Kommunen.dk
MENU

Magten er blevet usynlig

Formanden for Region Hovedstaden, Vibeke Storm Rasmussen (S), var tæt på at miste sin magtfulde post ved valget for et år siden, men med lige dele is i maven og politisk overblik holdt hun fast. Hun er politisk stærk, men beskrives som lidt af en plage ledelsesmæssigt.

Magten er blevet usynlig

Formanden for Region Hovedstaden, Vibeke Storm Rasmussen (S), var tæt på at miste sin magtfulde post ved valget for et år siden, men med lige dele is i maven og politisk overblik holdt hun fast. Hun er politisk stærk, men beskrives som lidt af en plage ledelsesmæssigt.

Fem dage i november sidste år blev de mest dramatiske i 65-årige Vibeke Storm Rasmussens langvarige og til tider stormfulde politiske liv. De borgerlige partier, Konservative, Venstre og Dansk Folkeparti, så en chance for at vælte den magtfulde regionsformand ved at sætte den kun 25-årige SF’er Andreas Røpke i formandsstolen. 

”Altså, man kæmper altid om magten, men jeg var forbløffet over, at vi havde et rødt flertal, som, SF ikke mente, skulle bruges. Det havde jeg aldrig forestillet mig, så det var højst mærkværdigt og meget specielt,” siger Vibeke Storm Rasmussen om forløbet  her et år efter.

Det viste sig da også hurtigt, at SF’s bagland ikke kunne holde til konstitueringen med den borgerlige blok, og efter fem nervepirrende dage kunne Storm Rasmussen igen sætte sig i formandsstolen med støtte fra SF, Radikale og Enhedslisten. 

En ordholdende plage 

På regionsgården i Hillerød er Vibeke Storms omdømme meget forskelligt, afhængigt af hvem man spørger. Politiske kolleger anerkender hende for, at hun har gennemført en omfattende fusion med et stort flertal og fremhæver, at hun holder indgåede aftaler, også de mundtlige. 

Til gengæld er der ikke mange pæne ord til overs for hendes ledelsesstil, og hun beskrives af enkelte som en plage for sine omgivelser. Så galt er det, at regionsformanden i konstitueringsaftalen måtte forpligte sig til at forbedre den politiske ledelse.

”Der skal arbejdes med, hvordan ledelsen i regionen kan gøres mere inddragende og imødekommende,” står der i aftalen. 

Vibeke Storm Rasmussen tilskriver selv beskrivelsen af hende som en dårlig leder omstillingsprocessen fra det gamle amt til den nye region, og bestemmelsen i konstitueringsaftalen går da også primært på, at den overordnede politiske ledelse skal forbedres. 

”De ansatte er dygtige folk, men nogle har ikke kendt til det at arbejde i  en politisk ledet organisation, og andre har ikke forstået de ændringer, der skete, da vi blev en stor organisation. Jeg ønsker,  at vi skaber en demokratisk politisk organisation, og knubsene ligger der, hvor man vil noget. Der er forskellige spændingsfelter mellem embedsværket og det politiske system. Det tror jeg, at enhver borgmester kan skrive under på,” siger Vibeke Storm Rasmussen.

Uden indflydelse

Såvel kritikerne af Vibeke Storms ledelsesstil som hun selv peger på, at regionerne fra begyndelsen havde ringe vilkår, fordi de var konstrueret, så politikerne - lige bortset fra formanden - havde svært ved at gøre sin indflydelse gældende. Regionerne var født uden faste politiske udvalg, som man kender det fra kommunerne.

”Jeg vil gerne være med til at åbne systemet, og derfor har vi nu nedsat nogle politiske udvalg. Det betyder blandt andet, at flere udvalgsformænd får direkte adgang til forvaltningen og får meget mere politisk indflydelse og ansvar. For eksempel har et af udvalgene arbejdet med en samlet kræftplan, visioner for psykiatrien og en klimastrategi i samarbejde med regionens kommuner,” fortæller Vibeke Storm Rasmussen.

Regionsformanden er tilfreds med regionernes rolle som samlende enhed for hospitalerne og det specialiserede handicapområde. I hendes formandsperiode har Region Hovedstaden ud over en ny hospitalsplan og psykiatriplan også vedtaget samlet regional udviklingsplan. Derudover er Region Hovedstaden involveret i en udviklingsplan for hele Øresundsregionen, herunder en plan for miljøområdet. 

”Jeg ville ønske, at miljøopgaven også var blevet hos regionerne. I amtet havde vi etableret et godt samarbejde med kommunerne og med erhvervslivet, hvor vi ikke bare holdt øje med, at reglerne blev overholdt, men også medvirkede til at udvikle nye tiltag på miljøområdet, så virksomhederne havde mulighed for at fortsætte deres virksomhed inden for de gældende regler,” siger Vibeke Storm Rasmussen. 

Magten er skjult

Hvad med magten? Altså ikke hendes egen, men den politiske magt generelt. 

”Magten finder man bag stolene og bag bordene. Vi har lige set en uigennemsigtig privatisering af hospitalerne, hvor det store problem er, at der ikke har været en direkte og åben politisk dialog. I et demokratisk samfund skal folk vide besked med, hvad der foregår, også selv om det ikke altid er særlig flatterende,” fastslår regionsborgmesteren. 

Det dramatiske opgør om formandsposten i Region Hovedstaden bliver formentlig det sidste i Vibeke Storm Rasmussens politiske karriere. 

”Jeg tager fire år af gangen, og det har jeg altid gjort. Jeg ser det som mit største ansvar at opbygge et demokratisk system, hvor folkestyret kan fungere, men jeg når jo skelsår og –alder, så derfra må ­andre tage over,” fastslår hun.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR