ellers ville kunne få fat i.
- Hvis man skal gå hen til os og bede om hjælp, er der nogle andre tærskler, man skal overskride. Hvis man bruger et individuelt system, så har man mere magt over sit behandlingsforløb. På den her måde tror jeg, at vi vil kunne få kontakt med nogle, som vi ellers aldrig ville se hernede.
Udover den gratis app, som er henvendt til en bred gruppe af unge, findes der også en professionel app henvendt til behandlere. På længere sigt håber Flemming Licht, at den professionelle app kan sælges til andre kommuner og behandlingsinstitutioner. Han tilføjer:
- Næste skridt er, at vi udvikler den til alkohol. Der er virkelig et stort potentiale, for der findes mange, som har et stort forbrug, men som vi aldrig ville se hernede.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.