Kommunen.dk
MENU

Private daginstitutioner føler sig holdt uden for hjælpepakker

Dansk Industri protesterer over, at de private dagtilbud mangler retningslinjer for, hvordan de får del i de kommunale tilskudsordninger.

Private daginstitutioner føler sig holdt uden for hjælpepakker

Dansk Industri protesterer over, at de private dagtilbud mangler retningslinjer for, hvordan de får del i de kommunale tilskudsordninger.
Trygge Institutioner, der driver fem private dagtilbud i københavnsområdet, er én af de private velfærdsleverandører, der er frustrerede over, hvor svært det er at få del i hjælpekronerne.
Trygge Institutioner, der driver fem private dagtilbud i københavnsområdet, er én af de private velfærdsleverandører, der er frustrerede over, hvor svært det er at få del i hjælpekronerne.
Foto: Trygge Institutioner

- Jeg gav faktisk lidt op i går (29. april red.) efter at være løbet ind i en mur igen.

Ordene er Tue Roths. Han er leder af Trygge Institutioner, der udgør fem private daginstitutioner i københavnsområdet. Han har siden midten af april kæmpet for at få klarhed om, hvorvidt han kan få del i de økonomiske tilskudsordninger, som regeringen har lavet i forbindelse med den første fase af genåbningen.

- Vi har ikke kunnet få et klart svar på, om vi kunne få del i pengene hos nogle af de kommuner, vi er i (Glostrup, København og Tårnby red.). Vi kan se, at de kommunale tilbud får del i pengene, men det er frustrerende, at man ikke kan få svar på, om det også gælder os. Vi mangler simpelthen retningslinjer, siger han.

- Vi aner ikke i hvilket omfang, vi kan få dækket ekstraomkostninger, så vi er selvfølgelig påpasselige med, hvad vi kan tilbyde, for vi ved ikke, om vi lige pludselig står med en stor regning, som vi selv skal betale.

Tue Roth taler om de økonomiske håndsrækninger som regeringen i samarbejde med KL har givet til kommunerne i form af tilskud til dækning af ekstra rengøring og leje af ekstra lokaler på grund af de nye pladskrav. Derudover mangler han et svar på, i hvilket omfang private daginstitutioner som hans kan gøre brug af den forældrekompensation, som regeringen ligeledes har åbnet op for.

Flere henvendelser

Dansk Industri oplever flere af deres medlemmer, der har henvendt sig i vildrede over situationen. Det fortæller Jakob Scharff, der er branchedirektør i Dansk Industri Service.

- Vi forstår ikke, hvorfor de private institutioner skal stilles anderledes end de kommunale institutioner. Vi savner et klart svar, siger han.

- Ingen af vores medlemmer er blevet kontaktet med henblik på at få del i hjælpepakkerne. Det er bare ikke godt nok. Hvorfor skal kommunale daginstitutioner have andre vilkår end private? spørger han retorisk.

  Vi prøver at hutle os igennem lige nu. Vi forsøger at gøre det så godt som muligt, men vi er meget lidt fleksible.

Der er ca. 500 private daginstitutioner i Danmark. Her er godt 22.500 børn indskrevet, og det er en skærpende omstændighed i et tilfælde som nu, mener Jakob Scharff.

- Der er jo lavet en løsning, der gerne skulle tilgodese alle børn og forældre, der er tilknyttet daginstitutioner i Danmark, så vi forstår ikke, hvorfor de private ikke er tænkt med. Vi tror ikke, det har været intentionen fra regeringens side, men pengene bliver nødt til at følge barnet, når institutionerne står over for ekstraopgaver som nu, siger han.

- Fremover vil vi bede til, at de private tilbud bliver tænkt ind fra starten, for det er ikke holdbart, at vi behandler børn forskelligt alt efter om de går i et kommunalt eller i en privat daginstitution.

Ingen retningslinjer

KL kan imidlertid ikke genkende kritikken, men ønsker ikke at stille op til interview. I stedet har vi modtaget dette mailsvar.

- Kommunerne er meget opmærksomme på også at holde hånden under private aktører i denne svære tid. Derfor har regeringen og KL også allerede aftalt en løbende dialog om de udgifter, som håndtering af covid-19 fører med sig, hvor der gøres en første status i de kommende forhandlinger, skriver Thomas Gyldal (S), formand for KL’s Børne- og Undervisningsudvalg til Kommunen.dk.

Det er dog ikke en virkelighed, som Tue Roth fra Trygge Institutioner kan genkende.

- De muligheder, der er blevet sat op (forældrekompensation, tilskud til ekstra lokaler og tilskud til ekstra rengøring, red.), har vi ikke. Vi kan ikke nå pengene, for vi skal nå dem gennem kommunerne, og kommunerne er meget lidt villige til at hjælpe, mener Tue Roth.

Den ringe villighed kan imidlertid netop skyldes de manglende retningslinjer. Kommunen.dk har fået adgang til et notat, der er blevet sendt ud til private daginstitutioner i Københavns Kommune, der viser, at kommunerne således ikke ved, hvilke retningslinjer som gælder:

- Forvaltningen har været i telefonisk kontakt med Børne- og Undervisningsministeriet for at afklare, om der på nuværende tidspunkt er fastlagt en procedure for refusion til privatinstitutioner. Tilbagemeldingen fra ministeriet er, at der ikke er lavet en aftale om de praktiske foranstaltninger. Ministeriet bekræftede dog, at privatinstitutionerne er omfattet af den nævnte kompensation for COVID-19 relaterede merudgifter.’

Børne- og Undervisningsministeriet bekræfter dog over for Kommunen.dk, at de er opmærksomme på problemet.

- Vi er opmærksomme på, at der er behov for hurtigt afklaring i relation til kompensationsmuligheder. Ministeriet har dog ikke mulighed for at oplyse om konkrete tidsfrister eller lignende.

Indtil der kommer faste retningslinjer forsøger Tue Roth og Trygge Institutioner at klare sig.

- Vi prøver at hutle os igennem lige nu. Vi forsøger at gøre det så godt som muligt, men vi er meget lidt fleksible. Hvis det for eksempel bare regner en dag, så står vi med et problem i forhold til at have plads nok til alle vores børn indenfor, og vi får et problem, hvis flere forældre beder om fuld pasning. Vi er nødsaget til at håbe på at få del i pakkerne som regeringen og KL har forhandlet sig frem til, men det har altså bare vist sig overordentligt svært,’ siger han.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR