Kommunen.dk
MENU

Læsemillioner samler støv

For halvandet år siden lovede regeringen, at alle børn skal lære at læse. Pengene skulle komme fra en læsefond på 150 millioner kroner. I dag er der endnu ikke udbetalt en eneste krone.

Læsemillioner samler støv

For halvandet år siden lovede regeringen, at alle børn skal lære at læse. Pengene skulle komme fra en læsefond på 150 millioner kroner. I dag er der endnu ikke udbetalt en eneste krone.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har lovet alle landets børn, at de skal lære at læse. Alligevel står 150 millioner kroner ubrugte hen i en læsefond. Det undrer Danmarks Lærerforening.

”Vi har hørt om de her 150 millioner rigtig, rigtig længe, men vi har lidt svært ved at se dem ude i virkelighedens verden,” siger formanden for Danmarks Lærerforening, Anders Bondo Christensen, til Kommunen:

”Det er et godt eksempel på, at vi den ene gang efter den anden hører om millioner og atter millioner, når man snakker om folkeskolen, men ude i virkeligheden ser vi dem ikke,” siger han.

I sin nytårstale for halvandet år siden afgav statsminister Lars Løkke Rasmussen et læseløfte til alle landets børn. Og i februar 2010 bekendtgjorde regeringen, at den ville bruge 150 millioner kroner årligt på at styrke børnenes læsning. Pengene skulle komme fra en læsefond, der blev udgjort af statsindtægter fra henholdsvis Bankpakken og Kreditpakken.

Læseløftet blev gentaget i regeringens udspil til en bedre folkeskole 'Faglighed og Frihed' i december 2010, hvor det første af regeringens syv mål for folkeskolen lyder: 'Alle børn skal kunne læse ved udgangen af 2. klasse.' Igen fremhæves de 150 millioner kroner fra Læsefonden, fordi 'det er en afgørende prioritering for regeringen, at børn lærer at læse tidligt.'

Siden da er intet sket – til stor ærgrelse for Danmarks Lærerforening.

”Hvis de 150 millioner kroner var der og blev brugt til virkelig at understøtte læseløftet, tror jeg, vi kunne gøre en kolossal forskel,” siger Anders Bondo Christensen.

Sker ikke en pind

Undervisningsministeriet bekræfter, at der ikke er kommet så meget som en eneste af de 150 millioner kroner ud i folkeskolerne. I en mail til Kommunen skriver undervisningsminister Troels Lund Poulsen (V), at pengene indgår som en 'financieringsklods i folkeskoleudspillet', og at 'den konkrete udmøntning afventer forhandlinger om udspillet.'

Og dermed kan lærerne – og de læseivrige skolebørn – komme til at vente længe. For forhandlingerne om et folkeskoleforlig står stille, fortæller den socialdemokratiske uddannelsesordfører, Christine Antorini.

”Der sker jo ikke en pind,” siger hun: ”Vi har ikke mødtes siden engang i maj. Og der er ikke indkaldt til nye forhandlinger.”

Det ærgrer Anders Bondo Christensen. Han mener, at forligsparterne skulle skille de 150 millioner kroner ud af de generelle forhandlinger om folkeskolen og få sat skub i indsatsen for at lære børnene at læse.

”Jeg synes, man skulle komme igang med at få løftet området og få gjort det til et nationalt indsatsområde. Og alle de der politiske diskussioner og drillerier, og hvad der ellers indgår i forhandlingerne, dem kunne man så køre sideløbende. Det her burde vi kunne samles om,” siger Anders Bondo Christensen.

Kommunen ville gerne have spurgt Troels Lund Poulsen (V), hvorfor de 150 millioner kroner til at opfylde regeringens læseløfte ikke bliver bragt i spil. Men ministeren har ingen yderligere kommentarer.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR