Kommunen.dk
MENU

Ufødt parti får dødsstødet

Forslag om et nyt parti på venstrefløjen bliver pandet ned, før partiet er født. Venstrefløjen mangler ikke et nyt parti, men en ny fortælling, vurderer kommentatorer.

Ufødt parti får dødsstødet

Forslag om et nyt parti på venstrefløjen bliver pandet ned, før partiet er født. Venstrefløjen mangler ikke et nyt parti, men en ny fortælling, vurderer kommentatorer.

Venstrefløjen har i årevis stået i stampe og på flere fronter været i identitetskrise. Og efter de seneste ugers tumultuariske forløb, hvor SF gik op i limningen, stod af regeringstoget og efterlod mange frustrerede SF-vælgere tilbage på perronen, er behovet for et nyt venstrefløjsparti opstået. De siger de røde vælgere i hvert fald.
Ifølge en ny måling fra Ugebrevet A4 ønsker hver femte røde vælger et nyt parti på venstrefløjen. Og ser man udelukkende på vælgere fra Enhedslisten og SF, så svarer hele 39 procent, at de gerne ser et nyt rødt og markant parti.

Men det har ingen gang på jord. Sådan lyder vurderingen fra langt de fleste kommentatorer og politikere. Ifølge politisk redaktør og kommentator Elisabet Svane fra Fyns Stiftstidende viser tallene, at mange S- og SF-vælgere føler sig politisk hjemløse. Det er et nødråb og et vink med en vognstang til de gamle partier:

- Jeg tror ikke, de savner et nyt parti. Jeg tror præcis, de savner deres gamle parti, som de ikke har kunnet kende længe. Det kan give ny plads til SF, fordi en række SF-vælgere i dag er hos Enhedslisten, hvor de nok ikke føler sig 100 procent hjemme, lyder Elisabet Svanes vurdering.

Hjemløse vælgere
Flere mener, at det er venstrefløjens krise, som vælgerne reagerer på, og at det udstiller de gamle venstrefløjspartier, når ønsket om et nyt parti er så udtalt. Faktisk ville ‘det nye venstrefløjsparti’, hvis det fandtes og vælgerne rent faktisk ville stemme på det, storme ind i Folketinget og blive landets fjerdestørste parti. Men det er et ganske hypotetisk spørgsmål, mener Elisabet Svane. Det relevante spørgsmål er, hvor mange af de 400.000 potentielle røde vælgere, der vil gå til Dansk Folkeparti?

En gratis omgang
Indtil videre er der, så vidt man ved, heller ikke noget nyt venstrefløjsparti i støbeskeen. Og de fleste kommentarer i Agora-debatten peger også på, at det mest handler om en dyb frustration hos de røde vælgere over de gamle partier. Ifølge kommentarerne er der langtfra plads til endnu et venstreorienteret parti, der skal slås om den trange ideologiske plads med Enhedslisten, SF og Socialdemokraterne. Ifølge redaktøren for den socialdemokratiske netavis Piopio, David Troels Garby, er der tale om en gratis omgang, når de røde vælgere siger, at de ønsker et nyt parti.

- En anden måling viste engang, at hver femte vælger overvejede at stemme på Ny Alliance. Folk tænker jo, at hvis der kommer et nyt parti, der mener præcis det, jeg mener, og med politikere, jeg kan lide, så er det da fint og velkomment. Problemet er bare, at når sådan et parti i praksis skal etableres og programmerne skrives, så bliver det pludselig meget konkret, og så falder folk fra igen, lyder vurderingen fra David Troels Garby.

Hvis de nuværende tre partier på venstrefløjen skal samle de flere hundredtusinde desillusionerede røde vælgere op, kræver det langt flere ideologiske positioneringer indbyrdes. Og det kræver ikke mindst, at der for alvor bliver skabt kant til Dansk Folkeparti. Indtil videre står der potentielt 400.000 vælgere og venter, indtil de finder nye politiske græsgange.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR