"Jeg er ikke fræk og flabet"
"Jeg er ikke fræk og flabet"
Lægen troede ikke meget på, at den lille purk på 900 gram ville overleve, mens præsten med næsten profetiske ord ikke ville afskrive ham ’thi det kan hænde, at han bliver den største af os alle’.
Siden fødslen i 1950 har Henning G. Jensen (S) i hvert fald vokset sig til en politisk sværvægter, der i 1998 kunne overtage borgmesterkæden i Danmarks nu tredjestørste kommune.
Nogle aalborgensere havde dog bekymrede miner ved udsigten til, at den hidtidige rådmand gennem 16 år skulle overtage byens nøgler. Henning G. Jensen var allerede blevet elsket og berygtet for sin bramfri tone.
Enkelte vil for eksempel huske, hvordan rådmanden igennem en forsamling fik tilråbt vicedirektøren for social- og sundhedsforvaltningen Niels Tikjøb.
- Du er sgu’ så fjettet (fedtet, red.), så hvis man smider dig op på væggen, så bliver du hængende, råbte Henning G. Jensen med henvisning til vicedirektørens sparsommelige natur.
De to kendte hinanden godt fra gamle dage, men også i mange andre sammenhænge er borgmesteren blevet kendt for sit meget ligefremme sprog, der på nogle punkter mest af alt minder om en havnearbejders.
‘En elendig aftale’
Henning G. Jensen fik dog siden bevist, at han uden problemer kan modtage royale gæster og holde foredrag i fornemme selskaber.
- Så tager jeg den Lindholm-jargon af mig. Men jeg er meget åben og ligefrem i mit sprogbrug, og det har jeg ikke ønsket at lave om på. Det er mig, som folk har valgt igennem snart 40 år, men jeg kan godt de forskellige roller, også sprogligt, siger han.
På landsplan har Henning G. Jensen heller ikke været bange for at sige sin mening. For eksempel da han i 2006 kaldte det ’en elendig aftale’, som KL havde indgået med regeringen for kommunernes økonomi. Samme år beskyldte daværende indenrigs- og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ham for at være ideolog og strateg bag befolkningens opstand mod regeringens besparelser og udtalte, at han måtte være i en ulækker alliance med pædagogernes fagforening, BUPL. Dertil lød svaret fra Henning G. Jensen, at ’ministeren må være syg i hovedet’. Også i det seneste års debat om styrereformen i de store byer har Aalborg ytret sin store utilfredshed med regeringens planer.
Borgmester før alt andet
Henning G. Jensen bryder sig imidlertid ikke om udtrykket gadedreng, som flere har kaldt ham, da han hverken mener, at han er fræk eller flabet. Men han synes godt, at debatter i dag kan blive for polerede. Særligt når han husker tilbage til sine første år i byrådet i 70’erne, hvor der stadig var rygende skorstene fra Aalborg Værft, og byrådssammensætningen var en anden.
- Det var jo det hårde sprog og den hårde jargon, der prægede byrådsarbejdet. I dag kan jeg godt nogle gange synes, at man skal være så poleret og fin i sin fremføring af tingene, at man ikke rigtig må gå til hinanden uden så at være ondskabsfuld, gadedreng eller sådan noget.
Snakketøjet fejler heller ikke noget, hvilket blev påpeget af den ældste storebror, da Henning G. Jensen fejrede sin 30-års fødselsdag med en herrefrokost.
- I en enhver familie begår man nogle dumheder. Den største dumhed vi har begået i vores familie, det var dengang, vi lærte Henning at snakke. Han har gjort det lige siden.
Henning G. Jensen taler gerne længe om sin familie, men selv om han elsker både at være ægtemand, far og bedstefar, så er han med egne ord først og fremmest borgmester.
- Det er et livsstilsjob. Jeg er borgmester, uanset om jeg er i bad, jeg svømmer eller jeg sidder på toilettet, fordi mine tanker er optaget af det, som jeg arbejder med. Jeg skal bruge alt, hvad jeg har i mig for at gøre mit arbejde så godt som muligt, for at jeg kan kigge mig i spejlet og være tilfreds.
