Tilbage med opsparet skyts
Tilbage med opsparet skyts
Regeringens største forbrydelse er, at den har rykket grænserne for, hvad man kan tillade sig at tænke, mene og sige, i en helt forkert retning, mener SF’s nye kommunalordfører Meta Fuglsang.
”Hvis man taler om mennesker og menneskers rettigheder, er det lige før man bliver skældt ud for at være naiv, fordi man ikke tænker i tallene først. Men der er jo ingen fagpersoner, som har lyst til at indrette sig under et menneskesyn, hvor det hele tiden er pengene først,” siger Meta Fuglsang, som mener, løsningen ligger ligefor:
”Kommunerne har brug for lidt flere penge i en periode. Og så har de brug for fred og ro til at få opbygget noget varigt,” siger hun.
På denne kolde novemberdag er det kun lidt over to måneder siden, Meta Fuglsang opsagde sit job som advokat og overtog Flemming Bonnes plads i Folketinget efter hans pludselige død.
Meta Fuglsang bevæger sig allerede hjemmevant på Christiansborgs gange, men det også mindre end et år siden, hun som barselsvikar for Astrid Krag sidst havde sin daglige gang på Borgen. Nu er posten som kommunalordfører for SF hendes – i hvert fald denne valgperiode ud – og det skorter ikke på opsparet, indigneret skyts, som hun nu retter direkte mod regeringens politik og prioriteringer:
”Det er et paradoks, der i bedste fald kan betegnes som dobbeltmoralsk, at regeringen siger, at kommunerne sagtens kan finde penge ved at gøre tingene anderledes, og så i samme sætning fortæller dem præcis, hvad de skal og må gøre,” siger hun med et resigneret skuldertræk.
Færre hovsa-beslutninger
Hendes mærkesag er at give kommunerne friere rammer til selv at stå for den politik, de skal udmønte, men hun har ikke meget til overs for regeringens frikommuneinitiativ.
”Ambitionsniveauet er så latterligt lavt, at det er til at græde over. Stol nu på, at kommunerne har kompetence og viden. Man skal ikke binde kommunerne på hænder og fødder, som det er i øjeblikket,” siger Meta Fuglsang.
Hun så hellere, at kommunerne fik udvidet kriterierne og muligheden for at eksperimentere i forhold til eksempelvis udfordringsretten.
”For at bevare et engagement i kommunalpolitik skal man beholde de principielle og ideologiske beslutninger i kommunerne. Hvis de kommunale politikere kun ender med at være administratorer og embedsmænd, vil der ikke være noget engagement eller demokrati tilbage,” siger Meta Fuglsang, som oprindelig er uddannet folkeskolelærer.
”Jeg ved, hvor frustrerende det er, når hovsa-beslutninger presses ned over hovedet på én og konstant bryder ens langsomt opbyggede faglighed op. Der er en stor værdi i at bevare engagement og faglighed, og det ryger, når regeringen konstant laver om og om og om,” siger hun og bedyrer, at hun vil sætte sit mandat ind på at afsløre udenomssnak og udfordre ministeren i folketingssalen.
Et stort knæk for mange af de i forvejen dårligt stillede kommuner kom i efteråret med nyheden om, at vindmøllegiganten Vestas lukker en stor del af sin produktion i Danmark.
Hele Danmark
”Jeg synes, det er centralt at gå bag om og spørge ind til, hvorfor vi ikke kan holde liv i erhvervet på for eksempel Lolland. Vi kunne jo for eksempel have sørget for ikke at lukke hjemmemarkedet for vindmøller,” siger Meta Fuglsang, som ligesom sin forgænger på posten sætter fokus på, at hele Danmark skal med i fremtidens udvikling, så det, der i folkemunde efterhånden bedst er kendt som Udkantsdanmark, ikke ender med at falde helt bag af dansen.
”Vi kan sørge for, at hele landet reelt har mulighed for at eksistere på egne præmisser og komme i vækst. Vi skal forhindre store dele af Danmark i at ende som frilandsmuseer.”
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.