Sygehusene sætter bundrekord i sengedage
Sygehusene sætter bundrekord i sengedage
3,7 dage lå patienterne på landets sygehuse i gennemsnit indlagt sidste år.
Dermed falder længden af sengedage for femte år i træk, viser en opgørelse fra Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse og Statens Seruminstitut, hvilket umiddelbart vækker glæde hos patientforeningernes paraplyorganisation Danske Patienter.
- Overordnet er der selvfølgelig ingen patienter, der har lyst til at ligge på hospitalet længere end højst nødvendigt, så på den måde ser det jo positivt ud. Men det er vigtigt, at man har øje for den samlede kvalitet af indlæggelsesforløbene, siger chef for kvalitet og politik, Annette Wandel.
Her oplever Danske Patienter, at især kommunerne er pressede af den øgede fokus på hurtige indlæggelser. Og det er langt fra dem alle, der er i stand til at følge med udviklingen.
- Vi kan se, at kvaliteten hos kommunerne er meget varierende, og det er i sig selv en kvalitetsbrist. Hvis ikke det bliver koordineret ordentligt med kommunerne, så er det fra patienternes synspunkt fuldstændig ligegyldigt, at indlæggelserne bliver kortere, siger Annette Wandel.
Millionbesparelse at hente
Sammenligner man de fem regioner, er det i Region Hovedstaden, at de har været bedst til at gøre indlæggelserne kortere. Fra 2008 til 2012 er den gennemsnitlige indlæggelsestid faldet med næsten en hel dag fra 4,6 til 3,7 dage.
I den modsatte ende ligger Region Nordjylland, der som den eneste region ikke har formået at forkorte indlæggelsestiden fra 2011 til 2012. Her er patienterne i gennemsnit indlagt i 4,2 dage. Men der bliver arbejdet intenst på at få tallet ned, forsikrer regionsrådsformand Ulla Astman (S).
- Vi tror ikke på, at nordjyderne skulle være mere syge eller ligge mere på hospital end andre steder i landet, så vi har meget stort fokus på at få effektiviseret det her område ved at se på, om vi har de rigtige patienter de rigtige steder, siger hun.
Derfor har regionen fået analyseret sine indlæggelser for at finde frem til nye løsninger.
- Vi kigger meget på, om nogle af vores patienter kan være et andet sted, og vi har for eksempel oprettet patienthoteller tættere på sygehuset, så der er flere, der kan være der, siger Ulla Astman.
En rapport fra Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse viste sidste efterår, at der kunne spares cirka 170 millioner kroner, hvis de regioner, der har indlæggelsestider over gennemsnittet, kom ned på gennemsnittet.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.