Kommunen.dk
MENU

Ni ud af ti kommuner skærer i ældreplejen

Udgifterne til ældrepleje er faldet i 90 af landets kommuner, men der er store kommunale forskelle på niveauet og evnen til at effektivisere.

Ni ud af ti kommuner skærer i ældreplejen

Udgifterne til ældrepleje er faldet i 90 af landets kommuner, men der er store kommunale forskelle på niveauet og evnen til at effektivisere.
I gennemsnit brugte kommunerne 41.623 kroner på borgere over 65 år i 2014. Foto: Janus Engel / Polfoto
I gennemsnit brugte kommunerne 41.623 kroner på borgere over 65 år i 2014. Foto: Janus Engel / Polfoto

Der er brug for at spare, hvis det voksende antal ældre ikke skal give problemer med at få økonomien til at hænge sammen i de danske kommuner. Det mener byrådene landet over, som de seneste år har skåret ned på området. De sidste fem år er udgifterne til ældrepleje per ældre faldet i 90 kommuner, og samlet set er udgifterne til ældrepleje per ældre borger faldet med 11,4 procent på landsplan, viser tal fra Økonomi- og Indenrigsministeriet. I gennemsnit brugte kommunerne 41.623 kroner på borgere over 65 år i 2014, men der er meget store forskelle kommunerne imellem.

Intet sted bruger man færre penge per ældre end i Egedal Kommune. I løbet af de seneste fem år er udgiftsniveauet faldet med 27,3 procent, og kommunen bruger nu i gennemsnit 23.070 kroner per ældre indbygger. Udover de strukturelle forklaringer med få i de ældste aldersgrupper og med socialt og økonomisk velstillede ældre, der i højere grad end i resten af landet bliver i egen bolig og klarer sig selv, forklarer Egedal Kommune det lave udgiftsniveau med et stort fokus på forebyggelse.

- Vi investerer meget i sundhedsfremme og forebyggelse, og vi prøver at hjælpe de ældre til at hjælpe sig selv, siger ældrechef Erik Petersen, der fremhæver kommunens arbejde med borgerinddragelse af de ældre selv som nøglen til at målrette sundhedsindsatsen.

Ny teknologi og nye besparelser

Derudover har kommunen installeret selvskyllende toiletter og loftslifte og engageret sig i arbejdet med telemedicin og projekter med KOL-patienter. Men kommunen har også gennemført flere sparerunder i løbet af de sidste år, hvor ledere er blevet afskediget, mens de ældre er blevet rykket sammen på større og mere udgiftseffektive enheder. Og sådan kommer udviklingen til at fortsætte, vurderer ældrechefen. For indenfor de næste ti år stiger det samlede antal borgere over 65 år med 40 procent, og gruppen over 85 alene stiger med 200 procent i kommunen.

Der er stor forskel på, hvor meget kommunerne har været i stand til at reducere deres udgifter i de seneste fem år. Mest effektivt er det gået for sig i Samsø, Aarhus og Vallensbæk, der alle har skåret udgifterne ned med omkring 30 procent. Samtidig har enkelte kommuner haft stigende udgifter; her skiller Skanderborg sig dog ud med en stigning på 38,2 procent siden 2009.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR