Kommunen.dk
MENU

Pengepose til it-svage borgere

Regeringen har indgået millionforlig om hjælp til it-svage borgere. 42 millioner skal gå til at undervise og assistere de danskere, som aldrig har været på nettet

Pengepose til it-svage borgere

Regeringen har indgået millionforlig om hjælp til it-svage borgere. 42 millioner skal gå til at undervise og assistere de danskere, som aldrig har været på nettet

Indsatsen for at hjælpe flere igang på nettet får nu et bidrag i form af 42 millioner kroner fra de såkaldte UMTS-midler. 

I et land med over tre millioner aktive Facebook-brugere, det mest aktive land i verden på den sociale tjeneste, kan det virke underligt, at 390.000 borgere over 65 endnu aldrig har været på nettet, og 400.000 danskere sidste år surfede for allerførste gang.

Derfor falder millionerne på et tørt sted. 

- Der er mange borgere, som endnu ikke er digitale. Disse penge skal nu hjælpe til at gøre det lettere. Vi taler om ældre, om svage borgere og så om it-skeptikerne, som altid har holdt sig tilbage fra for eksempel NemID, siger Trine Bramsen, it-ordfører for Socialdemokraterne.

 

42 millioner ikke nok

Hos Ældresagen er der optimisme. Men udfordringerne er så store, at 42 millioner ikke vil række langt, siger souschef i Ældresagens politiske afdeling, Jens Højgaard.

- Vi er glade for, at it-svage får flere midler. Men der er en meget stor opgave, som skal løses, før det kan blive obligatorisk at bruge computer over for det offentlige. Her er 42 millioner ikke nok.

Ældresagen er landet over medarrangør af it-kurser for ældre. Kurserne, siger Højgaard, er for det meste helt overtegnede.

Han mener, kurserne er populære, fordi de hjælper mange mennesker. Ligesom han mener, et nyt initiativ, de såkaldt ID-caféer, hvor borgere kan få hjælp til at lære NemID at kende, vil være godt at hjælpe videre.

 

Ikke brugervenlig

Et overset problem er, at de offentlige hjemmesider og it-løsninger er svære at komme i gang med.

- Offentlige websites er kompliceret bygget op. De dumper med et brag, hver gang der laves tests blandt borgerne. Selv erfarne computer-internetbrugere kan ikke være med. Her skal simpelthen ske en revolution, siger han.

Forliget, som er indgået mellem regeringen, Venstre og Konservative, forventes nu at blive fordelt i forskellige puljer, som kommunerne herefter kan ansøge.

Pengeposen kommer fra de indtægter staten fik, da man solgte UMTS-frekvenserne til højhastighedsnet. Nogle af pengene skal også fordeles til en indsats mod identitetstyveri og phishing. Det gør ikke Ældresagen glad, da man i forvejen mener, 42 millioner er for lidt.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR