Kommunen.dk
MENU

Lokallister får det hidtil værste valg

De nationale partier satser massivt på dette års kommunalvalg, og det vil presse lokallisterne ud af endnu flere kommuner, vurderer eksperter.

Lokallister får det hidtil værste valg

De nationale partier satser massivt på dette års kommunalvalg, og det vil presse lokallisterne ud af endnu flere kommuner, vurderer eksperter.

Gravstenen har været forudbestilt flere gange, men selv om lokallisterne heller ikke får det endelige dødsstød i år, kommer mange til at snappe efter vejret. De landspolitiske partier stiller nemlig i langt højere grad op i landets kommuner ved dette års kommunalvalg. Og det vil flere steder ske på lokallisternes bekostning, vurderer kommunalforsker Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

- De seneste to valg har været de dårligste for lokallisterne nogensinde målt vælgermæssigt. Og mit bedste bud vil være, at lokallisterne endnu engang får det dårligste valg nogensinde, siger han.

De landspolitiske partier betragter årets kommunalvalg som en styrkemåling på grund af den politisk spændte og usikre situation. De dårlige meningsmålinger til Socialdemokraterne og SF får samtidigt flere partier til at se deres snit til at gøre indhug i byrådspladserne, vurderer Jørgen Elklit, professor og valgforsker ved Aarhus Universitet.

- De landsdækkende partiers opstilling i stort set alle kommuner er en rigtig alvorlig trussel for lokallisterne. Ingen ved, hvor meget det kommer til at betyde, men der er ingen grund til optimisme for lokallisterne under ét, siger Jørgen Elklit, som har skrevet et kapitel om lokallister til en bog om kommunalvalget i 2009, der udkommer til maj.

Kommunalreformen har desuden betydet et behov for flere penge, flere kandidater og en stærkere organisation bagved. Her er lokallisterne ofte betydeligt udfordrede.

Tog konsekvensen

Det har byrådsmedlem Karl Haahr fra Varde mærket alt til. Sammen med en kollega drejede han i år nøglen om for Lokallisten Varde, der er en sammenslutning af tre tidligere lokallister. Historien for listerne indeholder både borgmestre og absolutte flertal, og i 2005 fik lokallisten indvalgt otte byrådsmedlemmer ud af 31 pladser. I 2009 blev det kun til to byrådsmedlemmer, og de har netop meldt sig ind i Konservative.

- Det er gået, som det blev spået. Det er blevet svært i de nye og større kommuner, og jeg tror, at det bliver sværere. Det er den konsekvens, som vi to nu har draget. Hvis vi ville fortsætte i politik, så var vi nødt til også at stoppe nu og være med et andet sted, siger Karl Haahr.

Landsforeningen Lokallisterne i Danmark afviser derimod al snak om krisestemning og pres fra landspartiernes fremmarch.

- Det er min oplevelse, at lokallisterne er i fremgang, og jeg tror også, at det vil ske yderligere nu og frem til valget, siger næstformand Jørgen Brøgger, der er medlem af Borgerlisten Syddjurs.

Han begrunder det med, at der er flere og flere, der får øjnene op for, at partiideologier ikke altid passer til kommunalpolitik.

Synd for lokalpolitik

Roger Buch og Jørgen Elklit dømmer da heller ikke lokallisterne ude.

- De skal tidligt i gang, og de skal vide, at kampen bliver hård. Der vil stadigvæk komme en del ind, men det bliver altså op ad bakke, siger Jørgen Elklit.

Roger Buch vurderer, at utilfredsheden med nedskæringer og lukning af skoler vil få en del til at stille op, men mange vil løbe ind i fundamentale problemer med penge og mangel på en organisation bagved.

Karl Haahr ærgrer sig over, at det er blevet så svært for de traditionelle lister, der ikke bare er protestpartier.

- Jeg synes, det er ærgerligt, fordi kommunalpolitik jo ikke i så stor grad handler om landspolitiske emner, men alt kommer ligesom til at gå på kryds og tværs af de her partiskel. Lokallisternes mere åbne tilgang var på nogle områder befriende, men jeg må bare erkende, at det løb er ved at være kørt, siger han.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR