Krigsveteraner svigtes af stram beskæftigelseslov
Krigsveteraner svigtes af stram beskæftigelseslov
De sætter livet på spil for Danmark, vender hjem med knækket sind og usikker fremtid. Og kan ikke få kontanthjælp, fordi de har opholdt sig for længe i udlandet.
Man skulle tro, det var løgn.
Men efter aktiv tjeneste i Kosovo, Irak og senest Afghanistan, kan 29-årige Martin bekræfte, at det faktisk er sandt: I løbet af de sidste 8 år har han opholdt sig i mere end to år uden for EU. Derfor er han ifølge Tårnby Kommune kun berettiget til starthjælp.
”Jeg føler mig ydmyget og nedgjort. Jeg føler mig svigtet af samfundet. Her går vi ud og forsvarer danske interesser, går ud og passer vores arbejde, sådan som de danske politikere har bedt os om. Når vi så kommer hjem, så har de lavet love, som pisser os op og ned ad ryggen,” siger Martin til Kommunens medarbejder. Og undskylder sprogbruget.
Sidestillet med indvandrere
Martin lider af post traumatisk stress syndrom (PTSD). Derfor har han svært ved at klare presset på en arbejdsplads, der ikke tager hensyn til de ar, han har fået på sjæl og sind efter flere år som kampsoldat i flere af verdens konfliktzoner.
Da han for nylig flyttede fra København til Tårnby, og i den forbindelse skulle genansøge om den kontanthjælp, han hidtil havde modtaget, fik han afslag. Martin var ikke alene om at blive overrasket:
”Det kom helt bag på mig,” siger Lone Loldrup, konsulent og indehaver af Kismet.dk, som varetager rådgivning og vejledning af matchgruppe 1 til 3 for Tårnby Kommune - heriblandt Martin.
En stramning af lovgivningen bevirker, at personer, der har opholdt sig i udlandet i længere end to år ud af de sidste 8 år, ikke har ret til kontanthjælp.
”Det betyder, at han faktisk bliver sidestillet med en indvandrer, det netop er kommet til landet og har opnået opholdstilladelse,” siger Lone Loldrup og fortsætter:
”Det er fuldstændig grotesk. Jeg kan ikke forestille mig, at det har været intentionen med loven.”
Arbejdsmarkedsstyrelsen har oplyst Lone Loldrup om, at lovgivningen undtager diplomater og ambassadeansatte – men altså ikke hjemvendte krigsveteraner.
Må låne til huslejen
I stedet for kontanthjælpen kan Martin nu forvente at modtage 5.267 kroner om måneden - før skat. Han fortæller, at han hver måned kommer til at mangle 4.500 kroner til huslejen. Penge, som han og kæresten må låne af familie og venner. Martin frygter, at de ender på gaden:
”Ligesom de hjemløse veteraner, de fortæller om i ’Hus forbi’,” siger han.
Martin har sendt en klage, som nu er under behandling hos Tårnby Kommune. Her siger forvaltningschef Vibeke Thomsen:
”Vi følger de gældende regler. Sagen er under behandling og i den forbindelse har vi kontaktet Arbejdsmarkedsstyrelsen, som bekræfter, at vi har handlet rigtigt.”
Forvaltningschefen ønsker ikke at kommentere sagen yderligere og henviser til Lov om aktiv socialpolitik, paragraf 11.
Martin bebrejder ikke kommunen. Ansvaret ligger hos politikerne på Christiansborg, mener han.
”Det er Folketinget, der har stemt for loven, der ikke har tænkt sig om. De sender os af sted, og når vi så kommer hjem, så er der ingen hjælp at få,” siger Martin.
Som dansk soldat har han hele tiden betalt dansk skat, også selvom han har opholdt sig i udlandet.
”Jeg synes, loven skal ændres, sådan at os, der kommer hjem, kan få kontanthjælp med tilbagevirkende kraft,” siger Martin.
Ændringer på vej
Beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) siger til Kommunen, at hun på baggrund af avisens oplysninger nu vil sørge for nye regler, der kan sikre, at hjemvendte soldater også har mulighed for at modtage kontanthjælp.
”Hjemvendte soldater skal naturligvis have ret til kontanthjælp, hvis de ikke kan forsørge sig selv. De gældende regler er fra 2001, og dengang blev der ikke i tilstrækkelig omfang taget højde for, at forsvaret af Danmark så at sige kunne foregå i udlandet. Jeg kan ikke leve med, at soldater, der har været ude og forsvare Danmark ikke er berettiget til kontanthjælp, når de kommer hjem. Derfor vil jeg tage initiativ til at ændre reglerne, så netop den type udlandsophold tæller på en anden måde end andre udlandsophold,” siger beskæftigelsesminister Inger Støjberg til Kommunen.
Redaktionen har valgt at tilbageholde Martins virkelige identitet på foranledning af kildens eget ønske.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.