Politikere skal ud af bestyrelser
Politikere skal ud af bestyrelser
Dobbeltrollen som byrådspolitiker og bestyrelsesmedlem i en selvejende institution kan være problematisk af flere årsager. Blandt andet kan bestyrelsesposterne blive brugt som en del af det samlede politiske puslespil om udvalgsposter.
”Byrådsmedlemmerne opfatter det nogle gange sådan, at de kan bruge det som en del af hele konstitueringen i byrådet. Men det er ikke nødvendigvis dem, der sidder med de bedste kompetencer til at sidde i den her selvejende institution,” siger Per Nikolaj Bukh, der er redaktør på flere ledelseshåndbøger og professor på Aalborg Universitet.
Fordelen ved at have politikere i bestyrelser er, at der kommer et direkte link mellem bestyrelsen og kommunen som ejer. Et link der ofte er mangelfuldt, som man også kan læse i artiklen i bunden af siden. Politikere i bestyrelsen er dog ikke løsningen på det problem, påpeger Jørgen Ulrik Jensen, der er administrerende direktør og partner i konsulentfirmaet Pluss Leadership.
”Det har så det problem, at politikerne og borgmesteren nogle gange bliver sovset for meget ind i driften. De bør som bestyrelsesmedlemmer have fokus på institutionens interesse, men det kan de ikke hundrede procent, fordi de også skal anlægge en helhedsbetragtning for kommunen,” siger Jørgen Ulrik Jensen og tilføjer:
”Så jeg synes generelt, at det er en uvane, at der sidder for mange politikere i de her bestyrelser.”
Århus fik ny bestyrelse
Han finder det særligt uheldigt, når politikerne besætter samtlige pladser i en bestyrelse. Det er tilfældet i havnene Helsingør, Odense og Holstebro-Struer. Sådan fungerede det også i Århus frem til årsskiftet, men den 11. februar konstituerede en ny bestyrelse sig. Fire byrådspolitikere blev skiftet ud med tre erhvervsfolk og en repræsentant valgt af medarbejderne ved Århus Havn.
Borgmester Nicolai Wammen (S) anerkender, at en bestyrelse kun med politikere ikke nødvendigvis er til havnens bedste.
”Man kan sige, at fordi man er medlem af et byråd, så er det ikke ensbetydende med, at man har et særligt kendskab til erhvervslivets forhold eller drift,” siger han.
I Århus har den internationale krise og hård konkurrence fra internationale havne givet erhvervsfolkene et skub ind i bestyrelsen. De har også bidraget væsentligt med stærk erhvervsfaglig indsigt, fortæller Nicolai Wammen.
”De foreløbige erfaringer, som vi har gjort os, er enormt positive, og jeg kan kun anbefale andre kommuner at gøre det samme.”
Mere end politisk indsigt
Byrådet i Århus forventer ligeledes at putte erhvervsfolk ind i bestyrelsen for Aarhus Lufthavn.
I KL er afdelingsleder Søren Thorup overbevist om, at udviklingen netop går i retning af flere medlemmer med detailkendskab til institutionens indhold og driftsbetingelser.
”Der er nogle tendenser, der siger, at vi har brug for bestyrelsesmedlemmer, der har andet og mere end den politiske indsigt. Derfor tror jeg, at vi vil se andre udpeg-
ninger end dem, der traditionelt har været,” siger Søren Thorup.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.