Staten ramt af ny it-fadæse
Staten ramt af ny it-fadæse
Syge borgere må stadig holde sig vakse, når de overgår fra hospitalets sygeseng til kommunen. It-systemet Det Nationale Patientindeks (NPI) skulle ellers give bedre overblik over patientoplysninger og sikre en national it-infrastruktur på tværs af sektorer, men nu er millionprojektet endt som en stor fuser. Den statslige styrelse National Sundheds-it bekræfter over for Kommunen, at man ikke har fundet det realistisk at gennemføre NPI, fordi en række forudsætninger i business casen ikke har holdt stik.
- Jeg synes, det er utroligt, at vi dumper hver eneste gang, vi skal lave specielt de teknologiske projekter. Vi bruger utrolig mange penge på det, fordi vi nogle gange selv vil opfinde den dybe tallerken. Jeg synes, at hele vores it-område inden for sundhed har fejlet utrolig mange gange, og det ser vi nu igen, siger Liselott Blixt, sundhedsordfører for Dansk Folkeparti, der nu vil stille spørgsmål til sundhedsministeren for at få en forklaring på kuldsejlingen.
Dyre lærepenge
I alt 15,5 millioner kroner er afsat til projektet, der i første omgang skulle have været færdig ved udgangen af 2011, men siden blev udskudt to år. Nu er 13,5 millioner kroner brugt, hvoraf staten og regionerne har betalt hver 45 procent og kommunerne har finansieret den sidste tiendedel.
I KL ærgrer man sig over forløbet.
- Det er da beklageligt, fordi det til syvende og sidst er skattekroner, man har brugt. Derfor skal man heller ikke bagatellisere det. Nu må man så være omhyggelig med at lære af de erfaringer for at sikre, at det ikke sker igen, siger kontorchef Christian Harsløf.
Sundhedsminister Astrid Krag (SF) mener, at regeringen stadig bør se på behovet for at udveksle data på tværs af sektorerne, men at det lige nu er bedst at stoppe NPI.
- Det er selvfølgelig rigtig ærgerligt, at projektet ikke har kunnet løse de udfordringer med dataudveksling på tværs af sygehusene, som det var tiltænkt. Men omvendt er der ingen grund til at poste flere penge i et projekt, som regionerne arbejder på at løse på anden vis. Og pengene, der er brugt på projektet, er ikke spildt, siger hun og henviser til, at National Sundheds-it og de øvrige parter nu går i gang med at se på, om nogle af de udviklede komponenter vil kunne bruges til andre digitale projekter.
I Danske Regioner glæder man sig over, at staten nu sætter en stopper for projektet, og set i bagklogskabens lys burde det nok være sket før, mener kontorchef Tommy Kjelsgaard. Efterhånden som NPI er løbet ind i problemer, har regionerne da også selv udviklet fundamentet til en række af de systemer, der skulle have kørt på baggrund af NPI. Men skrotningen af den nationale it-infrastruktur betyder, at udviklingen sker mere fragmentarisk, og ambitionerne om et nationalt, tværsektorielt system for eksempelvis telemedicin og kronisk syge er i bedste fald blevet væsentlig forsinket. Danske Regioner er dog skeptisk overfor igen at skulle hælde flere penge i projektet.
- Når man har brugt op mod 15 millioner kroner på det her, så er det selvfølgelig okay at overveje, om man kan bruge nogle af de dele, der står tilbage. Men vi tvivler på det. Vi har ikke regioner, der efterspørger nogle af de her byggesten, siger kontorchef Tommy Kjelsgaard.
Bedre end sit rygte
Dødsdommen over NPI kommer i kølvandet på en årelang række af offentlige it-projekter i blandt andet SKAT, politiet og Arbejdsmarkedsstyrelsen, hvor systemerne enten er lukket ned eller endt i store forsinkelser og ekstraregninger. Selvom der er begået fejl og har været tale om dyre lærepenge i både NPI-projektet og ved nogle af de tidligere projekter, så har staten alligevel fået et dårligere ry end fortjent, mener Socialdemokraternes it- og teleordfører Trine Bramsen (S).
- Der eksisterer også nogle myter, som langt fra er retfærdige, og man skal huske, at når man laver udvikling, så vil der også blive begået fejl, siger hun.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.