Kommunen.dk
MENU

Mere socialt fup afsløres

Efter pres fra regeringen har kommunerne øget indsatsen for at fange svindlere med sociale ydelser. Sidste år indhentede kontrolgrupper adskillige millioner ekstra til kommunekasserne.

Mere socialt fup afsløres

Efter pres fra regeringen har kommunerne øget indsatsen for at fange svindlere med sociale ydelser. Sidste år indhentede kontrolgrupper adskillige millioner ekstra til kommunekasserne.

Tiderne er blevet hårdere for landets sociale bedragere. Sidste år intensiverede kommunerne nemlig markant indsatsen mod socialt misbrug. En del kommuner oprettede kontrolgrupper, som Hjørring, Faaborg-Midtfyn og Kalundborg. Og det skulle vise sig at være en guldrandet forretning. Hjørring indkasserede lidt over 1,9 mio. kr. efter opstarten i juni. 

Andre kommuner har som København, Høje-Taastrup og Århus udvidet antallet af skriveborde i gruppen. For Høje-Taastrups vedkommende betød det en øget indtjening fra 4 mio. kr. i 2008 til 7,3 mio. kr. sidste år. Også i Greve oplevede man sidste år en øget gevinst. Det giver også en ekstra bonus, påpeger Vibeke Krohn, der er leder af kontrolgruppen i Greve. Flere afholder sig fra at svindle.

”Når vi træffer mange afgørelser om tilbagebetaling af sociale ydelser, skal man ikke underkende den præventive værdi. Borgerne taler jo sammen og bliver opmærksomme på, at der er risiko for at blive opdaget, hvis man begår socialt bedrageri,” siger hun. 

Presset til handling

I København har man ansat to nye medarbejdere, og argumentet er ifølge kontorchefen for den administrative borgerservice klart:

”Jeg sagde til politikerne, at hvis I giver os en mio. kr., så giver vi jer det dobbelte igen,” fortæller Per Stevnsborg.

Den øgede indsats fra kommunerne generelt skyldes især pres fra regeringen, som for snart to år siden besluttede, at temarevisionen i 2009 skulle se på kommunernes indsats mod socialt bedrageri. Opgaven har nemlig i mange år ligget brak kommunalt. En væsentlig årsag er, at kommunerne har undskyldt sig med manglende økonomisk incitament, forklarer Morten Bergulf, der er kontorchef i Arbejdsmarkedsdirektoratet.

”Det, som mange har sagt i kommunerne, er, at vi (kommunerne, red.) skal bruge krudtet på at gå ud og kontrollere, og vi får kun en mindre del ud af det. Staten sparer også penge, men de har ikke udgiften til det.”

Men nu oplever han, at stemningen har vendt sig til de gode historier om betydelige gevinster ved arbejdet. Per Stevnsborg mener dog, at en medfinansiering fra staten ville løfte kommunernes indsats endnu mere. 

Se, hvad andre fik ud af indsatsen sidste år:

Kommune Årsværk Sparet i kr.

København 6 (nu 8) Ca. 19 mio. 

Greve 2-3 Ca. 4 mio.

Skive 2 Ca. 3 mio. 

Haderslev 1 Ca. 2 mio. 

Hjørring 2,67 (fra 1/6) Ca. 2 mio. 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR