Kommunen.dk
MENU

Private vagtfirmaer mister opgaver

Hurtigere udrykninger, sparede penge og flere indbrudstyve i håndjern er blandt de gevinster, som kommuner har opnået ved at skippe private vagtfirmaer og ansætte egne folk.

Private vagtfirmaer mister opgaver

Hurtigere udrykninger, sparede penge og flere indbrudstyve i håndjern er blandt de gevinster, som kommuner har opnået ved at skippe private vagtfirmaer og ansætte egne folk.

Tjansen som indbrudstyv er blevet hårdere i flere kommuner. Tiden til at lirke låsen op er nemlig blevet kortere. Det er den mest markante forandring, som flere kommuner har oplevet ved at skifte private vagtfirmaer ud med kommunale folk. Når alarmen lyder, så er de kommunale vagter i Rødovre og Fredensborg typisk fremme inden for 10 minutter i dag. Tidligere kunne der snildt gå mellem en og to timer, før hjælpen stod klar.

Benjamin Franklins udtryk om, at tid er penge, gælder også for indbrudstyve. Sækkene bliver sjældnere fyldt op, og også omfanget af hærværk er væsentligt reduceret, fortæller Rødovres borgmester, Erik Nielsen (S). 

I 2005 oprettede kommunen eget vagtkorps, og nu har Rødovre regnet på den økonomiske betydning. Set over en periode på halvandet år har kommunen sparet 4,2 millioner kroner, når de samlede udgifter sammenholdes med de afgivne tilbudspriser fra private. Et beløb, der ikke indregner besparelser på hærværk og glasskader.

”Det har helt klart været en succes og en god investering for os. Det kan man jo bare se på de resultater, som vi har opnået,” siger Erik Nielsen.

Fanger forbrydere

Færre følgeskader fra indbrud og hærværk fremhæver man også i Aalborg. Kommunen skiftede for to år siden til kommunalt beredskab efter utilfredshed med de private firmaers udrykninger. Den gennemsnitlige udrykning er herefter faldet fra lidt over en halv time til 11 minutter sidste år. Steen Irmann Jensen er leder af alarm- og vagtservice i Beredskabscenter Aalborg, og han hæfter sig ved en væsentlig sidegevinst.

”På grund af de korte udrykningstider har vi fanget mange indbrudstyve. Før i tiden var de jo altid væk, når vi kom, mens vi i løbet af de sidste to år har anholdt 18 personer,” forklarer han. 

Kommunen har ringet til godt 20 kommuner for at undersøge omfanget af henholdsvis private og kommunale vagtordninger. Lidt over halvdelen anvender private firmaer, mens lidt over en tredjedel har kommunale beredskaber. Tre kommuner har blandingsformer.

I disse år er vagtkorps oppe at vende i flere kommuner. Som led i at rationalisere valgte Roskilde sidste år at oprette sit eget vagtkorps. Til gengæld overvejer Fredensborg igen at udbyde en række opgaver til private for at se, om prisen kan blive billigere endnu. Kommunen skiftede for ti år siden private firmaer ud med egne folk. Et godt skifte, mener risikokoordinator Anders Pihl Jensen. Han betegner erfaringerne som ”super positive”. :

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR