Kommunen.dk
MENU

Odenses bykonge abdicerer

Verden har brug for mere fællesskab og samarbejde, men både borgere og politikere fokuserer mere på sig selv, siger Odenses afgående borgmester Anker Boye.

Odenses bykonge abdicerer

Verden har brug for mere fællesskab og samarbejde, men både borgere og politikere fokuserer mere på sig selv, siger Odenses afgående borgmester Anker Boye.
Der har været møgsager, millioner af kroner og masser af muligheder. Få har som Anker Boye formået at sidde så tungt på posten som borgmester. Til næste kommunalvalg i 2017 bliver det første gang siden 1989, hans navn ikke er at finde på stemmesedlen. Årene igennem har både budt på H.C. Andersen, Salman Rushdie og Tina Turner. Nu takker Anker Boye af med en hilsen til både flygtningekrisen, den kendte mobilregning og meningen med det hele.
Der har været møgsager, millioner af kroner og masser af muligheder. Få har som Anker Boye formået at sidde så tungt på posten som borgmester. Til næste kommunalvalg i 2017 bliver det første gang siden 1989, hans navn ikke er at finde på stemmesedlen. Årene igennem har både budt på H.C. Andersen, Salman Rushdie og Tina Turner. Nu takker Anker Boye af med en hilsen til både flygtningekrisen, den kendte mobilregning og meningen med det hele.

Få personer har fyldt mere i det kommunalpolitiske landskab gennem de sidste tre årtier end Odenses borgmester Anker Boye (S). 24 år som socialdemokratisk spidskandidat og 20 år som borgmester i Danmarks tredjestørste by er det blevet til for manden, der i 2001 skrev kommunalpolitisk historie med et personligt stemmetal på 35.931. Men nu er det slut.

Anker Boye, der fyldte 66 år i midten af februar, har annonceret, at hans navn for første gang siden 1989 ikke vil være at finde på stemmesedlen ved det kommende kommunalvalg.

”Jeg behøver da ikke rende rundt med hul på bukserne og sokkerne og et slidt halstørklæde om halsen. Jeg passer mit arbejde og klæder mig i forhold til mit job og mit ansvar og mine opgaver.”

Siden Anker Boye overtog borgmesterposten i 1993, har han set Odense udvikle sig fra  industriby til vidensby, og den transformation er han glad og stolt over at have været med til at skabe.

- Det har været en fantastisk spændende øvelse at udvikle en by, transformere den og skabe vækst, siger han. Nu er byen på rette vej, og ordet ‘stolt’ går igen, når Anker Boye ser tilbage på sit virke fra borgmesterstolen.

- Det, der betyder noget for mig, er lederskabet til at samle, også når det er svært og gør ondt. Det har jeg haft mod og opbakning til. Jeg er meget stolt af, at jeg som politisk leder har kunnet samle et byråd i nogle meget vanskelige år, siger Anker Boye.

Møgsagerne

I den brede offentlighed bliver Anker Boye nok næppe husket for at sætte stemmetalsrekord i 2001. Og Nicolai Wammen har desuden også overhalet ham siden da. Tværtimod bliver det muligvis et par uheldige sager, som Anker Boyes navn vil få eftertiden til at mindes. Som bestyrelsesformand for H.C. Andersen 2005 Fonden havde Anker Boye ansvaret for en regning på hele 59 millioner kroner og et underskud på 13 millioner efter et stort hyldestshow, der med bookingen af Tina Turner til en pris på 6 millioner fik offentligheden til at gå brokamok efter en ringe optræden. Også en mobilregning fra Tyrkiet på en kvart million i 2014 og et byrådsgilde til 130.000 i 2013 har givet Anker Boye uønsket omtale i formiddagsaviserne.

