Kommunen.dk
MENU

Socialdemokratisk nedtur åbner for historisk magtskifte i Aalborg

Der er ikke meget arbejderby over Aalborg længere. Venstre står i stærk position til at overtage tronen.

Socialdemokratisk nedtur åbner for historisk magtskifte i Aalborg

Der er ikke meget arbejderby over Aalborg længere. Venstre står i stærk position til at overtage tronen.

Den nuværende borgmester Henning G. Jensen (S) har meddelt, at han forlader byrådet efter valget næste år. Og for første gang i mands minde ligger banen dermed åben for et politisk magtskifte i den gamle arbejderby. I al fald hvis man skal tro eksperterne:

”Venstre har den bedste mulighed nogensinde for at vippe Socialdemokraterne af pinden i Aalborg,” siger Roger Buch, forskningschef på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. 

Og den vurdering støttes af Johannes Andersen, valgekspert og lektor ved Institut for Statskundskab på byens universitet. Han peger på det paradoksale i, at den nuværende socialdemokratiske borgmester har stået i spidsen for en udvikling af Aalborg, som har svækket socialdemokraternes naturlige vælgergrundlag, i kommunen:

”Henning G. har været dygtig til at transformere byen fra en arbejderby til en oplevelses- og undervisningsby. Men det er også en svækkelse af det naturlige vælgergrundlag for Socialdemokraterne, og det er samtidig en invitation til, at man kan stemme på andre partier,” vurderer Johannes Andersen.

Endnu en gang er det en kvinde, der skal forsøge at vinde borgmesterkæden til Venstre. Kampen om spidskandidaturet vandt Tina French Nielsen over Mariann Nørgaard, som tabte de to forrige valg til Henning G. Jensen.

Tina French Nielsen kom ind i Aalborg byråd ved kommunesammenlægningen i 2005. Hun er fra Nibe og har stor opbakning i de små landkommuner uden for det centrale Aalborg:

”Aalborg er ikke længere en traditionel arbejderby, men en videns- og universitetsby, og det giver andre politiske toner. Samtidig har Socialdemokraterne på landsplan svigtet så meget, at det alt andet lige må undre også ude i kommunerne,” siger Tina French Nielsen, der er rådmand for ældre- og handicapområdet.

Og netop Socialdemokraternes placering i det landspolitiske spil fremhæves også af både Roger Buch og Johannes Andersen som en af de afgørende faktorer for udfaldet af kommunalvalget. Og som kan være med til at spille magten over til Venstre i Aalborg.

Rivegilde i SF

Roger Buch slår fast, at der er forskningsmæssigt belæg for, at landspolitiske tendenser slår igennem i kommunerne med halv styrke. 

”SF bliver en klar taber. På landsplan er partiet gået fra 19 procent til seks-syv procent. Det er et tab på totredjedele. Så i kommunerne vil SF gå tilbage med en tredjedel. Også Socialdemokraterne vil tabe. Ved sidste kommunalvalg fik Socialdemokraterne det bedste valg nogensinde med omkring halvdelen af alle borgmesterposterne. Men der er 17 kommuner, hvor de sidder på et enkelt mandats flertal, og det kan betyde, at de går fra det bedste valg nogensinde målt på borgmesterposter til det dårligste nogensinde. Mister de 11-12 borgmestre, er de så langt nede som aldrig før”, forklarer Roger Buch. 

Johannes Andersen peger på, at Socialdemokraternes støtteparti SF ud over at være alvorligt svækket på landsplan, i høj grad ser groggy ud i netop Aalborg:

”SF er et såret parti i byrådssammenhæng i Aalborg og er en belastning for socialdemokraternes spidskandidat Thomas Kastrup Larsen,” vurderer han.

SF var i foråret gennem et internt rivegilde, som førte til, at rådmand Anne-Dorte Krog mistede sin position i toppen af partiet. Hun har meddelt, at hun forlader politik efter valget næste år. En rutsjetur fra den kommunalpolitiske top til bunden på få år. Efter valget i 2009 fik hun tilbudt borgmesterposten af et desperat Venstre i samarbejde med De Konservative. De to borgerlige partier måtte erkende, at de ikke kunne skaffe flertal for en borgerlig borgmester, men trangen til at skubbe Henning G. Jensen ned fra tronen var så stor, at de var villige til at lade en SF’er blive borgmester. 

Optimistisk kronprins

Tina French Nielsen vil ikke svare på, om hun er villig til at gå lige så langt næste år. Hendes modstander er rådmandskollegaen Thomas Kastrup Larsen, der netop er indsat som vikarierende borgmester, fordi Henning G. Jensen er sygemeldt efter en hjerteoperation.

Thomas Kastrup Larsen har længe været ansat som Socialdemokraternes kronprins i Aalborg, og han havde da heller ingen modkandidat, da han blev kåret som partiets spidskandidat. Og han vurderer sine egne chancer således:

”De er gode. Aalborg Kommune har med en stærk socialdemokratisk ledelse gennemgået en fantastisk udvikling, hvor vi har skabt arbejdspladser, udviklet Aalborg som uddannelsesby og sat fokus på udvikling i hele kommunen. Den politik tror jeg, borgerne er rigtigt godt tilfredse med, og jeg tror derfor også, at der er rigtig gode chancer for, at jeg kan blive valgt som Aalborgs nye borgmester. Men jeg tager bestemt ikke noget for givet.”

Om et års tid ved vi, om Thomas Kastrup Larsen bliver den ottende socialdemokratiske borgmester i træk i Aalborg, eller om han bliver den første til at tabe kommunalvalget til Venstre, så kommunen får sin første kvindelige borgmester.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR