Kommunen.dk
MENU

Ny millionregning til Københavns Kommune

Københavns Kommunes socialforvaltning har gennem en årrække malket staten for penge. Nu skal kommunen betale op mod 55 millioner kroner tilbage, skriver avisen Kommunen.

Ny millionregning til Københavns Kommune

Københavns Kommunes socialforvaltning har gennem en årrække malket staten for penge. Nu skal kommunen betale op mod 55 millioner kroner tilbage, skriver avisen Kommunen.

Det er ikke kun Københavns Kommunens Beskæftigelses- og Integrationsforvaltning, der med den såkaldte Farvergade-sag har haft fingrene lidt for dybt nede i den statslige pengekasse. Også kommunens socialforvaltning står nu til at skulle betale et stort millionbeløb tilbage til staten.

”Vi har afsat 50-55 millioner kroner til tilbagebetaling. Det er Socialministeriets skøn, som det ser ud nu,” siger Anette Laigaard, administrende direktør i socialforvaltningen til avisen Kommunen.

Socialministeriet har rejst krav om tilbagebetaling af for meget udbetalt statslig refusion, efter det kom frem, at der har været store problemer med Københavns Kommunes sagsbehandling i sager om særlige ydelser til handicappede børn og unge. Kommunens revision har påvist fejl i op til 70 procent af sagerne.

Anette Laigaard afviser enhver sammenligning med Farvergade-sagen om mangelfuld aktivering. En sag der betød, at kommunens Beskæftigelses- og Integrationsforvaltning for nyligt blev pålagt at betale knap 400 millioner kroner tilbage til staten. 

”Det er noget fuldstændigt andet. Det her handler om en lovgivning, der er blevet mere og mere juridisk kompleks. Og det betyder, at der er sket mange utilsigtede fejl,” siger hun til Kommunen.

Sparer penge

Københavns Kommunes socialforvaltning er nu i gang med at identificere og gennemgå alle sager fra 2008 til første halvdel af 2010, hvor der formodes at være begået fejl. Ifølge Anette Laigaard drejer det sig først og fremmest om borgere, der har fået tildelt ydelser, de ikke har været berettiget til. Men der kan også være nogle, der uretmæssigt har fået afslag.

Formanden for Danske Handicaporganisationer, Stig Langvad, er bekymret for, at kommunens fokus i for høj grad kommer til at ligge på sager, hvor kommunen kan stoppe nogle ydelser og derved sparer penge.

”Hvis der har været så store problemer med sagsbehandlingen, så er det svært at forestille sig, at der ikke er folk, der har fået afslag på noget, som de burde have haft. Og det er kommunens pligt også at oplyse de borgere om, at der har været problemer med sagsbehandlingen,” siger Stig Langvad til Kommunen.

Ifølge Anette Laigaard vil gennemgangen af sagerne kunne komme til at betyde, at kommunen faktisk sparer penge. Også selv om der skal betales et stort millionbeløb tilbage til staten.

”Men det er ikke en spareøvelse. Det handler om legalitet, vi skal følge loven,” siger Anette Laigaard.
Socialministeriets endelige krav om tilbagebetaling af refusion forventes at foreligge i løbet af januar. Det kan blive mindre end de 55 millioner kroner Københavns Kommune har afsat.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR