Kommunen.dk
MENU

Mere end bare sport

Events er vejen frem. Kultur skærper den lokale profil som intet andet, og omkring hovedstaden har særlig sportsbegivenheder stået stærkt i kultursatsningen de senere år. Mere tværkommunalt samarbejde ser ud til at være på vej.

Mere end bare sport

Events er vejen frem. Kultur skærper den lokale profil som intet andet, og omkring hovedstaden har særlig sportsbegivenheder stået stærkt i kultursatsningen de senere år. Mere tværkommunalt samarbejde ser ud til at være på vej.

En sensommerdag for nylig gik op mod 150.000 mennesker ud på de sjællandske gader. Der blev nemlig afholdt en rigtig ironman-triatlon med 3,8 kilometers svømning, 180 kilometer på cykel og et helt maraton. Det, som tilskuerne så, var viljens sejr over kroppen. Det var resultatet af brave folks disciplinerede træning. Og så var det et produkt af forhandling og koordinering mellem forskellige aktører med udbytte på regional basis. Uanset om publikum lige tænkte over det.

Lokalt forankret

”Bare at købe store internationale begivenheder i udlandet uden at give dem lokalt præg, det tror vi ikke på. Man skal have den lokale befolkning med og skabe blivende værdier,” forklarer Ulrich Ammundsen. Han er sekretariatchef hos VIBE, Videncenter for Begivenheder, hvor man arbejder med at formidle   viden og netværk på tværs af skellene mellem politiske strukturer eller det offentlige og private.

Længere oppe på Sjælland  er det så -Birgit Hoé Knudsens mission at gøre visionerne til virkelighed. Hun er kulturchef i Rudersdal, en af de seks nordsjællandske kommuner, der fik besøg af jernmændene i Challenge Copenhagen 2011.

”Vi lavede et såkaldt hotspot – altså en publikumsarena – på Geels Bakke (omkring Virum og Holte, red.). Det skete blandt andet i samarbejde med erhvervslivet. Der kunne du udover mad og drikke også få nogle oplevelser, der handlede om andre ting end at være tilskuer til lige den pågældende event,” siger Rudersdals kulturchef Birgit Hoé Knudsen. Politiet vurderer, der i alt i Nordsjælland var cirka 40.-50.000 tilskuere på cykelruten.

Vild med cykling

Rudersdal har i det hele taget brandet sig som en cykelkommune af rang. Det var tidligere i forbindelse med det nationale etapeløb PostDanmark Rundt, og snart venter det store VM i landevejscykling. Og det bliver tænkt ind i en større ramme end bare professionel atletik.

”Der er særligt to ting, vi finder godt ved cykling i Rudersdal. For det første har du sundheden og den vigtige forebyggelse, der hænger sammen med bevægelse og aktivitet. Det andet er, at vores politik og visioner afspejler, at vi er en smuk naturkommune med aktiviteter i naturen,” siger Birgit Hoé Knudsen. 

Et andet godt eksempel på en kommune, der bruger events aktivt er Furesø, der som Caroline Wozniackis hjemby har brugt tennis i sin interne og eksterne profilering.

”I det hele taget er sport rent turistøkonomisk virkelig godt. Hvis du tager sådan noget som en ironman-triatlon, kan du se, at folk tager familie og venner med, når de rejser hertil,” supplerer Ulrich Ammundsen fra VIBE.

Den konklusion er Københavns kulturborgmester også nået frem til. Men ifølge Pia Allerslev (V) har det ikke altid været lige nemt at overbevise de politiske kolleger om, at København skulle sende skattepenge ud af kommunen. Hendes gennembrud kom med VM i taekwondo i 2009, der primært blev afholdt i Ballerup.

”Det blev alligevel til en københavnergevinst til sidst, for så mange hoteller er der jo trods alt ikke i Ballerup,” understreger hun. 

En undersøgelse fra Capacent viste, at sidste års ironman, der havde fået 2,2 millioner i offentlig støtte, kastede 30 millioner af sig i samfundsmæssig gevinst. 

Pia Allerslev fortæller også, at København ved samme lejlighed fik indført sit navn på eventen. Det medfører et nyt spørgsmål til Birgit Hoé Knudsen, om Rudersdal ikke frygter, at millioner af seere i udlandet vil tro, at tv-billederne forestiller København og ikke Holte. Hun minder dog om, at VM i landevejscykling er en del af et overordnet koncept, der hedder Bike City Copenhagen og også inkluderer København og Ballerup. Og rent bortset fra det, så håber og tror Rudersdal på, at eksponeringen nok skal fungere alligevel. 

Mere på vej

VM i landevejscykling er angiveligt den største danske sportsbegivenhed på dansk jord. Og at det er kommet så vidt, undrer ikke Ulrich Ammundsen.

”Events er klart blevet et større og mere omfattende område bare i de otte år, jeg har været her. Det er også min opfattelse, at man fra kommunalt hold har indset, at man må arbejde sammen,” siger han. 

Challenge Copenhagen var et samarbejde med en privat initiativtager. Det næste skridt bliver at få mere gang i det tværkommunale samarbejde i hovedstadsområdet med de nye kulturaftaler for Danmark 2012-2015. Hvis projektet får fuld opbakning, som man håber i sekretariatet i Ballerup, vil det omfatte 26 kommuner i alt. Det vil også gå ud over de politiske grænser af Region Hovedstaden, sådan at samarbejdet for eksempel omfatter Roskilde.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR