Kommunen.dk
MENU

Thorning kan overleve valgnederlag

Helle Thorning Schmidt har mulighed for at fortsætte som formand for Social­demokraterne, selvom hun taber folketingsvalget, viser meningsmåling foretaget for Kommunen. Flere eksperter mener desuden, at det er tvivlsomt, om Thorning selv løber af pladsen.

Thorning kan overleve valgnederlag

Helle Thorning Schmidt har mulighed for at fortsætte som formand for Social­demokraterne, selvom hun taber folketingsvalget, viser meningsmåling foretaget for Kommunen. Flere eksperter mener desuden, at det er tvivlsomt, om Thorning selv løber af pladsen.
Billede

Fortællingen om Helle Thorning-Schmidts liv som socialdemokratisk formand har længe været, at hun er ‘dead woman walking’, hvis ikke SR-regeringen formår at vinde valget. Men sådan er virkeligheden ikke nødvendigvis. Danskerne og i særdeleshed vælgerne i rød blok mener, at Thorning muligvis kan overleve et valgnederlag. Således svarer 37,7 procent af 1033 repræsentativt udvalgte danskere i en måling foretaget af AB Analyse for Kommunen, at statsministeren bør fortsætte som S-formand, selvom sosserne taber valget. 39,1 procent mener, at hun bør trække sig, mens 23,1 procent svarer ‘ved ikke’.

- Vi skal bestemt ikke tage det for givet, at S får ny formand, hvis de taber valget, siger Kasper Møller Hansen, valgforsker og professor i statskundskab ved Københavns Universitet.

[intense_hr direction="horizontal" height="100" type="solid" imagemode="full" size="medium" title="" title_position="center" icon_size="1"]

Mener du, at Helle Thorning-Schmidt bør fortsætte som socialdemokratisk formand, hvis hun taber folketingsvalget?

Kilde: Undersøgelse foretaget i A&B Analyses Danmarkspanel i uge 5/6 2014. 1033 personer har deltaget i undersøgelsen.

[intense_hr direction="horizontal" height="300" type="solid" imagemode="full" size="medium" icon_size="1"]

Deles tallene op på politiske blokke, så svarer 48,9 procent i rød blok, at Thorning bør fortsætte som formand i tilfælde af et valgnederlag. 23,9 procent mener, at hun må gå, mens 27,2 procent er i tvivl.

- Der er mange måder at anskue et valgresultat på. Går S lidt frem i forhold til sidste valg, så kan det sagtens udlægges som en stor sejr. I så fald vil det være Socialdemokraternes bedste resultat i ti år. Taber Thorning både regeringsmagten og får et dårligt resultat for partiet, så må hun nok gå af. Men der er mange små sejre, der kan anses som vigtige, siger Kasper Møller Hansen.

Tidligere S-minister og folketingsmedlem Ritt Bjerregaard, der var med til at bringe Helle Thorning Schmidt frem i lyset i slutningen af 90’erne, men senere har optrådt som en af hendes skarpeste kritikere, mener også, at S-formanden vil kunne overleve et valgnederlag.

- Det er set før i Socialdemokraternes historie. Når man har været statsminister, så kan man godt fortsætte på trods af et valgnederlag. Jeg vil tro, at det er 50/50, siger hun og tilføjer:

- Man skal huske på, at Thorning er den første S-formand, der er valgt ved en urafstemning. På mange måder er det nok hendes egen beslutning, om hun fortsætter.

Rune Stubager, valgforsker og professor i statskundskab ved Aarhus Universitet, mener, at opbakningen til Thorning skal ses i lyset af spørgsmålets hypotetiske natur.

- Når valget ikke har været holdt, så svarer det lidt til at spørge, om man bakker op om statsministeren. Det gør rød bloks vælgere. Efter et valg vil tallene nok ændre sig betydeligt, siger han.

Voksende opbakning

Helle Thorning-Schmidt skød valgåret i gang med Det Danmark du kender-kampagnen, som blev lanceret i statsministerens nytårstale. Flere meningsmålinger fra årets første måneder har vist, at S stille og roligt stiger i meningsmålingerne. Socialdemokraterne ligger på 22-24 procent i de nyeste målinger - langt fra katastrofemålingerne fra foråret og sommeren 2013, hvor S stod til 16-17 procent af stemmerne. Blokkene har til gengæld ikke flyttet sig betydeligt siden sommeren 2014. Rød blok ligger til cirka 45-46 procent af stemmerne, mens blå blok står til 54-55 procent i et vægtet gennemsnit af institutternes målinger fra februar.

[intense_hr direction="horizontal" height="100" type="solid" imagemode="full" size="medium" title="" title_position="center" icon_size="1"]

Hvem af nedenstående tre kandidater vil efter din mening være den bedste leder af Socialdemokraterne?

Kilde: Undersøgelse foretaget i A&B Analyses Danmarkspanel i uge 5/6 2014. 1033 personer har deltaget i undersøgelsen.

[intense_hr direction="horizontal" height="300" type="solid" imagemode="full" size="medium" icon_size="1"]

AB Analyse har for Kommunen spurgt danskerne, hvem der er den bedste leder af Socialdemokraterne. Her svarer 32,7 procent Helle Thorning Schmidt, mens 28,7 procent siger Mette Frederiksen. Kigger man på de socialdemokratiske vælgere, der har deltaget, mener hele 72,7 procent, at Thorning er at foretrække, mens 14,7 procent peger på Frederiksen.