- Når man har så fremskudt en post, som jeg har, og står i spidsen for en stor by gennem så mange år, som jeg har fået lov til at gøre, og har været med i KL’s bestyrelse, så får man næsen i klemme engang imellem, siger han. Mobilregningen har Anker Boye selv betalt halvdelen af efter et forlig med TDC. Han ved stadig ikke, hvad dataforbruget faktisk gik til, men erkender blankt, at det var en fejl at ignorere to advarsels-sms’er, der berettede om, at forbruget havde passeret henholdsvis 100.000 og 200.000.

- Det var en fejl. Jeg var ikke opmærksom nok i min travle hverdag. Det må jeg tage på mig; det må jeg tage skraldet for, siger Anker Boye. Og samme tilgang har han til fadæsen med Tina Turner.

- Det hører til. Altså, hvis ikke man vover noget, vinder man ikke noget. Man er nødt til at gøre de her ting, og så kan man falde over kantstenen et par gange, og det har jeg gjort; det må jeg tage med mig. Det er en del af mit eftermæle, og sådan er det, siger den afgående borgmester.

[gallery link="file" ids="41717,41716,41715,41702,41700,41699,41698,41697,41696"]

Millionerne

I 2016 kommer Anker Boye til at tjene 1.667.227 kroner. Borgmesterlønnen kombineret med en række lukrative bestyrelsesposter har gennem flere år gjort socialdemokraten til en af landets bedst betalte politikere. Sammenholdt med sagerne om overforbrug har det fået flere odenseanere til at lange ud efter borgmesteren.

- Der er nok nogen, der vil kalde mig for pamper. Og det må de gerne gøre. Folk skal mene om mig, hvad de vil. Jeg prøver at passe mit arbejde og gøre det så godt, som jeg overhovedet kan, og jeg lærer hver eneste dag, siger Anker Boye, der hellere hæfter sig ved flertallets dom på valgdagen end fåtallets dom på de sociale medier.

Det er svært at se, at der gemmer sig en uddannet maler og tidligere håndværker og portør bag Anker Boyes velsiddende jakkesæt. Fællestillidsmanden har over årene forvandlet sig til en folkekær fuldtidspolitiker. Anker Boye er arbejder indeni og magthaver udenpå.

- Jeg behøver da ikke rende rundt med hul på bukserne og sokkerne og et slidt halstørklæde om halsen. Jeg passer mit arbejde og klæder mig i forhold til mit job og mit ansvar og mine opgaver, siger han, og opgaven som byens ansigt udadtil har han taget på sig.

- Jeg skal repræsentere byen på bedste vis, og det gør jeg med den personlighed, jeg har, og den forfængelighed, jeg har. Som gammel håndværker er jeg stolt af, at man har valgt en som mig, siger Anker Boye.

Men kan man stadig repræsentere et arbejderparti troværdigt, når man tjener flere millioner kroner om året?

- Ja. Det er jo ikke noget, man kan tage selv; jeg er demokratisk folkevalgt og tager opgaven og ansvaret på mig, så om jeg er arbejder, advokat eller journalist, er da ikke afgørende. Jeg er socialdemokrat. Det er mit virke og det grundlæggende værdisæt, jeg står ved og arbejder udfra, siger Anker Boye. Han kalder det en gave at have fået lov til varetage hvervet.

“Ja. Det er jo ikke noget, man kan tage selv; jeg er demokratisk folkevalgt og tager opgaven og ansvaret på mig, så om jeg er arbejder, advokat eller journalist, er da ikke afgørende. Jeg er socialdemokrat. Det er mit virke og det grundlæggende værdisæt, jeg står ved og arbejder udfra.”

Mulighederne

Udviklingen i Odense går i den rigtige retning. Investorerne viser interesse, uddannelsesindsatsen bærer frugt, og transitionen fra industriby til vidensby er lykkedes. Men der er stadig udfordringer både for Odense og resten af Fyn, for de kommunale opgaver bliver sværere og mere krævende, og kun et bedre samarbejde kan sikre, at kommunerne også i fremtiden kan leve op til forventningerne, mener Anker Boye.

