Kommunen.dk
MENU

Ny offentlighedslov gør det svært at være opposition

Partier uden fortid i regering gruer for konsekvenserne af, at det ikke længere skal være muligt at få indsigt i grundlaget for politiske forlig.

Ny offentlighedslov gør det svært at være opposition

Partier uden fortid i regering gruer for konsekvenserne af, at det ikke længere skal være muligt at få indsigt i grundlaget for politiske forlig.

Den nye offentlighedslov, som fremsættes som lovforslag til februar 2013, vil gøre livet svært for partier, der står uden for politiske forlig. Det mener Liberal Alliance, Dansk Folkeparti og Enhedslisten, der alle står uden for den aftale, som regeringen i oktober indgik med Venstre og Konservative.

”Det er klart, at det bliver svære at være oppositionsparti, når man ikke fremover vil kunne grave ned i hvilke embedsmandsbeslutninger, der ligger bag de politiske forhandlinger og beslutninger. Den her regel udgør et demokratisk problem,” siger Enhedslistens retsordfører Pernille Skipper.

Indskrænkelsen ligger blandt andet i den helt nye paragraf 27, nr. 2. Den fritager dokumenter, der udveksles mellem ministre og folketingsmedlemmer til brug i politiske forhandlinger inden en lovbehandling, fra aktindsigt.

Også Pia Adelsteen fra Dansk Folkeparti er kritisk over for, at Slotsholmen lukker yderligere af for offentligheden generelt – og partier i opposition.

“Det er jo bemærkelsesværdigt, at det lige præcis er den nuværende og den tidligere regering, der har lavet den her aftale uden om tre andre partier, hvor sandsynligheden for, at vi får ministerposter, er knap så stor,” siger hun.

Flertal på forhånd

Inden en politisk aftale bliver indgået, drøfter folketingsmedlemmer og ministre i forligskredsen grundigt med hinanden. Der bliver ofte stillet en række spørgsmål og svar, som embedsmændene inddrages i, inden parterne når til enighed. Og uden denne viden er de ekskluderede partier svært stillet.

”Der skabes et lukket rum mellem ministerier og en lukket ordførerkreds om grundlaget for en ny lovgivning, og det er dét, som er rigtig alvorligt,” siger jurist og studieleder på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Oluf Jørgensen.

Baggrunden for at revidere offentlighedsloven på dette punkt er ifølge Oluf Jørgensen, at det i dag er helt almindeligt, at regeringen forhandler sig frem til et flertal inden et lovforslag bliver fremsat. Dermed kan man sikre sig, at de dokumenter, der udarbejdes undervejs, kun når ud til en snæver kreds af ordførere og ministre.

Færre mediesager

Den øgede lukkethed omkring Christiansborg vil i høj grad kunne mærkes i det daglige politiske arbejde, mener Pia Adelsteen. Hun har i sit politiske virke ikke selv søgt aktindsigt, men peger på, at politikerne ofte læner sig op ad mediernes graver-historier. ”Det er dér, det største problem ligger. De færreste politikere har tid til at søge aktindsigt, men det er jo vigtigt, at journalister optrævler de her sager.”

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR