Kommunen.dk
MENU

Ny by er bæredygtig fra bunden

Frederikssund Kommune har med etableringen af byen Vinge skabt en ambitiøs grøn vision, som skal skabe tilflytning, vækst og sætte bæredygtig udvikling på landkortet.

Ny by er bæredygtig fra bunden

Frederikssund Kommune har med etableringen af byen Vinge skabt en ambitiøs grøn vision, som skal skabe tilflytning, vækst og sætte bæredygtig udvikling på landkortet.
I Vinge bliver bæredygtig teknologi og infrastruktur tænkt med fra begyndelsen. Husene bygges på små øer, så hele området er klimasikret fra begyndelsen. Foto: Tegnestuen SLA
I Vinge bliver bæredygtig teknologi og infrastruktur tænkt med fra begyndelsen. Husene bygges på små øer, så hele området er klimasikret fra begyndelsen. Foto: Tegnestuen SLA

Endnu er engen ubebygget, men landmændenes gamle marker mellem Frederikssund og Ølstykke ligner Jerusalems ødelæggelse. For 120 millioner kroner har kommunen købt 370 hektar ubebygget jord, som nu er ved at blive byggemodnet. Planen er, at området skal blive fundamentet for en bæredygtig by, hvor klima, energi og samspillet med naturen er tænkt ind fra begyndelsen. Byggeriet af de første huse starter i løbet af 2016, mens den nye S-togsstation står klar i 2018. På sigt skal bydelen huse 20.000 mennesker og skabe 4000 nye job.

- Vi forsøger at skabe fremtidens by ved at trække al tænkelig viden og teknologi ind i projektet. Det skal være en bæredygtig og klimasikret by, der tager højde for, hvordan verden ser ud om 10 år, fortæller projektchef Thomas Sichelkow.

Høje forventninger

Vinge skal være CO2-neutral, lyder målsætningen. Energiforsyningen kommer fra et lokalt varmeværk, der i miniformat forsyner byen med bæredygtig energi, men de huse, der i første omgang bliver bygget, skal blot leve op til Bygningsreglement 2015. Overliggeren er sat lavt, men kommunen står klar til at hjælpe tilflytterne med at blive så grønne som muligt.

- Vi forsøger at hjælpe folk til at finde den mest bæredygtige løsning indenfor deres rammer. Vi vil hellere have, at de bliver 10, 20 eller 30 procent mere bæredygtige, end  sætte kravene så højt, at ingen har råd til at bygge et hus, der lever op til det, siger Thomas Sichelkow.

Klog by

Det giver en enestående mulighed at bygge fra bar mark, og i Vinge bliver bæredygtig teknologi og infrastruktur tænkt med fra begyndelsen. Grundene er små, og alle boliger skal være i mindst to plan, så pladsen bliver udnyttet optimalt og den kollektive trafik får gode grundvilkår. Husene bygges på små øer, så hele området er klimasikret fra begyndelsen, og smarte by-teknologier som styring af lys skal få byen til at spille sammen med den natur, byen ligger opad. Netop forholdet til naturen er centralt for den nye by.

- Vi sørger for, at det er noget vrøvl, når man siger, at det er på bekostning af naturen, når man udlægger byområder i forstæderne, siger Thomas Sichelkow.

Investering til vækst

Projektet har allerede kostet kommunen flere hundrede millioner, men hvis ambitionen om at lave en attraktiv by, der både kan medføre både nye arbejdspladser og tilflytning, er der penge at tjene på sigt, mener Frederikssunds borgmester.

- Vi får en helt masse nye indbyggere, der lægger kro-ner i skattekassen. Det vil kom-me til at generere mere liv, han-del og aktivitet til hele kom-munen, siger John Schmidt Andersen (V).

Indtil videre er halvdelen af de solgte grunde blevet købt af folk fra hovedstadsområdet, og det bekræfter borgmesteren i, at det var den rigtige ide at lave en gennemarbejdet og fremsynet plan for området og ikke blot at sælge jorden videre som almindelige byggegrunde.

- Der er så stor efterspørgsel efter grunde i Frederikssund Kommune, at vi sagtens kunne sælge de her grunde hurtigt.

- Vi forsøger virkelig at gøre noget for, at det her område bliver spændende, og skabe noget levende, siger John Schmidt Andersen.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR