Kommunen.dk
MENU

Tid til at justere det røde kompas

SF er på forhånd udråbt til en af kommunalvalgets store tabere. Partiets næstformand Peter Westermann erkender udfordringen, men tror på de lokale kandidaters styrke.

Tid til at justere det røde kompas

SF er på forhånd udråbt til en af kommunalvalgets store tabere. Partiets næstformand Peter Westermann erkender udfordringen, men tror på de lokale kandidaters styrke.

Side om side sidder socialdemokrater, folkesocialister og Enhedslisten-støtter ved borde og bænke med fadøl i plastikkrus. 

Bag bordene er tre telte linet op. Det midterste og største tilhører Enhedslisten og lægger beslag på lige så meget plads som SF’s og Socialdemokraternes tilsammen. 

1. maj skød venstrefløjspartierne uofficielt den kommunale valgkamp i gang. Ikke mindst i Fælledparken i København, hvor en af de største infights kommer til at stå mellem de røde partier.

Sidste gang red SF på en historisk bølge, der gav partiet det bedste kommunale valg nogensinde med mandater i byråd over hele landet. I år ser Enhedslisten ud til at få sit brede kommunale gennembrud og lokal forankring. Formentlig ville flere af de besøgende foran Enhedslistens telt i Fælledparken kunne have været at finde foran SF’s telt før valget i 2009.

Udfordringen er i den grad reel og til at tage og føle på, medgiver SF’s nye, unge næstformand Peter Westermann, der kommer til at spille en nøglerolle i landsorganisationens arbejde frem mod kommunalvalget til november.

- Det er da en udfordring, at vi på landsplan står dårligt. Og det arbejder vi også hårdt på at få vendt. Men det er et langt sejt træk, og det er klart, at jeg ikke forventer nogen medvind fra landseffekten som i 2009, siger Peter Westermann.

Ude af kurs

Med noget der kunne lyde som en slet skjult henvisning til partiet i det store telt ved siden af, understreger han, at det er en helt anden situation at gå til kommunalvalg som regeringsparti end som et parti, der altid fuldstændig frit kan sige, at det bare er regeringens skyld.

- Det er klart, at når man tager samfundsansvar i en økonomisk krisetid så massivt, som SF gør, så kan man ikke køre på frihjul ved et kommunalvalg, som de der står ude på flanken med rene hænder og ubesmittede holdninger, kan.

Som SF’er kan man dog godt rette skytset mod regeringen, slår en stemme på scenen i baggrunden fast. Det er Peter Westermanns partikammerat Ninna Thomsen, Københavns sundheds- og omsorgsborgmester, der taler. 

'Mange af os med hjertet til venstre har i det sidste års tid helt mistet orienteringen. Vi er ganske enkelt ved at miste det politiske kompas', lyder det i hendes tale, der på mange måder kan være et forvarsel om, hvordan lokalpolitikere fra et socialistisk regeringsbærende parti vil forsøge at tale sig udenom de upopulære beslutninger truffet på Christiansborg: Afstandstagende fra en regering, der har 'taget fra de fattige og givet til de rige', og fremhævning af egne lokale rød-grønne mærkesager og triumfer såsom at sikre bedre cykelstier og holde hånden under normeringen i daginstitutionerne.

Indflydelsespartiet

Alligevel ser Peter Westermann ikke kommunalvalget som en oplagt mulighed for at fremhæve et mere klart billede af SF uafhængigt af regeringssamarbejdet. 

- Vi er mere optaget af at vise, at vi er nogle socialistiske stemmer, der arbejder og skaber forandring rundt omkring. Derfor vil der også være plads til, at man lokalt kan fremhæve de ting, man er særlig tilfreds med og stolt over, siger Peter Westermann.

Og selvom de landspolitiske vinde får kommentatorer til at tale om en kommende decimering af det lokale SF, så mener han, at der er god grund til at slå koldt vand i blodet.

SF’s lokale kandidater har bidt sig fast og gjort sig bemærket i den seneste valgperiode, og det er dem og deres indsats, som tegner partiet i kommunerne.

- Folk er blevet mere fortrolige med, hvordan SF’ere arbejder. Og jeg tror, det giver en stor styrke, at folk har set SF’ere gå ind og søge indflydelse og påtage sig ansvar for at gøre en forskel, siger Peter Westermann.

Folkesocialisme 2013

For ham er folkesocialisme mindst lige så aktuelt og relevant i 2013 som nogensinde tidligere. Ikke mindst lokalt i det kommunale græsrodsarbejde.

- Folkesocialismen betyder jo helt bogstaveligt, at vi tror på frie mennesker i stærke fællesskaber. De kommunale politikere kan være med til at skabe rammerne for de folkelige bevægelser, der vokser op nedefra, siger Peter Westermann.

Det kan handle om alt lige fra fremme af socialøkonomiske virksomheder, den kollektive trafik og beskyttelsen af sårbar natur til en mere bæredygtig forsyningspolitik og affaldshåndtering i byerne.

På det mere konkrete plan udmøntes det blandt andet som klar modstand mod en havnetunnel i København, Marselistunnelen i Aarhus og motorvejen over Egholm i Aalborg, fixerum og tillidsbaseret ledelse af de kommunale ansatte, som Ninna Thomsen har arbejdet med i sin forvaltning i København.

- Det bliver en hård kamp alle steder og særlig i de store byer. Vi har selvfølgelig et mål om fortsat at have SF’ere i alle by- og regionsråd og samtidig holde fast i de borgmester- og rådsmandsposter vi har, siger Peter Westermann.:

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR