Politikere skal skoles i lederskab
Politikere skal skoles i lederskab
Kommunalpolitikere skal blive mere visionære og borgernære, end de er i dag, og mere tid på skolebænken skal hjælpe dem på vej. Det mener tidligere formand for KOMDIR, Jens Christian Birch.
- Man bør sætte meget mere tryk på at give kommunalpolitikere kompetenceudvikling i at være politikere – forstået på den måde at man skal hjælpe dem med, hvordan man eksempelvis får indflydelse eller kommer i dialog med borgerne, siger Jens Christian Birch, der netop er tiltrådt som adjungeret professor ved CBS.
Politik kan læres
Forslaget om mere uddannelse af lokalpolitikere finder klangbund hos kommunalforskerne Asmus Leth Olsen, ph.d. fra Københavns Universitet og Ulrik Kjær, ph.d. og professor fra Syddansk Universitet.
- Jeg siger helt klart ja til at kigge på noget mere opkvalificering. I dag opkvalificerer alle sig hele tiden, og der virker det noget gammeldags, at man siger, at politik er noget, som man enten kan eller ikke kan, siger Ulrik Kjær.
Begge forskere fremhæver dog nogle mulige bremseklodser for politisk uddannelse. De i forvejen pressede kommunalpolitikere skal have tiden til at deltage i kompetenceudviklingen, mener Asmus Leth Olsen. Man skal desuden passe på, at uddannelse ikke strømliner politikerne, og at vi ikke lærer dem for meget håndværk og teknik, så de glemmer at være de 'drømmere', som politikere skal være, mener Ulrik Kjær.
Flere kurser
Jens Christian Birch foreslår helt konkret, at KL og Center for Offentlig Kompetenceudvikling (COK) opretter et 'Akademi for Politisk Lederskab'. Han forestiller sig det som en udbygning af COK's kursus 'Kattegat Kommune', som seks ud af ti nyvalgte deltog i efter sidste valg. Her får de nyvalgte i en fiktiv kommune en forsmag på rollen som politiker. Direktør Ib Oustrup finder ideen om et akademi spændende, men mener, at COK allerede nu prøver at tilfredsstille den stigende efterspørgsel med flere kurser til de pressede politikere.
- Der er ingen tvivl om, at det at være politiker i dag er mere kompliceret end nogensinde, og de fleste politikere har en travl hverdag. Derfor er der brug for kompetencer, og det kan vi mærke, siger Ib Oustrup.
De nye kurser sætter fokus på områder, hvor kommunalpolitikerne i dag er særlig udfordrede. Det gælder blandt andet behovet for at tackle store, nye velfærdsdagsordener som modernisering og effektivisering samt et ønske om på nye måder at inddrage borgerne i politikudviklingen.
Lokal efterspørgsel
Byrådsmedlem i Vallensbæk, Jytte Bendtsen (K), var på Kattegat Kommune-kurset, da hun blev valgt ind i 2005, men har siden savnet mere uddannelse i politikerfaget.
- Man skal kunne tale og begå sig i store flokke, holde lange taler og så videre. Der er mange ting, som man egentlig skal kunne eller det forventes, at man kan som lokalpolitiker, og i bund og grund er jeg jo en ganske almindelig borger, der interesserer mig for mit nærområde, og hvis jeg skal kunne navigere i alt det her, så skal jeg have hjælp, siger hun.
Fra den anden ende af landet fortæller Mikkel Dragmose-Hansen (SF) fra Middelfart Byråd, at han personligt gerne ville have haft noget mere oplæring, da han blev valgt ind i 2009.
- Nogle banale ting som, at hvis man gerne vil have stillet forslag om noget, så husk at stille det i forvejen. Ting, som man måske ikke lige tænker på de første mange gange, og hvor man så ender i en fælde, siger han.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.