Liebhavere gider ikke psykisk syge naboer
Liebhavere gider ikke psykisk syge naboer
Det kunne ellers være blevet til et flot udstillingsvindue for den store svenske koncern Aleris: To store millionvillaer et stenkast fra Øresund i en rolig del af det velstillede Humlebæk. De skulle have været det midlertidige hjem for seks unge i alderen 12-23 år med psykiske problemer som ADHD, Aspergers, depression og psykoser.
Men nu er der stukket en kæp i hjulet for Aleris’ store planer. I forbindelse med godkendelsen har Fredensborg Kommunes familieafdeling nemlig vurderet, at der ikke vil blive tale om et ”familielignende opholdssted”, men at det mere har ”karakter af en institution”.
Og byplansvedtægterne tillader ikke institutioner i området. Det gør lokalplanen heller ikke på en alternativ adresse på Strandvejen, som Aleris efterfølgende foreslog.
”Vi har forholdt os til beskrivelsen fra familieafdelingen og så vores lokalplan. Den giver ikke mulighed for, at der kan drives institutioner på de pågældende adresser, så vi har ikke kunnet gøre andet end at give afslag,” siger Lars Simonsen, formand for Fredensborgs plan- og klimaudvalg.
Han bekræfter, at der også er kommet en række skriftlige og telefoniske indsigelser fra naboer til disse adresser, men fastholder, at det kun har været et spørgsmål om at overholde lokalplanerne.
Ikke i min baghave
Hos Aleris Ungpplan undrer man sig meget over afgørelsen og har indbragt den for Naturklagenævnet.
”Vi ser det som et helt almindeligt opholdssted og bofællesskab for nogle unge mennesker. Så det overrasker os meget, at kommunen forsøger at sige, at det ikke er et opholdssted, men en institution,” siger Nina Dalen, der netop er tiltrådt som direktør for Aleris Ungplan.
Hun mener, at der måske er taget lige lovligt stort hensyn til naboernes ønske, og ikke hvad Aleris rent faktisk har tænkt sig skal foregå i de store villaer.
Ifølge formanden fra Landsforeningen for socialpædagogiske opholdssteder og skolebehandlingstilbud, Geert Jørgensen, så er det et velkendt problem, at naboprotester forsinker oprettelsen af opholdssteder eller bofællesskaber.
”Det er ’ikke i min baghave’-fænomenet, hvor der henvises til lokalplanen, når der klages over de her tilbud i villa- og parcelhuskvarterer. Det handler stort set altid om, hvorvidt der er tale om en institution eller ej,” siger Geert Jørgensen.
Afgørelse tager tid
Den tendens genkender man i Naturklagenævnet. Her behandles der hvert år ”et vist antal” af disse sager, og oftest viser det sig, at der ikke er nogen problemer med at oprette opholdsstedet eller bofællesskabet i almindelige byområder.
”Når det handler om folk, der bor på stedet i en længere periode, så er der tale om et bofællesskab, og det er ikke noget problem. Men hvis man begynder at tale om egentlig behandling eller undervisning, så er det, der kan være tale om en institution. Det er så den vurdering, vi går ind og ser nærmere på,” siger Marianne Jensen, specialkonsulent i Naturklagenævnet. Der kommer ifølge hende nok til at gå mindst nogle måneder, før der ligger et svar klar til Aleris og Fredensborg.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.