- Vi står med nogle komplicerede og komplekse opgaver, der kalder på stærkere faglighed, og derfor er vi er nødt til at arbejde mere sammen som kommuner. Det er forudsætningen for, at vi kan nyttiggøre de faglige kompetencer, vi har til rådighed, siger han.

Egentlige sammenlægninger er ikke nødvendige, og der er ikke behov for en ny kommunalreform, men samarbejdet er vigtigere end nogensinde, mener han.

- Vi er nødt til at hjælpe hinanden på tværs af kommunegrænserne. Vejen frem er, at vi rykker tættere sammen i den kommunale verden. Vi skal bevare lokaldemokratiet, men samarbejde om arbejdsopgaverne, siger Anker Boye.

Meningen med det hele

Tankegangen stopper ikke ved den danske grænse, mener den afgående borgmester, der beskriver Odense som en ‘stor by i et lille land i en stor verden’. Og den globale virkelighed er afgørende at være opmærksom på, hvis man vil lykkes med at skabe vækst lokalt.

- Hvis man tror, man bare kan sætte en grænsebom op og rulle pigtråd ud omkring sit lille land og så bare klare sig selv, så er det løgn. Vores land lever af hele verden, siger Anker Boye. Han henviser først og fremmest til flygtningekrisen, der udstiller interessekonflikten mellem nationalstater og et europæisk samarbejde.

- Europa spiller fallit for øjeblikket. Hvis ikke vi arbejder sammen i Europa om at løse det her problem, så får vi store problemer i fremtiden, siger Anker Boye. Men også vækst, arbejdsmarked og regional udvikling hænger sammen i en international kontekst, som vi ikke må overse, mener borgmesteren.

- Derfor er jeg tilhænger af, at vi samarbejder mellem lande, mellem kommuner og i vores by. Det er forudsætningen for at kunne rykke noget. Vi kan gøre det bedre sammen end hver for sig; det gælder i alle forhold, siger Anker Boye.

Netop derfor er han bekymret over den generelle udvikling i både lands- og lokalpolitik, som han har været vidne til gennem de sidste tre årtier. Der er blevet alt for meget fokus på ‘mig selv’, mener han.

- I stedet for at rykke sammen og tage ansvar og skabe et fællesskab om at løse problemerne har man mere travlt med at fortælle, hvorfor ens svar på problemerne er det bedste, og hvorfor de andre er idioter. Den måde at arbejde på er primitiv og for dum, siger Anker Boye.

Alt for mange reagerer alt for impulsivt på de sociale medier, og den politiske debat handler i højere grad om at iscenesætte sig selv end om at løse problemer i fællesskab, mener Anker Boye, og derfor overser man fællesskabets betydning.

- Fællesskabet er forudsætningen for, at der kan blive plads til den enkelte. Hvis du tror, du selv er svaret på det hele, tager du fejl. Man kan ikke give plads til sig selv ved kun at kigge på sig selv; det er vigtigt at huske, siger Anker Boye.

Blå bog

Anker Boye

  • 66 år (født 12. februar 1950)
  • Fødested: Odense
  • Uddannelse: Udlært maler i 1970
  • Arbejdede som portør 1976-81, hvor han også blev fagligt aktiv og blandt andet fællestillidsmand på sygehuset og senere formand for LO i Odense
  • I 1994 overtog han borgmesterposten i Odense efter den mangeårige socialdemokratiske borgmester Verner Dalskov
  • I 2005 tabte han valget til den konservative Jan Boye
  • Efter valgnederlaget i 2005 blev han rådmand i By- og Kulturforvaltningen i Odense
  • I 2010 fik han igen titel af borgmester i Odense og har siden siddet på posten
  • Har været aktiv i flere forskellige bestyrelser
  • Han har været både formand og næstformand i Kommunernes Landsforening

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR