Kulturministeren til bibliotekerne: Lad være med at vente på, at udviklingen rammer jer
Kulturministeren til bibliotekerne: Lad være med at vente på, at udviklingen rammer jer
Færre og færre og færre låner bøger. Lovgivningen er måske – måske ikke – forældet. Og bibliotekerne skal være med til at lære de unge, hvordan man opfører sig på de moderne medieplatforme, som ikke længere kun kommer i papirform.
Sådan lød nogle af budskaberne fra talerstolene, da omkring 450 fagfolk og politikere torsdag og fredag var samlet i Herning Kongrescenter til Danmarks Biblioteksforenings årlige konference, det såkaldte Bibliotekspolitisk Topmøde 2018.
Og det store spørgsmål ved årets konference var, hvordan det moderne bibliotek skal se ud.
For i en tid, hvor lånerkort, cd'er og klassiske bøger ikke længere er forbundet med et besøg på bibliotekerne på samme måde som tidligere, er spørgsmålet, hvordan bibliotekernes rolle er i samfundet anno 2018.
Derfor er der brug for nytænkning, forklarede kulturminister Mette Bock (LA) fra talerstolen, hvor hun indledte med at slå fast, at bibliotekerne i fremtiden vil have det samme hovedformål som hidtil.
- Det er en kerneopgave for bibliotekerne at gøre folk klogere. Det er det stadigvæk, og det vil det også være om 50 år. Men derfor kan den institutionelle ramme omkring bibliotekerne jo sagtens ændre sig, sagde ministeren.
Hun opfordrede bibliotekerne til at lade være med at vente på, at teknologiens udvikling overhaler bibliotekerne indenom, og i stedet tænkte "offensivt":
- Min opfordring til jer som biblioteker, og os som politikere, er: gå offensivt til værks. Gå ambitiøst til værks i stedet for at være defensive og vente på, at en udvikling rammer jer, hvor I skal finde på og finde på for at have en eksistensberettigelse.
Blandt tilhørerne var forventningen forud for talen, at Mette Bock på topmødet ville løfte lidt af sløret for sit syn på biblioteksloven. Hun har tidligere annonceret et serviceeftersyn af loven, og ifølge ministeren kan det "sagtens være, at det vil vise sig, at de lovmæssige rammer er fine," som de er.
- Men hvis I kommer tilbage og siger, at der er nogle forhindringer i den nuværende lovgivning, så vil jeg meget gerne være med til at tale om, hvad det er for nogle udfordringer, sagde hun.
Efter at have talt om bibliotekerne som "det moderne forsamlingshus", et slags mødested for personer på tværs af forskellighed, betegnede ministeren det som "en alvorlig udvikling", at børnenes læselyst er faldende.
- Svaret er, at det er, fordi de sociale medier tager tiden. Men så må vi jo sørge for, at de unge kan møde noget der, sagde Mette Bock, som betragtede digitaliseringen mere som "en trædesten" end "en ydre fjende, der skal bekæmpes".
- Noget kan faktisk blive så gammeldags, at det bliver moderne igen, heriblandt samtalen og det fysiske. Selvom vi bliver meget digitaliserede, mangler vi også et savn – oplysningen – og det at blive klogere. Det skal man også kunne finde på bibliotekerne, sagde hun.
Ifølge kulturministeren er en af udfordringerne for bibliotekerne, at der er "en kæmpe generationsforskel" mellem de ældres, de unges og børnenes medieforbrug.
- Nu taler jeg ikke om en form for nekrolog for papirbogen. Jeg er da helt sikker på, at vi også vil have papirbogen om 10, 20 og 30 år. Men vi bliver nødt til at se virkeligheden i øjnene, sagde hun.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.