Kommunen.dk
MENU

Mindfulness vinder frem

Det skærper opmærksomheden og kan virke forebyggende på stress. Lige nu tager flere og flere kommuner en tråd op fra gamle buddhis tiske traditioner og sætter fokus på meditationsformen mindfulness.

Mindfulness vinder frem

Det skærper opmærksomheden og kan virke forebyggende på stress. Lige nu tager flere og flere kommuner en tråd op fra gamle buddhis tiske traditioner og sætter fokus på meditationsformen mindfulness.

Når der ikke er penge på kistebunden, er det tid til at fokusere på de indre ressourcer. Mindfulness-bølgen skyller lige nu ind over landets kommuner og får et stigende antal ledere og medarbejdere til at lukke øjnene og slappe af med meditationsteknikker, som lover mere nærvær og et skærpet fokus.

Filosof Niels Viggo Hansen, som er centerleder for Center for forskning i eksistens og samfund, Københavns Universitet, peger på, at flere og flere kommuner bruger mindfulness som en del af deres arsenal for personaleudvikling:

”Samtidig er forskningsinteressen omkring mindfulness blevet dobbelt så stor inden for nogle få år. Alt tyder på, at mindfulness er en tilgang i vækst,” siger han.

Mindfulness bliver især brugt som et stressforebyggende tiltag og har sine oprindelige rødder i den buddhistiske meditationspraksis. Ideen er at skærpe opmærksomheden på tanker og kroppens signaler og være mere tilstede i nuet.

Tina Magaard er ph.d. og projektleder på forsknings- og formidlingsprojektet ­Ledelse og Spiritualitet på Aarhus Universitet fra 2008-2010, og hun peger på, at mindfulness ikke længere er forbeholdt lederniveauet i kommunerne.

”Lige nu er der også en udvikling i gang, fra at det tidligere var ledere, der tog på mindfulnesskurser, til at det nu også er blevet medarbejdernes tur,” siger hun.

Fokus mellem ørerne

I HK/Kommunal mener arbejdsmiljøkonsulent Niels Jakobsen, at det er positivt, at der bliver sat fokus på medarbejdernes udvikling.

”Det er vigtigt, at man beskæftiger sig med personalet, og lige nu er det mindfulness, der er hot. Der findes selvfølgelig kurser i mange forskellige kvaliteter, hvor nogle er rigtig gode, og så er der selvfølgelig dem, man ikke bør kontrahere med. Men min oplevelse er, at mindfulness er en god aha-oplevelse for mange,” siger Niels Jakobsen.

Men kommunerne bruger ikke kun mindfulness til udvikling i egne rækker. I Vejle Kommune har mindfulness gennem det sidste år været en del af det interne aktiveringstilbud til kontanthjælps- og sygedagpengemodtagere.

”Vi taler om matchgruppe 2, hvor mange har andre problemer end det at være ledige eller syge. Derfor prøver vi at give dem nogle håndgribelige redskaber, som de kan bruge i deres forhåbentligt kommende arbejdsliv,” siger Margit Svensson, leder af Vejen til job, Kompetencecenter Vejle.

Hun fortæller, at der med mindfulnesstræningen kommer fokus på noget så simpelt som at trække vejret og fokusere på det, der er godt.

”Vi arbejder rigtig meget med folks psyke, og jeg kan se, at vi flytter folk hurtigt, fordi vi har fokus på det kognitive, på det mellem ørerne. Jeg tror, det er noget, vi vil se meget af i den kommende tid, og det er der, vi sætter kræfterne ind og gerne vil opprioritere.”

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR