Kommunen.dk
MENU

Mange indvandrere skræmmer lægerne væk

Fordommen om indvandreren som den besværlige patient er med til at forværre lægemanglen i Albertslund. Allerede nu mangler kommunen tre praktiserende læger. Problemet vokser markant de kommende år.

Mange indvandrere skræmmer lægerne væk

Fordommen om indvandreren som den besværlige patient er med til at forværre lægemanglen i Albertslund. Allerede nu mangler kommunen tre praktiserende læger. Problemet vokser markant de kommende år.

Flere indlæggelser af byens borgere er skrækscenariet. Inden for de næste fem til ti år kommer der i hovedstadsregionen til at mangle omkring 200 læger, og Albertslund risikerer sammen med flere af de øvrige vestegnskommuner at blive den helt store taber. Allerede nu mangler kommunen tre praktiserende læger.

I Albertslund er sundhedschef Børge Alstrup opmærksom på problemet.

”Hvis ikke de praktiserende læger kan magte opgaven, fordi der er for få, så får vi en dårligere sygdomsbehandling og dermed dårligere sundhedstilstand for de borgere, der er i kommunen, så det er ganske alvorligt, hvis ikke det lykkes at rekruttere nye,” siger han.

En helt oplagt forklaring er, at mange læger gerne vil bo i nærheden af deres hjem, og det er ofte ved storbyerne. Derudover kæmper Albertslund også med det faktum, at mange læger vægrer sig ved at starte klinik i et område med mange indvandrere og efterkommere. Frygten er mere vanskelige og tidskrævende konsultationer. Albertslund har omkring 23 procent indbyggere med ikke-vestlig baggrund, og det er den næsthøjeste andel i landet efter Ishøj. I 2007 skrev en læge, der gerne ville sælge sin lægepraksis, i en salgsannonce: ”Ca. 10 pct. velintegrerede indvandrere”.

”Der er ingen tvivl om, at når man snakker med folk andre steder, så har de en forestilling om, at det er meget sværere at arbejde med mange indvandrere. Men jeg tror, at det måske også er lidt af en myte, at det er så meget vanskeligere,” forklarer Børge Alstrup.

Hans oplevelse er, at lægerne i kommunen ikke ser det som et stort problem, fordi de har lært at tackle såvel sprogbarrierer som kulturforståelse.

Offensiv strategi

Formanden for praktiserende læger i Region Hovedstaden, Birgitte Alling Møller, mener, at den truende lægemangel i Albertslund i værste fald kan føre til flere indlæggelser for borgerne fremover. Hun opfordrer derfor kommunen til at gå i offensiven for at løse problemet. En afgørende parameter er, at kommunen samarbejder med de lokale læger. Ellers kan kommunens forsøg ende med slet ikke at ramme de behov og ønsker, som praktiserende læger har.

”Så risikerer kommunen at stå med nogle lokaler, som de selv synes er enormt gode, men som lægerne ikke finder særligt attraktive, og så får man ikke skaffet faciliteter, som ellers kunne tiltrække læger til kommunen,” siger Birgitte Alling Møller.

I Albertslund har man netop fra 1. januar ansat en praktiserende læge, der skal skabe bro mellem lægernes ønsker og kommunens råderum. Kommunen arbejder desuden med tanken om at oprette et klinikhus for at lokke flere læger til kommunen.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR