S-bagland i oprør over skifergas
S-bagland i oprør over skifergas
Billeder af forurenede vandløb i USA og Canada har sat deres tydelige præg på dansk lokalpolitik.
En lang række kommuner siger klart nej til at bore efter skifergas i deres område. I Allerød Kommune gjorde de det allerede i efteråret klart, at de er imod, og et brev fra Furesøs borgmester Ole Bondo Christensen (S) har den seneste måneds tid fået tilslutning fra flere og flere byråd i Nordsjælland.
I brevet advarer kommunerne miljøminister Kirsten Brosbøl (S) om faren for at forurene grundvandet, og de opfordrer hende samtidig til at hindre efterforskning og udvinding af skifergas såvel i Nordsjælland som i resten af Danmark.
- I stedet for at skabe flere fossile brændstoffer så lad os da i stedet arbejde videre ad den vej, der går mod vedvarende energi, siger Henrik Møller (S) fra Helsingør, hvor de via et flertal med DF, SF og Enhedslisten har tvunget borgmester Benedikte Kiær (K) til at være med på brevet.
- Det er indimellem sådan, at det lokale billede ser lidt anderledes ud, end det gør på Christiansborg, siger socialdemokraten, hvis formand Helle Thorning-Schmidt ellers for nylig forsvarede netop skifergas-boringer på folketingets talerstol.
- Hvis man kan optage det af jorden fuldstændig miljømæssigt og sikkerhedsmæssigt forsvarligt, kan det jo være en vej hen til den grønne omstilling, fordi gassen forurener mindre, end olie og kul gør, lød det fra statsministeren i sidste spørgetime.
Listet igennem
Indtil videre er det kun i Dybvad i Frederikshavn Kommune, at det franske selskab Total er gået i gang med at bore efter skifergas. Men de har samtidig fået tilladelse til at undersøge flere andre steder i Nordjylland og Nordsjælland. Total har dog meddelt, at de ikke forventer at lave prøveboringer i Nordsjælland.
”I stedet for at skabe flere fossile brændstoffer så lad os da i stedet arbejde videre ad den vej, der går mod vedvarende energi”
SF’s Pia Olsen Dyhr er sammen med Enhedslisten klar til at stramme miljøkravene så meget, at det praktisk talt bliver helt umuligt for alle selskaber at udvinde skifergas. Og i Aalborg bakker borgmester Thomas Kastrup-Larsen (S) op om at forhindre boringerne.
- Vores holdning og signal til miljøministeren er helt klart og tydeligt: Vi ønsker ikke, at der bliver givet tilladelse til prøveboringer i vores område, siger han, efter at han for kort tid siden blev opmærksom på, at der faktisk allerede er givet tilladelse til at undersøge arealer i hans kommune.
- Det er blevet listet igennem med en åben dør-ansøgning. Uden for alvor at høre eller inddrage os har man i 2010 givet Total tilladelse. Det var en meget træls måde at gøre det på fra den borgerlige regerings side, siger Aalborgs borgmester, som på samme vis som flere af hans partifæller i Nordsjælland er uenig med S’ officielle holdning.
- Jeg forstår slet ikke, hvorfor vi skal lede efter sådan en energiform, når vi gerne vil være kendt for vedvarende energi, fastslår han.
Lokal tilslutning
I både Hjørring og Gladsaxe Kommune er de på vej til at tilslutte sig meldingen til miljøministeren om, at de vil forhindre skifergasboringer. Men ifølge professor i miljøret på Københavns Universitet Peter Pagh er der ikke meget, kommunerne kan gøre for at forhindre boringer, hvis staten ønsker det.
- De kan forsøge at bruge planlovens regler til at sige, at de ikke vil bruge deres arealer til prøveboringer. De kan altså godt smide lidt grus i maskineriet, men staten kan så lave et såkaldt call-in og overtage kommunens beføjelser, siger han.
I Aalborg vil Thomas Kastrup-Larsen kaste så meget grus i maskineriet som muligt, hvis Total skulle ønske at lave prøveboringer. Ikke mindst fordi kommunen ønsker at brande sig på deres mange grønne arbejdspladser indenfor solenergi, vindenergi og biogas. Og den lokale modstand giver venstrefløjen forhåbninger om, at også landspolitikerne kan overbevises.
- Det er selvfølgelig mest af alt en holdningstilkendegivelse. Men jo flere kommuner, der tilslutter sig holdningen, jo sværere vil det være for miljøministeriet at sidde det overhørigt, siger Michael Hemming Nielsen (EL) fra Gribskov, hvor også flere borgerlige bakkede op om at være imod skifergasboringer.
Miljøministeriet arbejder på en undersøgelse, der skal kortlægge miljørisikoen ved skifergasudvinding, og først når den er fremlagt, vil der blive taget stilling til, om der kan laves prøveboringer andre steder i landet.
Kommunal modstand
- I Allerød, Furesø, Gribskov, Roskilde, Helsingør, Ballerup og Aalborg Kommune er byrådene enige om, at de vil have miljøministeren til at forhindre skifergasboringer.
- I Hjørring og Gladsaxe Kommune er de på vej til at tilslutte sig henvendelsen, ligesom teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL) gerne vil have København til at gå med.
- S i Hillerød og Frederikssund bakker op om henvendelsen, men kunne ikke få flertal i byrådet.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.