Hængt ud på forsiden
Blandt bedrifterne er Henning G. Jensen selv mest stolt af at have været med til at omskabe Aalborg fra en arbejderby til en vidensby med Aalborg Universitet som spydspids. Desuden vil han gerne huskes for sit engagement for idrætten, hvor han både har lagt mange timer i forskellige bestyrelser og været med til at få bygget og udvidet byens faciliteter på området.
Bykongen har dog også haft flere mindre flatterende mediesager. Særligt vedholdende var kritikken, da Aalborg Havn, med Henning G. Jensen som bestyrelsesformand, solgte et havneareal til en pris, som flere vurderede til at være over en halv milliard kroner for lav. Konkurrencerådet slog dog senere fast, at prisen ikke var så langt fra markedsprisen, at det var ulovlig statsstøtte.
Sager som disse påvirker Henning G. Jensen.
- Ad Pommern til. Det er da ikke rart at blive hængt ud, som om man er så dum, at man har snydt byens borgere for 500 millioner kroner.
Taktisk begavelse
Henning G. Jensen bliver af nogle beskrevet som til tider både nedladende, hidsig, beregnende og belærende, men roses samtidig for sit store overblik, sin egenskab til både at huske tal og mennesker, sin store taktiske snilde og sin evne til at skabe resultater.
Om de sidste to egenskaber forklarer Henning G. Jensen, at når han præsenterer en ny sag eller ide, så er han indstillet på, at det blot er en hovedlandevej, hvor han senere skal være parat til at træde på bremsen, skifte gear og dreje lidt til højre og venstre i kompromiser for at få folk med.
Ofte får han sine ideer igennem, og det handler i høj grad om, at han tager folk med i tankegangen omkring en idé og med tålmod venter på, at ideen er bearbejdet og folk føler ejerskab.
- Så tror de nærmest, at det er noget, som de selv har fundet ud af. Man kan kalde det taktik, man kan kalde det overblik, og man kan kalde det manipulation. Det vigtigste for mig er bare, at man har folk med, og man som en bys førstemand bevæger sig i den rigtige retning.
Den lille magt
Igennem sin borgmesterperiode har han forsøgt at styrke koncerntankegangen, så udvalg og forvaltninger i højere grad ser sig som en fælles enhed, der arbejder hen mod samme mål. Og når en rådmand fra et andet parti kommer ud i stormvejr, så skal kommunen stå sammen, mener han.
- Det bør ikke gå ud på at spille sorteper. De drillerier fører ingenting til. Hvis man selv synes, at man bliver en stor og vigtig mand af at drille og genere andre, så synes jeg, man har en skidt moral og dårlige karakteregenskaber. Så er det den lille magt, man søger, men den lille magt er der ikke noget ved.
Henning G. Jensen har haft masser af magt i Aalborg gennem de sidste 30 år, først som rådmand og siden som byens førstemand. I efteråret stoppede de daglige gøremål imidlertid abrupt, da en blodprop ramte ham i hjertet og betød sygemelding fra arbejdet i et par måneder.
Den gode kost, sengetiden og motionen er blevet opprioriteret en smule, men ellers er Henning G. Jensen atter oppe i vanlig vigør som før det store chok.
Drivkraften i livet
Allerede i 2011 gjorde Henning G. Jensen det klart, at han forlader både borgmesterkontoret og byrådet, når rådhusuret slår ind til år 2014. Han håber til gengæld at kunne fortsætte i en række af de bestyrelser, hvor han har en plads i dag, og bykongens røst vil formentlig også fortsat gjalde, når byens sportshold fløjter til kampstart.
For Henning G. Jensen lever og ånder for samværet med andre mennesker.
- Det er drivkraften i selve livet, at man har lyst til at være sammen med andre mennesker, og at man føler, at man kan give andre noget, og man føler, at andre kan give en noget. Den dag, hvor man ikke synes det, og i stedet har nok i sig selv, så synes jeg ikke, at livet er værd at leve.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.