Kommunen.dk
MENU

Politisk pres giver grønt it-forspring

Fire ud af fem organisationer i det offentlige overvejer de miljømæssige konsekvenser, når de køber ny it. Det er langt flere end i det private erhvervsliv, hvor kun halvdelen har grøn it med i regnestykket og budgetterne. Det viser analysen IT i Praksis 2009.

Politisk pres giver grønt it-forspring

Fire ud af fem organisationer i det offentlige overvejer de miljømæssige konsekvenser, når de køber ny it. Det er langt flere end i det private erhvervsliv, hvor kun halvdelen har grøn it med i regnestykket og budgetterne. Det viser analysen IT i Praksis 2009.

It er en central faktor, når det gælder om at formindske belastningen af miljøet og udslippet af CO2, men det kniber med at få de private virksomheder til at stige på den grønne vogn. Det går langt lettere med at få kommuner, regioner og statslige myndigheder med, konkluderer den årlige it-status IT i Praksis.

”Det er et godt eksempel på, at politisk pres bedst virker på de offentlige institutioner. Der er også økonomisk fornuft i at tænke grøn it, men det er indtil videre udelukkende den tankegang, der driver udviklingen i det private. Her er det pengene først,” siger konsulent Jacob Fink fra Rambøll Management, der hvert år tager pulsen på it-udviklingen i Danmark med analysen IT i Praksis.

Undersøgelsen viser i år, at 83 procent af organisationerne i det offentlige overvejer miljøet, når de køber nyt. Tallet er kun 51 procent i det private.

”Det offentlige har en lang tradition for at gå forrest, når det gælder grøn it. Det viser, at politiske motiver kan slå igennem, når det offentlige investerer i grøn it,” bekræfter formanden for Dansk IT, Klaus Kvorning Hansen, der også er direktør i PenSam, der omfatter pensionskasse, bank og forsikring.

Klaus K. Hansen peger på, at det offentlige længe har været under pres for at effektivisere og finde besparelser. Og besparelser på el-regningen slår dermed to fluer med et smæk.

Mere it forbedrer klimaet

Både den almindelige debat om grøn it og IT i Praksis fokuserer meget på at spare på strømmen i de store computerinstallationer og serverrummet. Men grøn it handler om meget og andet end en mindre elregning. 

Det er bare nemmest at måle strømforbruget og tale om besparelser på elregningen. Det er straks sværere at måle, hvad det betyder, når it flytter fysiske arbejdsopgaver og processer over i en virtuel verden.

”Besparelser er kun den ene halvdel af historien. Den anden halvdel handler om intelligent it, der kan få os til at arbejde på andre måder. Vi har slet, slet ikke spottet it’s mange muligheder for at gentænke processer. Og det meste kan endda allerede løses med den teknologi, vi har i dag,” siger Klaus K. Hansen og henviser blandt andet til mulighederne for at arbejde hjemmefra, videokonferencer, virtuelle konferencer, digitalisering af endnu flere arbejdsrutiner og opgaver.

Mere it for klimaets skyld

Et andet problem ved at fokusere ensidigt på strømforbruget er, at det giver kortsigtede løsninger uden reel miljøgevinst i det lange løb.

”Vi er for eksempel nødt til at tænke hele livscyklussen igennem, når vi køber it-udstyr. Det er en kortslutning, hvis man for eksempel bare anbefaler at bruge bærbare pc’er, fordi de bruger mindre strøm uden at tænke på den ekstra energi. der går til at producere batteriet. For ikke at tale om de ressourcer, der skal bruges på at bortskaffe det igen bagefter,” siger Jacob Fink.

Han erkender, at det er en ”sindssygt svær” operation.

”Men Danmark har gode forudsætninger for at gå forrest. Vi har nogle standarder, miljøcertificeringer og mærkeordninger, der hjælper med at gøre det lettere at overskue det her,” siger Jacob Fink fra Rambøll Management og tilføjer:

”Hvis it skal være med til 

at redde verden, så skal vi ­ikke bruge mindre it – men mere.”

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR