Online forsamlingshus: Kom med til borgermøde i Aarhus
Online forsamlingshus: Kom med til borgermøde i Aarhus
Det var en borgmester, der mødte borgerne i øjenhøjde, da Jacob Bundsgaard (S) mandag eftermiddag tonede frem via Facebook Live på computerskærmen til kommunens online borgermøde.
Kommunen skal til at lave en ny plan for de næste ti års anlægsinvesteringer. Budgettet er fem mia. kr. Dagens konferencier er Lisbeth Knudsen, direktør i tænketanken Mandag Morgen, som kommunen har hyret til at hjælpe med afviklingen af borgermødet.
Der er dukket cirka 140 personer op til mødet. Det er svært at sige, hvor mange der deltog i hele den time, mødet varede. Men deltagerantallet var stabilt fra start til slut. Og endnu vigtigere er, at mange af de fremmødte deltog aktivt. Da mødet var forbi, var over 137 kommentarer i kommentarsporet under live-sendingen.
Mangfoldigt fremmøde
Kort tid efter Lisbeth Knudsens og borgmesterens introduktion til, hvad et anlægsbudget er, og hvorfor det er vigtigt, at borgerne giver deres mening til kende, begynder kommentarfeltet at sprudle.
Borgerne skriver deres drømme ned. Nogle af dem bliver efterfulgt af emojis. De grimme kommentarer, som Facebook til tider er berygtet for, udebliver. Både badmintonklubben, den lokale ejendomsinvestor, de danseglade, kolonihaveejerne og lystfiskeren er dukket op, og side om side giver de udtryk for, hvordan de ville bruge pengene, hvis de fik lov at bestemme.
Kan der blive flere fiskeplatforme langs østmolen til lystfiskere? Som lystfisker ville det være skønt.
- Kan der blive flere fiskeplatforme langs østmolen til lystfiskere? Som lystfisker ville det være skønt, skriver Christian Dahlerup.
- Hej Jacob (Bundsgaard (S), red.), vi er flere danseforeninger, der ikke har et sted at danse. Det er en supergod motion og også sundt. Kunne det ikke prioriteres i budgettet? Dansens hus i Aarhus. Tak fra mig, skriver Joan Melin.
Det er lykkedes Aarhus Kommune og Mandag Morgen at skabe et borgermøde, der tiltrækker et bredt udsnit af aarhusianerne.
I det online rum kan man også finde ham, der synes at skatten er for høj, og ham der ønsker bilerne ud af midtbyen. De ældste og de unge borgere var desværre ikke repræsenteret i særlig høj grad. Men det betød ikke, at deres interesser ikke blev diskuteret. På den lille time nåede kommentarfeltet og borgmesteren også forbi folkeskole-renoveringer og ældreboliger.
God begyndelse
Borgermødet var startskuddet til en længere proces, hvor borgerne på kommunens egen borger-portal, bliver opfordret til at dele, ønsker og idéer til byens udvikling. Efterfølgende kan borgerne like og dislike hinandens forslag. Hvis de altså kommer fra Facebook og ind på kommunens nye portal.
Rigtig godt initiativ som gerne må gentages
Når de er kommet fra Facebook og ind på portalen, skal de oprette sig med NemId, svare på en række spørgsmål om deres prioriteter i forhold til byrum, bygninger og mobilitet og skrive deres egne forslag i hver kategori. En lidt længere proces end blot at sidde på Facebook.
Jacob Bundsgaard (S) får det sidste ord, da mødet skal rundes af.
- Tak fordi i gad bruge jeres eftermiddag sammen med os, siger han.
Kort efter stopper live-sendingen.
I kommentarsporet kan man se at nogen har svært ved at finde borger-portalen. Det hjælper nogle andre IT-kyndige deltagere dem dog med. Og det virker måske. Halvanden time efter der er blevet åbnet for borger-portalen, er der mere end 19 kommentarer med ønsker og meninger. Og fristen for at bidrage udløber først 5. maj.
En af de sidste kommentare på facebookbegivenheden, dagens møde meget godt op:
- Rigtig godt initiativ som gerne må gentages, skriver Bente Bergmann.
Se hele borgermødet her.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.