Kommuner svigter hjertepatienter
Kommuner svigter hjertepatienter
Siden 2007 har det været kommunernes opgave at tilbyde forebyggende indsatser til borgere med hjerte-kar-sygdomme. Det er der dog kun 52 af de 98 kommuner, der i dag gør, viser en ny undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed.
Det antal kan langtfra kaldes en succes, lyder det fra Hjerteforeningen, som rejser en hård kritik af kommunernes indsats.
”Det er bekymrende, at halvdelen af kommunerne ikke påtager sig det ansvar, som de har haft fire år til at få på plads,” siger Charlotte Kira Kimby, sundhedschef i Hjerteforeningen, som kalder kommunernes indsats ”beskæmmende og trist”.
Kun fysisk genoptræning
Charlotte Kira Kimby peger på, at det er dokumenteret, at den forebyggende indsats er vigtig. Den øger overlevelsesmulighederne og reducerer antallet af folk, som skal genindlægges. Og her kan kommunerne gøre en meget større indsats, end de gør i dag, lyder det fra Hjerteforeningen.
”De kommuner, som i dag giver tilbud, gør det primært med tilbud om fysisk genoptræning. Det er naturligvis meget vigtigt, men er også et minimum,” siger Charlotte Kira Kimby.
Hun peger på, at hele den psykosociale indsats er underprioriteret.
”Den psykosociale indsats betyder rigtig meget. Og her lades der meget tilbage at ønske. Vi ved jo, det hjælper betydeligt, når disse borgere får mere viden om f.eks. den rigtige kost og undervisning i sygdomsforståelse,” siger Charlotte Kira Kimby.
Behov for mere tid
Venstres sundhedsordfører Birgitte Josefsen mener dog, det er alt for tidligt at kritisere kommunerne. Hun peger på, at kommuner og regioner først i løbet af 2009, 2010 og 2011 har fået 590 millioner til at sikre bedre forløb af kronikerpatienter, herunder hjertepatienter.
”Nogle kommuner har startet med at lave en indsats med hjertepatienter, mens andre måske har begyndt med at lave forløb for diabetes, KOL eller muskel-skelet-patienterne. Så det er for tidligt at vurdere, om kommunerne gør det godt nok,” siger Birgitte Josefsen.
”Men næste sommer bør kommunerne være i hus med disse kronikerpatienter herunder hjertepatienterne. Hvis en undersøgelse til den tid giver samme resultat, så er det et problem,” tilføjer hun.
Flere penge
SF’s forebyggelsesordfører Karl Bornhøft mener, der skal langt mere til at løse problemet med den manglende forebyggende behandling.
”For det første skal der ske et løft af forebyggelsesområdet. Derfor har S og SF meldt ud, at vi vil løfte forebyggelsesområdet med to milliarder. Kommunerne har lige nu alt for få penge til at lave den forebyggelse, der skal til,” siger Karl Bornhøft.
Samtidig mener han også, at den manglende forebyggelse hænger sammen med, at hjertepatienter og andre udskrevne patienter lider under, at de ikke har lovkrav på rehabilitering.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.