- Det er en meget stor opbakning til Thorning. Det viser, at hun faktisk sidder ret godt i stolen. Hun er gået frem med den seneste kampagne. Hun står stærkere, end hun har gjort meget længe, siger Kasper Møller Hansen.

Mette Frederiksen, der betragtes som den klare favorit til at tage over efter Thorning, har medvind i målinger om troværdighed og popularitet. En Epinion-måling fra slutningen af januar viser, at 45 procent af danskerne er positivt stemte overfor Mette Frederiksen, mens 34 procent er negativt stemte, hvilket gør hende til landets mest populære politiker. Frederiksens DPI (positiv score minus negativ score, red.) er på 11. Til sammenligning er Venstre-lederen Lars Løkke Rasmussens DPI minus 25.  Det er dog svært at bruge tallene til at sige noget om magtforholdet mellem Thorning og Frederiksen, mener Kasper Møller Hansen:

- Som politiker vil man selvfølgelig gerne være populær. Men danskerne er enormt kritiske i de her popularitetsmålinger. Det har udviklet sig til en generel politikerlede. Det kan du også se på de lave tal for selv de mest populære politikere. Danskerne er meget mistroiske overfor deres politikere.

Loyalt parti

Kasper Fogh Hansen, kommentator og tidligere politisk rådgiver for Ritt Bjerregaard, mener, at Thornings chancer for at overleve som formand i høj grad afhænger af partifællerne - ikke mindst Mette Frederiksen.

- Kigger man på de sidste fem-seks år, er det bemærkelsesværdigt, hvor loyalt partiet har været overfor Thorning. Folketingsgruppen har slået hælene sammen, dukket nakken og rettet ind, selvom der har været ført politik, som den har været lodret uenig med. Og Mette Frederiksen, kronprinsessen, har været yderst loyal overfor Thorning, siger han og tilføjer:

- I Venstre legede Kristian Jensen åbenlyst med tanken om at vælte Lars Løkke, men det har der ikke været noget af i S. Det er enestående, at både den socialdemokratiske top og hele partiet er så loyalt. På det område har partiet forandret sig i forhold til tidligere. Men jeg er ikke sikker på, at Thorning eller folkene omkring hende har oplevet det som særlig loyalt.

”Det er en meget stor opbakning til Thorning. Det viser, at hun faktisk sidder ret godt i stolen. Hun er gået frem med den seneste kampagne. Hun står stærkere end hun har gjort meget længe.”

Kasper Fogh Hansen vurderer, at det er meget sandsynligt, at Thorning vil forsøge at blive på posten i tilfælde af et valgnederlag.

- Hvis S kun går en halv procent tilbage og taber valget, så vil jeg betragte det som sandsynligt, at Thorning vil forsøge at blive, siger han og tilføjer:

- Engang ville jeg have sagt, at det var sikkert, at partiet ville sige, at det ville have en ny formand efter tre valgnederlag. Det er jeg ikke sikker på længere. Jeg vil mene, at det er partiets forventning, at fastholder man ikke regeringsmagten, så må man bytte. Det er bare ikke sikkert, at formanden deler den forventning.

David Troels Garby, redaktør for den socialdemokratiske netavis PioPio, vurderer, at det ville være meget overraskende, hvis Thorning ville blive i formandsstolen efter et valgnederlag:

- Jeg mener, at det er usandsynligt, at hun selv vil fortsætte, hvis hun taber.

Han mener, at de danskere, der har deltaget i AB Analyses meningsmåling, i høj grad svarer på, om de vil have Thorning til at fortsætte som statsminister.

”Man skal huske på, at Thorning er den første S-formand, der er valgt ved en urafstemning. På mange måder er det nok hendes egen beslutning, om hun fortsætter”

- Min helt ærlige mening er, at du ikke kan bruge tallene til så meget. De fortæller, at mange egentlig gerne vil have Thorning som statsminister.

Redningsplanke?

Thorning har indirekte fået en ny chance for at samle sit parti og styrke sit fundament som leder. S-formandens håndtering af terrorangrebet mod kulturinstitutionen Krudttønden og synagogen i København boner nemlig positivt ud hos danskerne.

I hvert fald svarer halvdelen af danskerne - 51 procent - i en Gallup-måling foretaget for Berlingske i anden halvdel af februar, at Thorning har håndteret terrorsagen til 12 og 10 på karakterskalaen. 30 procent mener, at Thorning har håndteret efterspillet til terrorhandlingerne “godt”. Samme måling viser, at 33 procent af danskerne mener, at Thorning er den bedste til at samle Danmark efter terrorangrebet, mens kun 18 procent mener, V-formand Lars Løkke Rasmussen ville være bedre. 34 procent mener, at der ikke er nogen forskel på de to.

[intense_hr direction="horizontal" height="100" type="solid" imagemode="full" size="medium" title="" title_position="center" icon_size="1"]

Socialdemokraternes valgresultater de sidste 14 år


[intense_hr direction="horizontal" height="300" type="solid" imagemode="full" size="medium" icon_size="1"]

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR