Politisk handling efter jordskred venter stadig
Politisk handling efter jordskred venter stadig
Da klokken var 23.00 juleaften, mødte Johnni Hald ind ved det meget omtalte jordskred ved Ølst lidt uden for Randers for at være med til at forsøge at stoppe den forurenede jord, der lige nu truer landsbyen.
Han er projektleder og står blandt andet for at håndtere vandet ved jordskreddet.
- Det er skræmmende, at det overhovedet kan finde sted i Danmark, siger han og tilføjer, at folk omkring jordskreddet har arbejdet i døgndrift siden december, hvor jordskreddet tog fart, og Randers Kommune overtog ansvaret for at håndtere det.
Mere konkret har Johnni Hald arbejdet siden 19. december med en fridag - omkring 12 timer om dagen. Når han går hjem, tager andre over.
Sagen har nået den absolutte politiske top i Danmark.
Mandag tog Johnni Hald og de andre arbejdere imod statsminister Mette Frederiksen (S) og miljøminister Magnus Heunicke (S), der besigtigede situationen. Statsministeren langede her ud efter virksomheden Nordic Waste, der i hendes øjne løber fra ansvaret. Hun lovede desuden, at Randers Kommune ikke skal stå alene med oprydningen.
- Det her er en begivenhed ud over det sædvanlige. Det er ikke sket før i Danmark. Randers Kommune står med en kæmpemæssig opgave, og den skal de ikke stå med alene. Derfor betragter vi det også som et nationalt anliggende, sagde hun.
Princippet må være, at forureneren betaler, gentog Mette Frederiksen.
- Det gør vi, hvad vi kan for at forfølge, sagde hun.
Justitsminister Peter Hummelgaard (S) fortalte ved et pressemøde fredag, at der kigges på konkursloven, aktieselskabsloven og selskabsloven for at forhindre lignende situationer i fremtiden.
Her var også miljøministeren med. Magnus Heunicke sagde, at alle juridiske muligheder blev afsøgt for at undgå, at regningen ender hos skatteborgerne.
- Og der er juridiske muligheder, understregede han.
Det vil være helt urimeligt, hvis børn og gamle i Randers Kommune skal betale for jordskreddets konsekvenser, slog statsministeren da også fast under sit besøg mandag.
Men endnu vides det altså ikke, hvad der kan og skal gøres, hverken juridisk eller politisk. Mette Frederiksen fortalte ikke meget mere under besøget. Hun siger, at regering og myndigheder stadig arbejder på de næste skridt, herunder hvordan katastrofen akut skal håndteres.
Nordic Waste modtager og renser forskellige former for forurenet jord. I december sidste år meddelte virksomheden, at den var ramt af et "betydeligt jordskred". 19. december forlod virksomheden opgaven med at få jordskreddet under kontrol. Siden har Randers Kommune stået med ansvaret.
Mandag skete flere nye udviklinger i sagen. I København har kommunen besluttet ud fra et forsigtighedsprincip at indføre et midlertidigt stop for modtagelse af forurenet jord.
Desuden blev Nordic Waste - som ventet - erklæret konkurs ved Retten i Randers. Det kunne TV 2 Fyn og Finans fortælle mandag morgen. Også det adresserede Mette Frederiksen mandag.
Statsministeren kaldte det mandag svært at takke Nordic Waste.
- Man kan sagtens betale for den her regning, hvis man vil, sagde hun.
- De har ikke hjulpet til. Det er alle mulige andre, der forsøger at stoppe den katastrofe, vi står i, sagde hun.
Den forurenede jord bevæger sig 30-40 centimeter i timen. Hver dag, når arbejderne møder ind, kan der ses tydelig forskel, fortæller Johnny Hall.
Hvad Johnni Hald og de andre, der arbejder på at håndtere jordskreddet, synes om Nordic Waste, er han mere ordknap om:
- Det kan man have alle sine uforbeholdne meninger om. Dem kommer jeg ikke til at udtale mig om her, siger han.
Jordskred kan have store miljøkonsekvenser
Den 11. december 2023 skrev Nordic Waste i en pressemeddelelse, at "et betydeligt jordskred på Nordic Wastes grund fører til omfattende skader".
De store mængder forurenet jord fra virksomheden kan ende i Alling Å og potentielt skade vandmiljøet helt ud i Randers Fjord.
I midten af december forlod Nordic Waste selv opgaven med at få jordskreddet under kontrol. Det skete den 19. december. Siden har Randers Kommune stået med ansvaret.
De seneste vandprøver viste, at det indtil videre er lykkedes Randers Kommune at beskytte åen mod forurening.
Randers Kommune arbejder stadig på at inddæmme jordskreddet. Men det bliver dyrt at få styr på miljøkatastrofen. Cowi anslår, at det kan koste op mod 2,2 mia. kr.
Folketinget har afsat 205 mio. kr. som garanti til at håndtere miljøkatastrofen, men ønsket er, at Nordic Waste selv betaler. Virksomheden har dog erklæret sig konkurs.
Kilder: Randers Kommune, Nordic Waste, Ekstra Bladet, Erhverv+ og Ritzau.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.