Salg af vaccineproduktion har gjort os sårbare
Salg af vaccineproduktion har gjort os sårbare
Verden over knokler forskere i døgndrift for at blive de første til at producere en vaccine mod coronavirussen. Kapløbet skyldes først og fremmest den alvorlige situation, som pandemien har medført, hvor Danmark og en lang række andre lande er i undtagelsestilstand, og tusindvis af borgere verden over med al sandsynlighed vil dø af virussen i den kommende tid.
Men iveren for at være først skyldes også udsigten til at tjene milliarder af kroner, når først en vaccine er sat i produktion, og stater skal byde – og måske overbyde hinanden – for at få fingre i den. Det skriver Kristeligt Dagblad.
At solidariteten mellem lande i den sammenhæng har svære kår, blev tydeliggjort i weekenden, hvor USA’s præsident Donald Trump med samme spontanitet, som han for nylig ville købe Grønland, lagde op til at overtage en tysk medicinalvirksomhed, der efter sigende skulle være langt fremme i bestræbelserne på at frembringe en vaccine mod den aktuelle coronavirus, der officielt hedder covid-19.
Desperate lande
Eksemplet er principielt, vurderer Timo Minssen, der forsker i patentering og regulering af biomedicin som professor og direktør ved det juridiske center for biomedicinske innovationer på Københavns Universitet. Ifølge ham viser det, at desperate lande er parate til at gå langt for at sikre en vaccine til netop deres befolkning.
- Coronakrisen viser med al tydelighed nogle af de afgørende problemstillinger, der er ved medicinalindustrien i dag. Først og fremmest fordi de fleste europæiske landes farmaceutiske produktion er blevet solgt og outsourcet til lande i primært Asien, siger han.
- Det fungerer selvfølgelig fint, hvis man har en velfungerende global handel, men i en krisesituation som denne, hvor lande lukker deres grænser, og Trump siger ’America first’, mens kineserne siger ’China first’, så bliver Danmark og hele EU på længere sigt meget sårbare, når vi ikke har en national eller regional basisproduktion af vacciner eller for den sags skyld medicinsk udstyr som mundbind og så videre, siger han.
Den nationale 'basisproduktion', som forskeren hentyder til, besad Danmark for bare fire år siden.
Dengang stod Statens Serum Institut for at producere en lang række af de kendte vacciner, vi bruger herhjemme, men den statsejede produktion blev stoppet, da et bredt flertal i Folketinget valgte at afhænde produktionen til en saudisk medicinalvirksomhed i 2017.
Salget blev kritiseret i flere medier, hvor eksperter blandt andet frygtede for forsyningskæden for den 'kritiske infrastruktur', som vacciner udgør.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.