Kommunen.dk
MENU

Skolelæreres troværdighed på retur

Danskernes høje tillid til skolelærere er faldet signifikant det sidste år - sandsynligvis på grund af massiv kritik af lærernes arbejdstid

Skolelæreres troværdighed på retur

Danskernes høje tillid til skolelærere er faldet signifikant det sidste år - sandsynligvis på grund af massiv kritik af lærernes arbejdstid

Skolelærere, hjemmehjælpere og andre offentligt ansatte er generelt de mest troværdige faggrupper i Danmark. Men de varme hænder har fra 2011 til 2012 oplevet et lille, men signifikant fald i tillid, viser den årlige tillidsundersøgelse fra Radius Kommunikation, der udkom i denne uge. 

Klaus Levinsen, lektor i politisk sociologi ved Syddansk Universitet, påpeger, at faldet er lille, men bør ikke ignoreres af den grund. Den høje tillid skal vi huske at værne om.

”Tilliden til den offentlige sektor ligger som regel ret højt. Så derfor skal vi være opmærksomme på, hvis der sker ændringer over tid,” siger han.

Hård lærerkritik fylder i medierne

Anders Bondo Christensen fra Danmarks Lærerforening er glad for det sædvanlige høje tillidsniveau, men kan godt forstå, hvis troværdigheden er faldet. Han mener, især det seneste års kritik af lærernes arbejdstid fremstiller skolelærerne som nogen, der bare driver den af.

”Der har været en tendens til at mistænkeliggøre lærerne. I det sidste års tid er der blevet stillet mange spørgsmålstegn ved, om lærerne nu rent faktisk laver det, de bør. Det er ikke omkostningsfrit, når man i en så lang periode gentager de samme ting. Så begynder det jo at sætte sig fast hos folk,” mener han.

Det billede genkender Klaus Levinsen.

”For skolelærerne og de andre ’varme hænders’ vedkommende, så har der været forskellige typer af hårde sager i medierne,” fortæller han.

Han fremhæver, at en del af den omtale har været negativ; om den så har været fokuseret på manglende kvalitet i ældreplejen eller i folkeskolen.

”Og der kan man typisk se, at det påvirker folks opfattelse,” forklarer Klaus Levinsen.

R: Lærerne skal tales op

Børne- og undervisningsordfører for regeringspartiet Radikale Venstre, Lotte Rod, forsikrer, at der arbejdes for at løfte lærernes omdømme.

”Vi mener, at lærerne skal tales op, og deres ry forbedres. Det er tydeligt, at de bliver udsat for megen kritik i medierne. Vi skal fokusere omtalen på de positive ting, der sker hos lærerne, så det ikke bliver sådan en skyttegravskrig om arbejdstid,” siger hun.

Ordfører Lotte Rod mener blandt andet, at tilliden til lærerne kan forbedres ved at efteruddanne flere, så der skabes flere gode historier, der kan fortælles i medierne.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR