Skakspil kan spare folkeskolen for millioner
Skakspil kan spare folkeskolen for millioner
Skoler og kommuner skal forebygge, at elever får brug for specialundervisning i langt højere grad, end de gør i dag, for det er vejen til at bremse de eksploderende udgifter. Det mener Mads Jacobsen, generalsekretær i Dansk Skoleskak.
Alle taler om inklusion, og KL efterlyser selv konkrete værktøjer, forklarer Mads Jacobsen, og Skoleskak er ifølge ham et udmærket redskab til at opnå den effekt.
”Specialundervisning suger næsten 30 procent af de samlede udgifter til folkeskolen, og det betyder, at pengene går fra normalområdet. Dansk Skoleskak er en organisation, som arbejder for, at alle børn får en god skolegang og en uddannelse,” siger han.
Skoleskak i en time om ugen for seks skoleklasser koster knap 80.000 kroner per år, mens der bliver brugt 152.380 kroner per elev i gennemsnit hvert år til specialtilbud. Altså er der potentiale til en stor besparelse, forklarer Mads Jacobsen.
Dokumenteret effekt
Effekterne af skoleskakken er store, viser undersøgelser fra udlandet, hvor skoleskak i mange år har været mere udbredt end i Danmark. Det viser en ny rapport fra Dansk Skoleskak, som udkom 31.
januar. Gennem spillet opbygger børn både sociale kompetencer, fordi skak kræver, at barnet tager hensyn til, at modparten også skal tænke sig om før et træk, forklarer Mads Jacobsen. Og der er også faglige resultater at hente.
”Generelt så kan det forbedre børnenes evne til at koncentrere sig, og det betyder et kompetenceløft, som er dokumenteret i mange udenlandske undersøgelser. Skoleskak har en lærende og opdragende funktion, og børnene lærer samtidig de sociale spilleregler. De lærer at være stille, og skoleskakken opbygger et rum for læring og fordybelse,” siger han.
”Man skal ikke afskaffe al specialundervisning, og skoleskak er også noget for helt almindelige børn med en udfordring i forhold til for eksempel koncentration,” siger han.
Stigende tilslutning
Men også i Danmark er skolerne begyndt at få øjnene op for skoleskakken, forklarer Mads Jacobsen. Organisationen, som har eksisteret i over 50 år, har fået markant flere medlemmer i de sidste par år, og skoleskakken har vist sig især at interessere langt flere drenge end piger og også mange elever med anden etnisk baggrund end dansk. En bred målgruppe, som også tit er overrepræsenteret i diverse specialtilbud, forklarer Mads Jacobsen.
Men der er stadig kun 169 steder i landet, hvor der spilles skoleskak, og det tal ser Mads Jacobsen gerne blev meget højere, så børn på alle folkeskoler havde muligheden for at stifte bekendtskab med skoleskak.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.