Kommunen.dk
MENU

Tonsvis af frø skal plantes på transportministerens nye insektmotorvej

Thomas Danielsen (V) har plantet frø langs den første insektmotorvej. Professor peger på, at der skal mere end blomster til for at bedre biodiversiteten.

Tonsvis af frø skal plantes på transportministerens nye insektmotorvej

Thomas Danielsen (V) har plantet frø langs den første insektmotorvej. Professor peger på, at der skal mere end blomster til for at bedre biodiversiteten.
Transportminister Thomas Danielsen (V) plantede mandag de første frø langs et stykke af motorvejen E45 i det jyske. Han ser stort potentiale i at forbedre biodiversiteten. (Arkivfoto).
Transportminister Thomas Danielsen (V) plantede mandag de første frø langs et stykke af motorvejen E45 i det jyske. Han ser stort potentiale i at forbedre biodiversiteten. (Arkivfoto).
Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
25. sep. 2024
RITZAU

Regeringen mener selv at have store ambitioner for biodiversiteten langs landets motorveje, hvor der skal sås frø til planter som blåhat og knopurt, der kan hjælpe insekter med at trives.

Transportminister Thomas Danielsen (V) har netop sået de første af slagsen. De blev lagt i jorden ved frakørsel 49 ved Aarhus S.

Danielsen er begejstret for at komme i gang. I dag er motorvejen en biodiversitetsørken, siger han. I stedet skal det blive et "paradis for insekterne".

- Når vi laver infrastruktur, gør vi det for at sikre fremkommelighed for bilerne, men det skal kombineres med fremkommelighed for billerne. Det koster ikke ekstra at tænke biodiversitet ind, siger han.

Konkret skal der, hver gang der anlægges nye motorveje, sås frø i rabatten.

Planterne skal blandt andet tiltrække sommerfugle, myrer og pragtbuskebier. Men ifølge Carsten Rahbek, professor og biolog på Københavns Universitet, er tiltaget mest af alt symbolsk.

- Hvis vi skal tage biodiversitetskrisen seriøst, er det vigtigt, at vi håndterer årsagerne til den. Når vi laver infrastruktur og bygger motorveje, ligger 90 procent af det negative aftryk i materialerne. Det skal mindskes.

- At lave et par meter blomsterbed langs motorvejen gør ingen forskel, siger Carsten Rahbek.

Det er retteligt lidt mere end et par blomsterbed, der er på vej. Den første insektomotorvej ved E45 skal være 60 kilometer lang og fylde halvanden million kvadratmeter.

Den laves i forbindelse med vejarbejde, som forventeligt slutter i 2028.

Alligevel mener Carsten Rahbek, at ministeren overdriver en smule i sin ret begejstrede omtale af insektmotorvejene.

- Det lyder jo, som om det er et eller andet positivt for insekterne. Altså motorveje er for os mennesker, og det har en omkostning for naturen, siger Carsten Rahbek.

I Danmarks Naturfredningsforening siger natur- og miljøpolitisk rådgiver Therese Nissen, at Thomas Danielsen jo ikke er minister for naturen, og på den måde er det gode tanker og rigtig fint, at han alligevel gør noget for den inden for sit eget ressortområde.

Men han skal passe på med at oversælge effekten - og han bør tage en snak med sin ministerkollega, der har biodiversitetskrisen som ansvarsområde, for at sikre mere handling på den front.

- Der er ingen, der tramper rundt i rabatter og skråninger, så de er ret uforstyrrede. De arter, der indfinder sig der, vil være helt alene. Det er rigtig fint, og det er godt, at der bliver noget plads til naturen der. Men det er vigtigt, at vi ikke glemmer den natur, der er trængt, og som mangler plads og kvalitet, siger Therese Nissen.

Transportministeren peger selv på, at han nok ikke får løst hele biodiversitetskrisen med insektmotorvejene. Men man kan lige så godt gøre det, når det alligevel ikke har store omkostninger, mener han.

- Jeg har fuld respekt for, hvis man er imod, at vi laver motorveje eller jernbaner. Men det gør vi jo. For det hører til et moderne, driftigt samfund. Spørgsmålet er, om vi også vil tænke biodiversitet ind langs de her strækninger. Det synes jeg er helt oplagt, når vi alligevel har gravemaskinen i jorden, siger Thomas Danielsen.

Fire ton frø skal plantes ved motorvej

* Transportminister Thomas Danielsen (V) plantede mandag de første frø på den første strækning insektmotorvej ved E45 mellem Aarhus og Vejle. Der skal her plantes frø langs i alt 60 kilometers motorvejsstrækning.

* Der skal plantes mange frø ved landets første insektmotorvej, cirka fire ton. Blandt planterne, der skal vokse, er knopurt, kongepen, kællingetand, rundbælg, syre, blåhat, høgeurt og hvid okseøje.

* Meningen er at drage erfaringer til yderligere tiltag for biodiversiteten i Danmark langs statsveje.

Kilde: Transportministeriet.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR