Kommunen.dk
MENU

Passiv hashrygning kan koste kørekortet

Hvis man udsættes for passiv hashrygning, kan det føre til en ubetinget frakendelse af kørekortet i tre år. Det fremgår af et svar fra Justitsministeriet.

Passiv hashrygning kan koste kørekortet

Hvis man udsættes for passiv hashrygning, kan det føre til en ubetinget frakendelse af kørekortet i tre år. Det fremgår af et svar fra Justitsministeriet.

Det kan føre til såkaldte målbare koncentrationer i blodet af det aktive stof i cannabis, THC, hvis man opholder sig tæt på nogen, der ryger stoffet. Det fastslår Sundhedstyrelsen i et svar fra justitministeriet.

Det kan i yderste konsekvens betyde, at danskere risikerer at få frakendt kørekortet ubetinget i tre år, selv hvis de blot har været i nærheden af andre, der har røget hash.

Straframmen for at køre med THC i blodet er nemlig fastsat efter en såkaldt nulgrænse på 0,001 miligram per kilo blod. Det er i lovgivningen sidestillet med alkoholkørsel, som defineres ved en alkoholpromille på 1,21.

Loven blev vedtaget i 2011, og har siden været udsat for massiv kritik fra flere eksperter. Det kan nemlig ikke påvises, at føreren af et køretøj overhovedet stadig er påvirket af stoffet, selvom den pågældene overskrider den lave danske grænseværdi. Ifølge Sundhedsstyrelsen kan THC spores i blodet i op til otte uger efter indtagelsen.

Bagatelgrænse

De Konservatives retsordfører, Tom Behnke, vil på baggrund af oplysningerne til retsudvalget spørge justitsministeren, hvorvidt det kan lade sig gøre at udforme en bagatelgrænse, der bygger på reelle videnskabelig beviser.

- Det er klart, at den nye information giver anledning til overvejelser om den måde, vi har skruet det sammen på i dag. Derfor vil jeg spørge ministeren til, om det teknisk set er muligt at gå ind og se på, hvor grænsen går for om man er bevisthedspåvirket eller ej, siger han.

Han slår dog samtidig fast, at det er vigtigt at huske, at formålet med lovgivningen er at sikre, at ingen kører rundt og udgør en fare i trafikken.

- Vi bliver selvfølgelig nødt til at fastholde, at der skal være en nultolerance i forhold til at køre rundt og være påvirket af euforiserende stoffer. Det er altså trafikfarligt at køre rundt og være påvirket, siger han.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR