Rygklap fra eksperter: Alle inddragende tiltag er gode
Rygklap fra eksperter: Alle inddragende tiltag er gode
Nogle chatter med borgerne, andre filmer byrådsmøder og lægger det på hjemmesiden, og nu er nogle kommuner også begyndt at sende live fra borgermøder på Facebook. Kommuner forsøger på forskellige måder at komme i kontakt med borgerne og inddrage dem.
- Det er dejligt at se, at kommunerne eksperimenterer. Det skal de have rygklap for. Gennemsigtighed er enormt vigtigt for, at borgerne har tillid til politikerne, siger Annika Agger, der er lektor på RUC og forsker i borgerinddragelse og demokratiske dialoger.
Borgermøder live på Facebook servicerer især en bestemt borgertype: Typen, der gerne vil følge med i lokalpolitik og tilegne sig viden, men som ikke prioriterer at møde op til borgermøder og deltage aktivt i diskussioner, forklarer Annika Agger.
- Det kan være travle børnefamilier, der er optaget af madpakker og lektier på de tidspunkter, hvor borgermøder typisk foregår. Det kan også være ældre, der ikke kan eller vil gå ud, siger Annika Agger.
Plaster på sår
Jens Hoff, der er professor ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet og forsker i det digitale demokrati, ser også positivt på alle initiativer, der kan fremme dialog og borgerinddragelse i kommunalpolitik.
- Jeg har svært ved at se nogle ulemper ved det. Det er en god måde at lappe på det demokratiske underskud, siger Jens Hoff og hentyder til den bekymring om, at byrådet kommer for langt væk fra borgerens hverdag, der opstod med kommunalreformens nye, større kommuner.
Han er dog usikker på, om Facebook-borgermøderne kan lokke nye målgrupper til at engagere sig i kommunalpolitik.
- Man kan jo frygte, at det er folk, der i forvejen er meget interesserede i kommunalpolitik og i forvejen går til borgermøder, der vil benytte sig af de nye, digitale muligheder. Og så er det jo bare en måde at give Tordenskjolds soldater endnu en mulighed for at gøre sig gældende, siger Jens Hoff.
For Annika Agger er der særlig ét punkt, hvor kommunerne skal være opmærksomme, når de bruger Facebook til at tale med borgerne.
- Tonen på Facebook bliver hurtigt meget hadefuld, og det kan få nogen til helt at trække sig. Her skal kommunerne være gode til at moderere kommentarsporet, så det ikke bliver ubehageligt, siger hun.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.