Kommunen.dk
MENU

”Lyt til patienterne”

Sundhedsvæsenet skal lytte mere til patienterne. Det er det politiske budskab fra den tidligere radikale politiker Camilla Hersom, som skal forsøge at præge sundhedspolitikken på vegne af Danske Patienter, hvor hun netop er blevet formand.

”Lyt til patienterne”

Sundhedsvæsenet skal lytte mere til patienterne. Det er det politiske budskab fra den tidligere radikale politiker Camilla Hersom, som skal forsøge at præge sundhedspolitikken på vegne af Danske Patienter, hvor hun netop er blevet formand.
Camilla Hersom berørte første gang sundhedsområdet i sit virke som formand for Forbrugerrådet 2006-2011, og efter tre år som sundhedsordfører for De Radikale var det oplagt for hende at arbejde videre indenfor området. Foto: Torben Stroyer / Polfoto
Camilla Hersom berørte første gang sundhedsområdet i sit virke som formand for Forbrugerrådet 2006-2011, og efter tre år som sundhedsordfører for De Radikale var det oplagt for hende at arbejde videre indenfor området. Foto: Torben Stroyer / Polfoto

Spørg Camilla Hersom om prioritering af medicin, og hun ender med at fortælle, hvor vigtigt patientinddragelse er. Spørg hende, hvordan det bliver anderledes med hende som formand, og du ender med en forklaring på, hvorfor politikerne skal lytte mere til patienterne.

Paraplyorganisationen Danske Patienter har fået en formand, der stadig er bidt af en gal politiker. 2011-2015 sad 44-årige Camilla Hersom i Folketinget for De Radikale - hvor hun blandt andet var sundhedsordfører - og med titlen cand.scient.pol. opfylder hun kriterierne for at være skabelonen på den danske politiker.

Danske Patienter har fået en formand, der er vant til pressen, presset og prioriteringer. Som formand skal hun styre alle interview i retning mod patienternes interesse. Direkte spurgt, om der bør indføres et prioriteringsorgan til at vurdere nye medikamenter, ender hun hurtigt ovre i patientens rolle.

- Man kunne nå meget langt ved at blive bedre til at redegøre for bivirkninger, risici og i det hele taget inddrage patienten mere.  For det er ikke alle patienter, der ønsker at blive behandlet gentagne gange i slutningen af deres liv, hvis de har en uhelbredelig sygdom, siger Camilla Hersom, som i samme ombæring er blevet bestyrelsesformand i Videnscenter for Brugerinddragelse i Sundhedsvæsenet (ViBIS).

Lyt til patienten

Camilla Hersom blev præsenteret som Danske Patienters nye frontkvinde den 26. april, og hun er stadig ved at sætte sig ind i organisationen. Der er konkrete emner og politiske dagsordener, hvor hun endnu ikke er klar til at stå på mål for de 19 medlemsorganisationer og i alt 870.000 medlemmer. Men når det kommer til paraplyorganisationens overordnede dagsorden - optimale vilkår for danske patienter - er hun klar i spyttet fra start.

“Det er selvfølgelig en stor kabale, der skal gå op, men at ende i den situation, hvor du nægter virksom medicin til danske patienter - der er vi altså langt ud over, hvad filosofien i det danske sundhedssystem er.”

Skal man tro Camilla Hersom, vil det gavne alle parter, hvis sundhedsvæsenet på flere niveauer og stadier lyttede mere til den enkelte patient.

- For os er kernen, at enhver behandling må tage udgangspunkt i det hele menneske, i det individ, man møder. Mennesker er forskellige, og de kommer med forskellig baggrund, ressourcer og sygdomshistorik, siger hun.

Prioritering er principsag

Hos Danske Patienter vil man ikke høre tale om, at et nedsat udvalg skal vurdere, om forskellige præparater er værd at købe til den udbudte pris. Det bliver aldrig deres politik, som Camilla Hersom selv udtrykker det. Og prioritering er slet ikke nødvendig, hvis man blot lytter til patienterne. Sjovt nok.

- Det er vores opfattelse, at der findes patienter, som er overbehandlede, og patienter, som selv ville frabede sig en bestemt behandling, hvis de havde en bedre viden om, hvilke bivirkninger og risici der følger med, siger hun.

Kan patientinddragelse så forhindre fyringer og nedlæggelser i sundhedsvæsenet? Nej. Patientinddragelse er en nøgle, der åbner postkassen, men ikke huset. Camilla Hersom kan og vil ikke pege på, hvor mange millioner det kan spare staten, for det er en principsag, en værdisag, snarere end det er matematik og besparelser.

- Det er selvfølgelig en stor kabale, der skal gå op, men at ende i den situation, hvor du nægter virksom medicin til danske patienter - der er vi altså langt ud over, hvad filosofien i det danske sundhedssystem er, siger den nyslåede formand, inden hun skynder sig at tilføje:

- Men det er jo ikke det samme som, at det dyreste præparat skal proppes i enhver mund på enhver hospitalsgang. Slet ikke. Selvfølgelig skal man tænke meget nøje over, hvem der får hvad. Udgangspunktet skal bare være, hvad der er bedst for patienten.

Blå Bog

Camilla Hersom

  • Født 1. juli 1971
  • Kandidat i statskundskab, KU
  • Master i Europæiske Studier, Cambridge
  • Fuldmægtig og specialkonsulent i Finansministeriet 2000-2006
  • Formand for Forbrugerrådet 2006-2011
  • Folketingsmedlem for De Radikale 2011-2015

Kilde: Folketingets hjemmeside

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR