Kommunen.dk
MENU

Ordførerne kårer succes og fiasko på energiområdet anno 2012

Solcelleordningen, energiaftalen, manglende fut i elbil-markedet og varsler om en fremtidig klimalov. Folketingets energiordførere har peget på de bedste tiltag i årets løb og de mindre heldige takter 

Ordførerne kårer succes og fiasko på energiområdet anno 2012

Solcelleordningen, energiaftalen, manglende fut i elbil-markedet og varsler om en fremtidig klimalov. Folketingets energiordførere har peget på de bedste tiltag i årets løb og de mindre heldige takter 

2012 lakker mod enden, og 2013 banker på. Folketingets energipolitiske ordførere har som afrunding på året kåret de vigtigste energipolitiske tiltag for dk-teknik. 
Måske ikke så overraskende peger alle energiordførerne - med undtagelse af Liberal Alliance, der som eneste parti i Folketinget ikke er med i energiforliget -på energiaftalen som årets største succes på området.

- Det sætter en retning for, hvordan vi kan få reduceret CO2-udslippet i Danmark og få skabt en masse nye, grønne arbejdspladser, siger Socialdemokraternes energiordfører Pernille Rosenkrantz-Theil.  

I Liberal Alliance peger Villum Christensen på det folkelige engagement, som er opstået i kølvandet nettomålerordningen for solceller, som succesen i 2012.

- Man har næppe oplevet nogen indsats fra politisk hold, som har givet så meget opmærksomhed i privatsegmentet og som i den grad har sprunget alle forudsigelser, siger Villum Christensen.

Mangler take-off
Rasmus Helveg Petersen (R) er overrasket over, at markedet for elbiler endnu ikke er accelereret.

- For et år siden var jeg sikker på, at når vi kom hertil, så ville vi have set take-off på elbilerne. Det er jeg faktisk overrasket over, ikke er sket, siger Rasmus Helveg Petersen, der udnævner det manglende tak-off som årets største overraskelse.

I Venstre tildeler Lars Christian Lilleholt en udtalelse fra klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard en mindre flatterende titel.

- Årets bommert var, at klima- og energiminister Martin Lidegaard i juni sagde, at ejere af solcelleanlæg kunne sove roligt om natten, fordi der ikke ville blive lovgivet med tilbagevirkende kraft, hvorefter ministeren i efteråret spillede ud med et forslag med tilbagevirkende kraft, siger Lars Christian Lilleholt.

Solceller amok 
Solcellevirakken har fyldt en stor del af det energipolitiske billede i 2012. Flere af ordførerne peger også netop på solcelleordningen, når de skal kåre de mest fremtrædende energipolitiske tiltag. For Mikkel Dencker fra Dansk Folkeparti er der ingen tvivl: Det kom bag på alle, at nettomålerordningen på solceller lige pludselig eksploderede.

- Det var årets overraskelse, at det lige pludselig gik så stærkt, som det gjorde – og at det så kaldte på et behov for at lave den om, siger han.

Den konservative energiordfører Mike Legarth har som vigtigste mål i 2013 at gøre Det Konservative Folkeparti ’kendt for sin grønne profil med en fornuftig balance mellem pris, arbejdspladser i Danmark og markedsvilkårene’. Og han er ikke i tvivl, når han bliver spurgt om årets største fejltagelse på energiområdet.

- Årets bommert var ministerens håndtering af solcellesagen.

George Orwell-spøgelse
I Enhedslisten er Per Clausen ikke i tvivl om, hvad han skal arbejde for til næste år.

-  I 2013 er det mit vigtigste mål, at sikre at vi får en klimalov som opfølgning på energiaftalen, der gør, at vi kommer i hus med at reducere vores CO2-udslip i 2020 med de 40 pct., som vi er enige med regeringen i, at vi skal nå, siger Enhedslistens energiordfører.

Men det bliver ikke uden kamp, for i Liberal Alliance bebuder Villum Christensen, at hans kæphest i 2013 er at forhindre eller nedjustere den ambitiøse klimalov, som ministeren har varslet.

- Der bliver fokuseret alt for ensidigt på CO2-problemet, og med en række nye bindende mål vil staten de facto kunne komme til at blande sig i alle dele borgernes tilværelse, idet stort set al adfærd kan relatere sig til energiforbrug på en eller anden måde. Man kan meget let se et George Orwell-spøgelse i dette her, hvor vi har de onde og de gode, og hvor fællesskabet moralske spændetrøje foldes ud, siger Villum Christensen.

 

Læs også interview med Steen Gade, formand for Folketingets klima-, energi- og bygningsudvalg, minister Martin Lidegaards årsstatus samt de enkelte energiordførerinterview i fuld længde her på dk-teknik.   

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR