Kommunen.dk
MENU

Mindre kommuner gider ikke udsatteråd

Ikke en eneste kommune har søgt penge fra pulje, der støtter etablering af udsatteråd.

Mindre kommuner gider ikke udsatteråd

Ikke en eneste kommune har søgt penge fra pulje, der støtter etablering af udsatteråd.

78 af landets kommuner har ikke et råd for hjemløse, sindslidende og misbrugere, og det er de tilsyneladende godt tilfredse med.

Social- og Integrationsministeriet har ellers oprettet en pulje på 2,8 millioner kroner, hvorfra kommuner kan søge midler til at oprette udsatteråd. Fristen var maj måned i år. Nul kommuner har ansøgt.

”Mange kommuner er ikke interesserede i at gøre noget for udsatte borgere, fordi de så tror, at man tiltrækker flere af dem,” kommenterer sekretariatsleder Ask Svejstrup fra de hjemløses landsorganisation SAND.

20 kommuner har i dag et udsatteråd, og det er primært landets største kommuner. I 2011 var der en positiv udvikling med syv nye udsatteråd, netop på grund af tilskud fra staten. Ask Svejstrup tror, at markedet mere eller mindre er mættet nu.

”Jeg tror, at de kommuner, der har en oprigtig interesse i at tage brugerne med på råd, nu har et udsatteråd. Og resten er det svært at gøre fra eller til, penge eller ej. Enten fordi de ikke vil det, eller fordi det reelt ikke giver mening, når der er så få hjemløse og misbrugere i kommunen,” siger han.

Obligatoriske råd

I en netop offentliggjort årsrapport fra Rådet for Socialt Udsatte konstaterer rådet også, at den positive udvikling for udsatteråd i 2011 synes at være gået i stå.

Formand Jann Sjursen mener, at kommunernes manglende engagement taler for rådets ønske om at gøre udsatteråd obligatoriske på linje med ældre- og handicapråd.

Han tror aldrig, at det vil lykkes at få alle kommuner med på frivillig basis.

”Ikke alle byråd ønsker at lægge offensivt op til at have nogen til at bide sig selv i haserne i form af en vagthund, og nogle byråd mener, at det jo går meget godt, men vores erfaringer er, at de lokale udsatteråd udfylder en vigtig rolle lokalt,” siger han.

Social- og Integrationsministeriet mener ikke, at de nul ansøgninger kan tages som udtryk for manglende interesse, men derimod at annonceringen har været for dårlig. Oplysninger om puljen har hidtil kun ligget på ministeriets hjemmeside. Efter Kommunen tog kontakt har ministeriet besluttet sig for at gøre reklame for puljen og forlænge fristen for ansøgninger til midten af september.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR