Kommunen.dk
MENU

Nemmest at blive valgt som socialdemokrat

Tæt på halvdelen af Socialdemokraternes kandidater kom ind ved KV13, hvorimod mindre end hver 20. kristendemokrat fik et mandat. To steder i landet fik De Konservative et gratis mandat ud af at være i valgforbund med enmandslister.

Nemmest at blive valgt som socialdemokrat

Tæt på halvdelen af Socialdemokraternes kandidater kom ind ved KV13, hvorimod mindre end hver 20. kristendemokrat fik et mandat. To steder i landet fik De Konservative et gratis mandat ud af at være i valgforbund med enmandslister.

Tænker du på at stille op til KV17, men endnu ikke har valgt for hvilket parti, så er der god grund til at vælge enten Venstre eller Socialdemokratiet.

Her bliver mere end fire ud af ti kandidater nemlig valgt ind i byrådene, viser en opgørelse lavet af Kommunen på baggrund af KMD’s valgdata. Og det er også generelt de to partier, der stadig står stærkest lokalt.

- Det stammer helt tilbage fra by/land-diskussionen, hvor Venstre traditionelt set var landbrugspartiet, mens Socialdemokratiet stod for arbejderne i byerne. Det er fuldstændig historisk baseret, at de to partier stadigvæk står så stærkt, fortæller valgforsker og professor i statskundskab på Københavns Universitet Kasper Møller Hansen.

Hvis du derimod søger mod en ø-kommune, kan du med fordel gå efter Dansk Folkeparti, der flere steder landet over har været tæt på at have udsolgt af kandidater til kommunalbestyrelserne.

- Dansk Folkeparti har meget været et Christiansborg-parti med en centralstyret ledelsesform. De er langsomt blevet mere og mere lokale ved at styrke deres organisation, men det er en langvarig proces, og det betyder altså, at deres organisation nogle steder er blevet overhalet af deres succes, fortæller Kasper Møller Hansen.

To gratis mandater til K

På Ærø endte det ligefrem med, at Dansk Folkeparti måtte aflevere et mandat til De Konservative, fordi de ikke havde en kandidat til at fylde posten ud.

- Vi har kun mig som kandidat, og jeg har selvfølgelig gjort mig nogle anstrengelser for at få nogle folk til at stille op sammen med mig. Men det er ikke rigtig lykkedes. Det har været et generelt problem på Ærø, hvor andre partier også har haft svært ved at finde kandidater, siger Flemming Boye, kandidat for Dansk Folkeparti og nyvalgt til øens byråd.

Han så gerne, at der var tre andre, der havde valgt at stille op sammen med ham, så de kunne have manifesteret sig med et ekstra mandat i byrådet.

- Det er da surt. Men for os er det trods alt en trøst, at vores mandat til De Konservative har gjort, at vi undgik et flertal til Venstre og Socialdemokraterne. Det betyder meget for den diskussion, vi har om den lokale færge, forklarer Flemming Boye.

Også på Bornholm gik det sådan, da Bornholmerlisten med den tidligere socialdemokrat Carl Ilsøe i spidsen fik så mange stemmer, at deres valgforbundsmakker, igen De Konservative, også her fik et gratis mandat.

- Det er ret fantastisk, at en person formår at få så mange stemmer, at der er nok mandater til flere, men at der så ikke er det. Det er en lidt sjov situation, men også en klar undtagelse, siger Kasper Møller Hansen.

Tæt på udsolgt

I Lejre kom ni ud af ti opstillede for SF ind, hvilket vil sige, at Ole Møller (SF) med 16 stemmer kun var tre stemmer fra en plads i byrådet.

Til gengæld har SF’s ned-smeltning svækket chancen for at blive valgt ind gevaldigt. Kun godt hver ottende SF-kandidat kom ind i byrådene ved KV13, hvorimod Enhedslisten fik godt hver sjette valgt ind. Et andet parti, der ligger skidt i opgørelsen, er De Radikale, der trods et relativt stort hold på 705 kandidater kun fik valgt 62 ind i byrådene.

- Igen er De Radikales udfordring et spørgsmål om skillelinjen mellem by og land i dansk politik. Radikale er et parti, der står stærkt i storbyerne, hvor de har godt fat i de højtuddannede. Det vil sige, at de typisk vil klare sig bedre til et folketingsvalg end et kommunalvalg, fortæller Kasper Møller Hansen.        :

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR